Gheorghe Cretu.Foto: Martin Ahven
Võrkpall
13. september 2019, 21:14

ÕL HOLLANDIS | Gheorghe Cretu algkoosseisu väljavahetamisest: mille nimel ma täna riskinuks? (1)

Eesti võrkpallikoondise peatreener Gheorghe Cretu rõhutas juba enne EMi algust, et turniiri avamängu Poola vastu tuleb võtta boonusena ning õigeks andmiseks läheb alles ülejäänud neljas kohtumises Montenegro, Tšehhi, Hollandi ja Ukraina vastu. 

EMi eelsetest sõpruskohtumistest loobunud Poola kasutas matši Eestiga sisuliselt enese lahtimängimiseks, sest vastaste peatreener Vital Heynan saatis väljakule teise ešeloni mehed. Mis Poola kontekstis tähendab jätkuvalt siiski maailmanimesid. 

„Mänguks ettevalmistamine oli võrdlemisi keeruline, kuna meil polnud aimugi, kelle nad väljakule saadavad. Mängisime sisuliselt lotot,“ tunnistas Cretu pärast kohtumist. "Kokkuvõttes oli kohtumine aga mõnusalt emotsionaalne ning mehed olid hästi motiveeritud ning fokuseeritud. Mehed tegid ilusa partii ning meil olid omad võimalused, kuid lõpuks said maksvusele mängijate isiklikud oskused."

Avageimi kaotuse järel suutis Eesti teises geimis poola „varumehi“ nõelata ning mänguseisu viigistada. Mõnevõrra üllatuslikult otsustas Cretu seejärel põhimehed pingile võtta ning meie esialgsetele pingipoistele võimaluse anda. Nagu tagantjärele selgus, oli selline plaan varem paika pandud. Kas Cretu ei mõelnud kordagi, et tal õnnestuks täna Poolat nõelata?

"Ei," oli rumeenlase kärme vastus. "Aga mis siis saanuks, kui nad toonuks Wilfred Leoni mängu? Michal Kubaki nad juba tõid mängu. Neil oli veel tuua Leon, Maciej Muzaj ja teised. Mõelge nüüd. 

Meil on ees ootamas veel neli kohtumist, kus meil tuleb võidu peale mängida. Seda matši saime ainult nautida. Meil polnud seda survet, et mis saab, kui kaotame. 

Meil on 40aastane sidemängija. Diagonaalründaja, kes vahepeal kuus kuud praktiliselt ei mänginud, ning oleme õnnelikud, et ta üldse siin on. Rait [Rikberg] on ka 37. Lisaks on veel pisiasju, mida ma teile öelda ei saa. 

Tahan, et mehed püsiksid terved. Mille nimel ma täna riskinuks? Nad oleks lihtsalt Leoni väljakule pannud, ent mina saanuks võib-olla vigastused. Meid ootab eest hullumeelne turniir. Tšehhi juba kaotas [Ukrainale 1:3] ja homme on neil vaba päev. Mõelge, kuidas nad pühapäeva meie vastu tulevad. Meil on ju kolm päeva järjest mängud. Ja seda Teppaniga, kes vahepeal pool aastat ei mänginud. Mõelge nüüd," sõnas ta

Eesti ajakirjanikud üritasid veel korra pärida, et kas Cretu tõesti kordagi võidumõtteid ei hellitanud, kuid vastus oli sama. "Ei, ma pole loll," tulistas loots. "Kui homme oleks puhkepäev, siis võib-olla, aga tõesti tahate, et lasen neil kolm päeva järjest mängida?"

Peatreeneri sõnul mängis Eesti täna kokkuvõttes väga hästi, kuid ta ei nimetaks tänast võidetud geimi tema koondiseperioodi parimaks võrkpalliks. 

"Oleme viie aasta jooksul näidanud väga ilusat võrkpalli. Mänginud Venemaaga kui võrdne-võrdsega. 2015. aasta EMil olime Serbia vastu ühes geimis 20:12 ees. Ilusaid hetki on olnud. Nüüd on vaja maha rahuneda ning homsele keskenduda," sõnas Cretu. 

"Kõik said täna platsile ning tegid soliidse partii. Otsustasime, et kasutame täna kõiki, et mehed saaksid pallitunnetuse ning karastuksid ka emotsionaalsel tasandil. Näiteks Markkus Keele üle on mul väga hea meel. Või kuidas Martti Juhkami pärast ebakindlat algust tagasi väljakule tuli ja oma mängu leidis," tõi juhendaja näiteid. 

Pingilt sekkunud meestest paistis enim silma just Keel, kes teises geimis oma äss-servidega mängu pöörde tõi. 

"Markkus õpib mängu, aga see kõik võtab aega. Teisel pool võrku olid täna tipptegijad, kes oskavad tema tõsteid lugeda. Siin ei saa lihtsalt paremale-vasakule mängida. Neil on teistsugune mõtlemine ja nad panevad sind mängima nii, nagu nemad tahavad. Seda peab Markkus veel õppima," leidis Cretu.