Mika Myllylä tähistanuks täna 50. sünnipäeva.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
12. september 2019, 22:30

Mika Myllylä 50. sünniaastapäev: mis tappis vastuolulise legendi?

Täna pidanuks 50. sünnipäeva Soome suusalegend Mika Myllylä. Olümpiavõitja suri 2011. aasta 5. juulil 41aastaselt. Siinkohal taasavaldame päev pärast Myllylä surma Õhtulehes ilmunud artikli:

Soome spordiässa Mika Myllylä surm šokeeris suusamaailma

"Natuke uskumatu on see uudis kindlasti," ütles olümpiapronks Jaak Mae, kuuldes Soome suusaässa Mika Myllylä surmast. "Ta oli ju parimas eas mees, minust vaid kolm aastat vanem. Jah, olen kursis tema alkoholiprobleemiga, aga ei tea, mis põhjustas surma."

Eile lükkas Soome politsei kodumaise meedia vahendusel ümber spekulatsiooni, justkui oleks Myllylä relvaga ise endalt elu võtnud.

Paraku on karm tõsiasi, et teisipäeval kella 11 paiku leiti olümpiavõitja ja neljakordne maailmameister Myllylä, kes on olümpiamängudelt võitnud kuus ja maailmameistrivõistlustelt üheksa medalit, kodunt surnuna. 12. septembril oleks tal täitunud alles 42. eluaasta.

"Ta oli maailmameister Trondheimis 1997 ja Ramsaus 1999, 2001. aasta positiivse dopinguproovi tõttu kaotas ta aupaistet," vahendas Norra staari Odd-Björn Hjelmeseti sõnu Iltalehti. "Kuid alati on kurb, kui noor inimene sureb. Siis ununevad isegi asjad, mis juhtusid 2001. aasta MMil Lahtis."

Ent just Hjelmeset oli üks Myllylä jõulisemaid ründajaid, kui endine rivaal tunnistas keelatud ainete manustamist. "Pole vaja olla raketiteadlane, et Myllylä EPO-tarvitamisest aru saada," lajatas Hjelmeset 2010. aasta veebruaris.

Mika Myllylä tähistanuks täna 50. sünnipäeva. Foto: AFP/Scanpix

Põrgusse sattus juba elupäevade lõpus

2001. aasta dopinguskandaali järel vaevles Myllylä süümepiinade käes ja raputas endale tuhka pähe. "Tahan südame põhjast oma vigade pärast soome rahvalt ja kogu sportivalt maailmalt vabandust paluda," kirjutas ta.

Kolme lapse isa Myllylä liikus siiski allakäigutrepil. Ta otsis lohutust alkoholist, sestap muutusid peresuhted üha pingelisemaks, tekkisid tülid ja 2007. aastal jooksis abielu lõplikult karile.

Mõni aasta hiljem andis abikaasa Suvi talle uue võimluse. Kahjuks ei suutnud Myllylä pahedest hoiduda. 2008. aastal sattus ta esimest korda purjuspäi autojuhtimise eest kohtupinki.

Mullu muutus Myllylä elu päris põrguks. Üks pahategu järgnes teisele. Taas istus mees vindisena autorooli, joobeks mõõdeti 1,28 promilli. Kohus määras talle 30 päeva tingimisi vangistust, lisaks tuli maksta 120 eurot trahvi.

2010. aasta mais astus Myllylä taas kohtusaali, süüdistatuna viies kallaletungis. Jaanuaris osales ta Kokkola pitsarestorani juures massikakluses ja oli seotud kolme inimese peksmisega. Kaks ülejäänud kallaletungi toimusid märtsis.

Oktoobris 2010 määras kohus Myllyläle vägivallatsemise eest 444 euro suuruse trahvi. Teda süüdistati kokku neljas väärkohtlemise episoodis, süüdistaja nõudis isegi tingimisi vangistust.

Märtsis 2011 rääkis Myllylä tunnistajapingis dopingukasutamisest – vanad patud tiriti taas päevavalgele, kinnikasvanud haavad hakkasid veritsema.

Tippsuusatajana oli vaikne ja sõbralik

Suusaklubi Joutsan Pommi juhi Teuvo Kuituneni sõnul kujunesid need kohtuprotsessid Myllyläle väga raskeks. "Ta oli emotsionaalselt toimiv mees. Kogu tema tegevuse aluseks olid emotsioonid," rääkis Kuitunen Soome ajakirjandusele.

Kuituneni arvates oli Myllylä dopinguskandaalist juba üle saanud ja valmistus eluga edasi minema – jaanipäeva veetis ta oma lastega –, ent viimaste kuude sündmused murdsid mehe lõplikult.

"Hiljutised kohtuintervjuud olid tema jaoks liig," sõnas Kuitunen, kellega Myllylä plaanis suusamatkale sõita. "See tundus hea märk, et Mika on elurõõmus."

Ka Jaak Mae mälestustesse jääb Myllylä toreda inimesena. "Reisisime koos MK-etappidele ja elasime samades hotellides," lausus Mae. "Ta polnud eriti jutukas, aga oli sõbralik ja suhtles meiega nagu võrdne võrdsetega."

Autor: Deivil Tserp