Emmanuel Kipkurui Korir. Foto: AP/Scanpix
Kergejõustik
14. september 2019, 16:12

TOHOH! Keenia jooksja püüab MMil korrata legendaarse kuubalase saavutust

Doha MMini on jäänud vähem kui kaks nädalat ning selgumas on koondiste koosseisud. Hiljuti avaldati, millise võistkonna on välja pannud keenialased. Mõnevõrra üllatuslikult on lisaks 800 meetri jooksule poole lühemale distantsile kirja pandud Emmanuel Kipkurui Korir.

Rahvusvahelistel tiitlivõistlustel on nendelt aladelt kahe kullaga lahkunud vaid üks mees: Alberto Juantorena. Erakordse saavutusega sai kuubalane hakkama 1976. aastal Montreali olümpiamängudel. Esmalt püstitas ta 800 meetris 1.43,50ga maailmarekordi, seejärel naasis uuesti rajale ning võitis kulla ka 400 meetris, ajaga 44,26.

Võimsat saavutust korrata ihkav Korir hoiab oma põhialal eelmisel aastal joostud 1.42,05ga kõigi aegade edetabelis kuuendat kohta. 400 meetri distantsi kattis ta mullu 44,21ga. Tol hooajal igast mõõduvõtust võitjana väljunud Koriril pole tänavu nii hästi läinud: sel aastal on tema nimel alles paremuselt kaheksas tulemus. Lisaks tuli eile toimunud Keenia katsevõistlustel tunnistada 19aastase konkurendi nappi üleolekut.

Kui vaadata, et tase 800 meetris on kõrge - juhib 1.41,89ga Nijel Amos -, siis ehk tasubki konkurentsi pakkuda hoopis veerandmaileritele. On ju Korir sel distantsil võitmatatuna püsinud kolm aastat ning kümme järjestikust jooksu.

Ajakava teeb duubli püüdmise veidi keeruliseks. Kui 800 meetri eeljooksu ja poolfinaali saab läbida murevabalt, siis mõned tunnid enne MMi viienda päeva õhtul toimuvat finaali on vaja läbida 400 meetri esimene kvalifikatsioon. 

Väga ambitsioonikate kavatsustega sõidab MMile ka norralane Karsten Warholm. Tänavune 400 meetri tõkkejooksu valitseja on üles antud veel sama pikale siledale distantsile. Tema saab õnneks esmajärgus keskenduda põhialale: 400 meetri eeljooks toimub päev pärast tõkkedistantsi finaali.