Karel Voolaid.Foto: Martin Ahven
Jalgpall
10. september 2019, 00:34

Karel Voolaid: punktisaldos olen väga pettunud, peame tulevikus suurtelt midagi kätte saama (5)

Eesti jalgpallikoondis jätkas EM-valiksarja Tallinnas 0:4 kaotusega Hollandi koondisele.

„Tsenderduste kaitsmisega jäime hätta. Teisel poolajal tegime ka mõned kiirustatud lahendused ettepoole. Samas, teades juba eelnevalt meie mängijate üldist taset, siis võib-olla olnuks tänases päevas raske rohkemat oodata," sõnas Eesti peatreener Karel Voolaid mängujärgsel pressikonverentsil.

"Tavainimene vaatab tribüünilt, et kõrval on vaba mees, miks ei sööda, aga jalgpallurid tunnetavad platsil olukorda kõige paremini. Neil on veel sada tuhat teist mõtet peas ja kõrgest klassist vastane. Mingeid momente peame saama tulevikus paremaks. Kas või samm ja millimeeter haaval.“

Mängijate julgusest ja tahtest palliga mängida: „Ikka meeldib treenerina seda vaadata. Saime korra ka esimesel poolajal staadioni rõkkama. Kindlasti peavad mängijad ja ka treenerid sellistest momentidest midagi kaasa võtma, et oleks julgust neid uuesti ja uuesti korrata. Tõele au andes tuleb aru saada, et Holland hoiab väga suure aja palli nii hästi enda käes, et selliste võimaluste tekitamiseks jääb aega paraku väheks.

Sealt, kus tavaliselt palli võitsime, oli teekond üles päris pikk. Aga kui võitsime sobivates kohtades palli, siis jäin väga paljudes olukordades mängijate tegutsemisega rahule. Prooviti leida loogilise käike.“

Joonas Tamme ja Ragnar Klavani koostööst: „Meil oli sellest juba enne Valgevene mängu juttu, kuidas liikumiste takistamisega tegeleda. See on jalgpallis eriline olukord, kus vastane teeb ristiliikumise. Kindlasti on ka väga kõrgest klassist kaitsjaid, kes saavad vankumatult pea või jala vahele, aga seekord võime öelda, et meie kaks kaitseliini liidrit pandi raskustesse.

Teine asi ka. Kui äärelt ei tuleks nii kvaliteetseid palle, oleks lihtsam jalgu ja pead vahele saada. Paraku tippmängijad mõõdavad palli päris täpselt. Unustad ristiliikumise ära ning järgmisel hetkel on pall täpselt vastase pea peal. Nii see jalgpallis käib. Näen, kuidas nad pingutavad ja omavahel räägivad, kuidas ründajaid jagada, kuid ikka ei suuda takistada. Tuleb sellega edasi tegeleda, kuidas paremini liikumisi takistada. Kahjuks jäid nad ses osas raskustesse.“

23aastase keskpoolkaitsja Mihkel Ainsalu partiist: „Arvan, et Mihkel tunnetas sarnasust klubi eest tehtud Frankfurdi mänguga. Tean, et ta on enda suhtes väga kõrgete nõudmistega. Väga usun, et ühel heal päeval võib ta lõpetada korralikus klubis. Suured mängud annavad tavaliselt õigeid vastuseid, mille kallal peab veel vaeva nägema. See mäng neid kindlasti andis. Isegi, kui ta episoodiliselt ei saanud parimasse rütmi, siis arvestades, et tal on selliste mängude kogemus olematu, sai ta tegelikult hästi hakkama. Olen rahul.“

Mängujärgsetest riietusruumijuttudest: „Ütlesin väga ausalt, et meil oli mängu ajal [tribüünidelt] väga hea tugi. Värav jäi löömata, et stata päris ragisema saada. Mulle meeldib, et fännid on kergelt positiivse või neutraalse plaksutamisega. Peame kõvema aplausi välja teenima. Tunnetame, et praegu ollakse meie suhtes okeid, aga me ei lepi sellega, vaid peame vaeva nägema, et fännidelt rohkemat välja teenida.“

Ken Kallaste algkoosseisu lülitamisest: „Kuna Ken ja Artur on praegu individuaalse kvaliteedi tasemelt järgmisest võimalikest kandidaatidest üle, siis oli vaja Kenist saada väga selge pilt suures mängus. Meil on sügisel veel neli mängu tulemas. Teame, et mõlemad on valmis.

Holland tuleb tavaliselt sealt äärest väga võimsate sööstudega. Keni kaitsjaomadused pole kindlasti kehvemad kui Arturil. Arvestades pikemat pausi klubis, tuleb Keni esitusega rahul olla. Teame, et meil on kaks väga soliidset vasakkaitsjat.“

Esimese koondiselaagri kokkuvõtteks: "Punktisaldos olen väga pettunud. Ma ei vähenda tulevaste suurte mängude eel isu, et sealt midagi kätte saada. Peame suurtelt midagi kätte saama. Peame tegema märkimisväärseid tulemusi, et meid meenutataks kui treenerite tiimi ja põlvkonda, kes saatsid midagi suurt korda.

Valgevene pani teatud olukordades oma paremuse maksma. Tunnetasime, et nad võivad võistkonnana murduda, aga neil oli veel ekstratahe sees. Nad näitasid heas mõttes sisu võistkonnana. Kahtlemata olen väga pettunud mõlema mängu tulemuses, aga esimesed teatud praktilised signaalid, mida anda tahtsin, said juba väljakul ellu viidud.

Minu ülesanne on hoida nüüd võistkonda raudses haardes, et nad ei astuks ühtki sammu tagasi. Peame tugevat vundamenti hoidma ja sinna kas või millimeetri haaval enesekindlust ja tahet peale ehitama. Peame suutma mängupildis asju paremini teha kui seni."

Hollandi peatreeneri Ronald Koemani mõtted: "Muidugi oleme võiduga rahul, tegime oma töö ära. Esimese poolaeg oli keerulisem kui teine. Eesti kaitses hästi, meie tempo polnud nii kõrge. Teisel poolajal ei suutnud nad enam nii palju joosta.

Vahetasime Ryan Babeli positsiooni, ta mängis rohkem vasakul kui avapoolajal, mis oli Eestile suur probleem. Lõime kiirelt teise värava, meeskonnavaim oli suurepärane. Tegime kõik, et veel väravaid lüüa."

Lõpuvile järel vestlesid Voolaid ja Koeman põgusalt. „Ta õnnitles ja vabandas ühe paha Frenkie de Jongile jalgadesse lendamise eest (Taijo Teniste kollase kaardi olukord - M.T.)," sõnas Koeman.

"Arvan, et Eesti mängis ausalt. Too olukord polnud parim, sest mängija tuli selja tagant, aga Eesti võitles parema tulemuse eest ja tegi oma tööd hästi."

Standings provided by Sofascore LiveScore