Sel suvel võitlesid jaapanlased kuumalainega vihmavarjude abil.Foto: AFP/Scanpix
Olümpia
14. september 2019, 09:00

Jaapani arst kritiseerib Tokyo OMi toimumisaega ja hoiatab kuumarabanduse eest (2)

Jaapani meditsiiniliidu juhatuse liige Kimiyuki Nagashima kritiseeris Tokyo olümpiamängude ajastust ja hoiatas, et kuumarabandus on spordipeo suurim oht.

Probleem peitub selles, et olümpiamängud toimuvad 24. juulist 9. augustini, mil temperatuur võib Tokyos tõusta lausa 40 kraadini ning õhuniiskus on suur. 

Nagashima ütles uudisteagentuurile AFP, et nood kuupäevad pole lihtsalt sobilikud, sest Jaapani suvi ei soosi spordivõistluste korraldamist. 

Portaali Insidethegames.biz teatel külastas tänavu mai ja septembri vahel kuumarabanduse tõttu haiglat 95 137 Tokyo inimest. Nende seas olid ka mõned sõudjad, kes võistlesid augustikuus Tokyo OMi testvõistlusel.

Olgu siinkohal meenutatud, et 1964. aasta Tokyo olümpiamängud toimusid kuuma suve pärast oktoobris.

"Minu arvamus on, et spordivõistlus peaks toimuma mugavas keskkonnas," ütles Nagashima. "Minu arvates ei tohiks neid pidada ebasobival ajal ebasobivas kohas majanduslikel ja ärilistel põhjustel.

Oleme algusest peale näinud kuumarabandust Tokyo OMi suurima terviseriskina. Jaapani kuumus ei piirdu ainult kõrge temperatuuriga. Ka õhuniiskus on äärmuslikult kõrge, mis suurendab riski."

Ühe võimaliku jahutusvahendina katsetavad korraldajad lumekahureid.

Kuumarabandus on organismi termoregulatsiooni mehhanismide puudulik või ebaadekvaatne reaktsioon ülekuumenemisele, mille tagajärjel kehatemperatuur tõuseb eluohtlikult kõrgeks – üle 42 °C. Põhiline termoregulatsiooni vahend niiskes kuumas õhus viibimisel on higistamine. Kuumarabanduse korral ei suuda organism enda sees füüsilisel koormusel tekkivat soojushulka ära anda, higistamine lakkab, kirjutab kliinik.ee.