Andres SõberFoto: Teet Malsroos
Korvpalli MM 2019
11. september 2019, 17:26

Andres Sõber USA langemisest: suur üllatus! Valmo Kriisa: seda oli oodata (2)

Värvikas Eesti korvpallitreener Andres Sõber peab Ameerika Ühendriikide langemist suurüllatuseks, kuid endise koondislase Valmo Kriisa meelest oli see ootuspärane.

„Olen alati ameeriklaste poolt ja kuigi neil olid suuremad tegijad puudu, on väljalangemine mulle suur üllatus,“ arvas Sõber. „Minu meelest sai Popovic (peatreener Gregg Popovich – toim.) nad hästi mängima ja tiimi sisekeemia tundus hea.“

Sõbra meelest pole kindlasti asi selles, et ameeriklased on ehk teiste koondistega võrreldes vähem koos treeninud, sest tänapäeva korvpallis on aastatepikkusest kogemusest tähtsam seletamatu keemia.

„Tänapäeva korvpall on olemuselt nii lihtne, et oluline on meeste vahel tekkiv mõnus fiiling, et koos on hea panna. Ameeriklastel tundus seda olevat küll,“ hindas Sõber ja tõi ka vastupidise näite. „No näiteks Serbial või Venemaal olid küll korralikud satsid, aga omavahel pläriseti ja möliseti nii, et see ei saagi meeskonnavaimule hästi mõjuda.“

Pikaaegne Eesti koondislane Valmo Kriisa küll tänast USA allajäämist otsepildis ei näinud, ent tema jaoks ameeriklaste kaotus üllatusena ei tulnud.

„Suured staarid on puudu. Praegused mehed küll üritavad, aga see pole ikka see,“ arvas Kriisa.

Kriisa meelest oli suur ohumärk alagrupimäng Türgi vastu, mille USA napilt 93:92 võitis. Olgu öeldud, et türklased andsid selles kohtumises võidu sisuliselt ise käest, kuna ei suutnud lõpu eel neljast vabaviskest ühtegi sisse saada.

„Nägin Türgi mängu ja see oli ime, et ameeriklased võidu said. Ma isegi ei suutnud seda uskuda. Selle pealt võis aga eeldada, et kui keegi tõsisem vastu tuleb, karistatakse ameeriklased ära,“ ütles Kriisa.