TASUB VÕIDELDA! Hea tulemus EMilt võib avada nii mõnegi ukse. Foto: Martin Ahven
Võrkpall
14. september 2019, 15:45

ÕL HOLLANDIS | Veerandfinaalist unistaval Eestil on võimalik pressida ennast Tokyo olümpia lävepakule (1)

Sel nädalal hoo sisse saanud võrkpalli EMil on Eesti koondisel paar selget ning paar kaudselt eesmärki. Esimese asjana on meie meestel soov alagrupist edasi saada. Kokkuvõttes tahetakse ennast pressida Vana Maailma kaheksa parema sekka, mis võiks avada ukse ka Tokyo olümpia lisakvalifikatsiooniturniirile.

Olümpiale on võrkpallis asja 12 meeskonnal ning praeguseks on peale korraldajamaa Jaapani omale järgmise suve suurvõistlusel koha kindlustanud Brasiilia, USA, Itaalia, Poola, Venemaa ja Argentina. Alles jäänud viies piletist kuulub vaid üks Euroopale ning see mängitakse välja tuleva aasta jaanuaris Saksamaal kaheksa osalejaga turniiril.

Korraldajate sakslaste kõrval saavad Euroopa edetabeli põhjal olümpiavõimaluse veel seitse riiki, kelleks praeguse seisuga oleks Serbia (280 punkti), Prantsusmaa (276), Bulgaaria (260), Belgia (258), Sloveenia (256), Holland (234) ja Soome (216). Esimesena jääksid joone alla Tšehhi (214), Eesti (208), Slovakkia (204) ja Türgi (184). Tegemist pole aga lõpliku tabeliga, sest kuu aja pärast kustutakse tabelist üle-eelmise EMi punktid, mis asendatakse tänavuse tšempionaadi omadega.

Matemaatika lihtsustamiseks võtamegi 2015. aasta EMi punktid ära ning sellisel juhul võitleksid viimase Euroopa koha peale Soome (138), Tšehhi (138), Slovakkia (130) Eesti (128) ja Türgi (128) ehk Eesti šansid tõusta täpselt viimasele olümpiaturniiri kohale on täiesti reaalsed.

Selleks tuleks sinilõvidel nii Soomet kui ka Tšehhit EMi lõppkohtade võrdluses edestada vähemalt viie kohaga. Parem tuleks olla ka Slovakkiast. Seega veerandfinaali jõudes võib eesmärk isegi täituda.

Kui Tšehhi kuulub EMil ühes Eestiga D-alagruppi, kust leiab veel valitseva maailmameistri Poola, Hollandi, Ukraina ja Montenegro, siis Soome vastasteks C-grupis on Venemaa, Valgevene, Sloveenia, Makedoonia ja Türgi. Slovakkia madistab B-grupis Serbia, Belgia, Hispaania, Austria ja Saksamaaga.