Renee Teppani stiilinäide. Foto: CEV
Võrkpall
13. september 2019, 19:58

ÕL HOLLANDIS | Eesti näitas Poola vastu hambaid, kuid varumehed imet teha ei suutnud (2)

Eesti võrkpallikoondisel tuli EMi avamängus vastu võtta „kohustuslik“ 1:3 (22:25, 27:25, 22:25, 17:25) kaotus valitsevalt maailmameistrilt Poolalt. Toda üht geimivõitu tuleb hinnata aga väga kõvaks saavutuseks.

Peatreener Gheorghe Cretu sõnas juba eilsel pressikonverentsil, et kohtumine Poolaga on küll alagrupitordi kirsiks, kuid edasipääsejad tehakse selgeks ülejäänud mängudes Hollandi, Tšehhi, Montenegro ja Ukrainaga. Eesti alustas täna koosseisus: Kert Toobal, Renee Teppan, Robert Täht, Martti Juhkami, Ardo Kreek, Timo Tammemaa ja libero Rait Rikberg.

Esimene geim

Poola pääses esimest korda mängu juhtima seisul 4:3, kuid pärast seda hakati vaikselt-vaikselt ettepoole trügima. Seisul 5:6 eksis Robert Täht servil ning Poola sai paaripunktilise edu, mida hoidma hakati. Esimest korda võttis Cretu aja maha seisul 8:12 ning teist korda 12:17. Pärast seda üritas Eesti veel hambaid näidata ning servima tulnud Markkus Keele ässadega tehti geimi lõpp korra ka põnevaks, kuid 21:23st lähemale tulla ei õnnestunud ning avageim Poolale 25:23.

Teine geim

Teises geimis said paremini minema meie mehed ning seda eeskätt tänu servile. Esmalt virutas ässa Timo Tammemaa ning mõned punktid hiljem tegi sama Martti Juhkami, seades tabloole eduseisu 5:2. Ning nagu sellest veel vähe oleks olnud, lajatas Ardo Kreek veel omalt poolt ühe ässpallingu juurde, tehes seisuks 8:4. See eduseis püsis ning vastaste peatreener Vital Heynen oli Eesti 11:7 eduseisul sunnitud oma mehed korra platsi kõrvale kokku kutsuma.

Kohest efekti see ei omanud, sest Eesti jätkas ässade löömist – Tammemaa tegi seisuks 13:8. Seejärel pöördus Heynen aga oma raskekahurväe poole ning saatis väljakule meeskonna kapteni Michal Kubiaki. Teagi, kas just tema pärast, kuid Poola sai hetkega energiat juurde ning peagi oli seis tasa 13:13. Edasi kulgeti paarisrakendis kuni seisuni 20:20. Vahepeal asendas Kristo Kollo vaid kaks punkti toonud Juhkami.

Pärast seda suutis Eesti veidi eest rebida ning järjest hakati geimpallidega õnne proovida. Seisul 24:23 see ei õnnestunud, seisul 25:24 lendas Kreegi serv kümme meetrit auti, kuid seisul 26:25 virutas poole geimi pealt vahetusest sekkunud Markkus Keel ässa ning ajalooline geimivõit oli tõsiasi.

Kolmas geim

Kolmandas geimis saatis Cretu väljakule seni pingil istunud mehed: Maari, Keele, Pulga, Aganitsa, Kreegi, Kollo ja Raadiku. Meie teise ešeloni mehed osutasid maailmameistritele südi vastupanu ning koos kulgeti seisuni 11:11. Pärast seda sai Eesti väikese edu sisse, kuid peagi olid peal juba vastased (17:16). Seda väikest edu suudeti lõpuni hoida ning geim Poolale 25:22.

Neljas geim

Cretu ühtegi vangerdust ei teinud ning meie poolt jätkasid esiti pingil istunud mehed. Ning täpselt nagu eelmises geimis, mehed jätkasid tugeva Poola vastu võitlemist: 3:3, 6:6, 8:8, 11:11. Pärast seda tegid vastased aga otsustava spurdi ning Cretu oli sunnitud 11:14 kaotusseisust aja maha võtma. See täistuuridel tööle hakanud Poola rongi aga ei peatanud ning vastased said 25:17 geimi ning 3:1 mänguvõidu.

Eesti parimana tõi Robert Täht 13 punkti (+11, rünnak 71%), Renee Teppani arvele jäi 9 silma (+7, 44%). Platsile said kõik 14 mängijat. 

Poola poolt tõusis üleplatsimeheks Artur Szalpuk 23 punktiga (68%). 

Lühikest mängu kokkuvõtet näeb SIIT, kui kerida mängupäeva kokkuvõte 6.40 peale.