Gheorghe CretuFoto: Martin Ahven
Võrkpall
14. september 2019, 14:58

ÕL HOLLANDIS | Poola võrkpalliajakirjanik pahandab valget lippu lehvitanud Cretuga (1)

Eesti võrkpallikoondis alustas EMi 1:3 kaotusega Poolale. Pärast kohtumist sattus meie koondise peatreener Gheorghe Cretu Poola ajakirjanike pahameele ohvriks, kuna otsustas pärast teist geimi maailmameistrite vastu saata platsile oma teise ešeloni

„Kohtumine Eesti vastu oli kummaline," kirjutab võrkpalliajakirjanik Marek Magiera väljaande Polsat veergudel. "Tegelikult võiks ju öelda, et arvestades kolmenädalast võistluspausi (Poola koondis loobus EMi-eelsetest kontrollmängudest – K.J) oli meie poolt tegemist päris kena esitusega, poleks Eesti peatreener Gheorghe Cretu otsustanud meid sparringupartneritena kasutada.

Pärast teise geimi võitmist, kui kõik kaardid olid tema ees lahti, otsustas ta kogu meeskonna välja vahetada, justkui sõnades: „Me ei võida teid niikuinii, anname parem kõigile veidi mänguaega.“

Reaalsuses tundub Magiera pahameel aga veidi silmakirjalik, sest n-ö teise ešeloni meestega tuli mängule vastu ka Poola. Kirjatsura mainib selle oma artiklis küll ilusasti ära, kuid kritiseerimise asemel toob ta õigustuseks hoopis peatreener Vital Heyneni paari kuu taguse tsitaadi – „Miks te pärite mult alati kuue algkoosseisu mehe kohta. Ma juhendan 14 meest, mitte kuut. Minu jaoks pole vahet, kes alustab.“

Näiteks jättis Heynen pingile maailma parimaks võrkpalluriks peetava Wilfred Leoni ja tiimi kapteni Michal Kubiaki, kellest viimane teise geimi keskel siiski olude sunnil sekkus ning mängu lõpuni platsile jäi.

31aastane kapten mõistis aga Cretu käitumist ideaalselt. „Eesti treener ei soovinud oma põhikoosseisu liiga palju väsitada ning tahab neid kasutada mängudes, mis on kordades võidetavad,“ sõnas nõksu läbi hammustanud Kubiak, kes tegi seejärel meie koondisele ka pisikese komplimendi. 

„Mõistagi tahame turniiril iga mängu 3:0 võita, kuid teisel pool võrku polnud täna (eile – K.J) meeskond, kes tuli siia turismireisile, vaid ikkagi kindla plaaniga suuremate vastu punkte noppida,“ vahendab Siatka.org kapteni sõnu.

Peatreener Heynen tunnistas Võrkpall24-le antud intervjuus, et teda Cretu lüke ikkagi üllatas. "Esimesed kaks geimi mängis Eesti täpselt sellise koosseisuga, nagu ennustasime, kuid kolmandas ja neljandas geimis panite sisse teised mehed. Mind ausalt öeldes üllatas see. Samuti üllatas mind teie teise ešeloni mäng. Nad tegid väga hea esituse ja panid meid tihti surve alla. Seda ma tõesti ei oodanud," lausus 50aastane võrkpallimaestro.

Eesti koondise jaoks jätkub EM-finaalturniir täna õhtul kell 20.00, kui vastamisi minnakse Montenegroga.