Gheorghe Cretu (vasakul) Rait Rikbergile olukorda selgitamas. Foto: Martin Ahven
Võrkpall
13. september 2019, 21:23

ÕL HOLLANDIS | Rait Rikberg pingile tulekust: muidugi kripeldab, aga Cretu on boss (1)

Eesti võrkpallikoondis alustas EMi 1:3 (-22, 25, -22, -20) kaotusega Poolale. Avageimi kaotuse järel suutis Eesti teises geimis poola „varumehi“ nõelata ning mänguseisu viigistada. Mõnevõrra üllatuslikult otsustas Cretu seejärel põhimehed pingile võtta ning meie esialgsetele pingipoistele võimaluse anda. Nagu tagantjärele selgus, oli selline plaan varem paika pandud. 

"Täna ei jagatud edasipääsu ega tähtsaid punkte. Kuna mu vend (Alar Rikberg) on statistika, siis sain juba enne mängu teada, et treenerite mõte on kõigile lahtimängimiseks mänguaega jagada," selgitas libero. 

"Tegelikult pidime põhikoosseisuga üldse ühe geimi mängima, aga loomulikult venis see kahele, kuna kes ei tahaks maailmameistri vastu geimi võtta! Meid ootab ees pikk turniir ning nüüd on selge, et vahet pole, kes mängib, me kõik oskame mängida!"

Vahetult enne finaalturniiri teistkordselt isaks saanud Rikberg tunnistas, et tegelikult tahtnuks tema ning teised põhimehed Poola vastu lõpuni platsil viibida ning tegusid teha, kuid treeneri sõna on seaduseks. 

"Muidugi kripeldab, sest spordimees tahab alati võita. Kui Gianni (Gheorghe Cretu – K.J.) seda Robile (Robert Täht – K.J) ütles, et pärast teist geimi jäävad põhimehed pingile, siis Robi oli küll sellist nägu, et tema ei jää (naerab). Kui sa Robit tunnet, siis sa tead, et sellist asja, et tema tuleb keset võrdset mängu pingile, ei saa talle öelda. 

Aga Gianni on boss. Tema vastutab võistkonna eest ja nii palju kui mina aru saan, siis kõik mehed usaldavad teda 110%. Kui sa küsid, et kas kripeldab, siis muidugi kripeldab, aga sport on selline," sõnas Rikberg. 

Millise mulje Eesti koondise täna vanameistrile tervikuna jättis? “Täna tundus päris hea juba. Nagu ütlesin, turniir on pikk. Kui suudame samasugust mängu näidata, siis arvan, et võime siin midagi suurt korda saata," arvas libero. 

Kogenud vanameistri asemel sekkus kolmandas geimis seega 20aastane Silver Maar, kes igapäevasel mängib Pärnu võrkpalliklubis. Kuidas noor mees oma esitust hindas?

Silver Maar. Foto: Aldo Luud

"Sellise publiku ees maailmameistritega mängida on vägev. Super tunne. Ma ei oodanud, et mind kolmandas geimis sedasi sisse pannakse, aga olin siiski valmis. Nii et väga ei pabistanud. Algus oli normaalne esitus, aga viimases geimis tuli vigu sisse," sõnas Maar. 

Kas nüüd kasvas isu suuremaks ning tahaks ka järgmises mängus vanameistri pingile jätta? "Muidugi tahaks kõikides mängudes kogu aeg mängida. Ootan alati seda, et väljakule saada,” vastas ta. 

Ka diagonaalründaja Renee Teppani sõnul täitis tänane mäng oma eesmärki. "Täitsa okei start. Me küll kaotasime ja punkte ka ei saanud, aga üritamegi turniiri targalt mängida," sõnas ta. 

Renee Teppan Foto: Martin Ahven

"Mõtleme alati ette paar sammu ja täna oligi plaan, et varem või hiljem selle hokivahetuse teeme. Üks asi on energiat säästa, teine see, et kõik saaksid oma minutid kätte. See plaan töötas 100% ja arvan, et pole meest, kes täna öösel magada ei saaks, kuna mängis kehvasti. Kõik said fiilingu kätte.

Mulle ei meeldi liiga palju positiivsust peale kaotust otsida, aga kuna oli selge, et Poola on meie esimene vastane ja turniir on pikk, siis pole põhjust pead norgu lasta. Päris mängud algavad meie jaoks homme ja kui sealt mõni kaotus tuleb, siis on põhjust tusane olla. Turniir ei saa lihtne olema, Euroopa võrkpall on väga tihedaks läinud ning kõik vastased on korralikud satsid," jätkas ta.