SEIN ON EES: Robert Täht ja kamraadid ei suutnud täna vastaste blokki piisavalt üle mängida. Foto: Martin Ahven
Võrkpall
14. september 2019, 21:46

ÕL HOLLANDIS | KARMA!? Poola vastu ise valget lippu lehvitanud Eesti sai valusalt vastu näppe (13)

Reede õhtul valitseva maailmameistri Poola vastu võidu nimel ise võitlemisest loobunud Eesti sai alagrupiturniiri teises voorus valusalt kõrvetada. EM-debütant ning D-grupi eeldatav autsaider Montenegro näitas, et nad pole papist koondis ning alistas Eesti 3:0 (25:23, 30:28, 25:23).

Peatreener Gheorghe Cretu oli võrreldes Poola kohtumisega teinud ühe vangerduse, Martti Juhkami asemel alustas (üldjuhul) stabiilsema vastuvõtuga Kristo Kollo. Ülejäänud mehed: Kert Toobal, Renee Teppan, Robert Täht, Ardo Kreek, Timo Tammemaa ja libero Rait Rikberg.

Esimene geim

Eesti alustas rünnakupoolel kohe võimsalt ning oma püssi said paukuma nii Tammemaa, Täht kui ka Kollo. Paraku tulistasime esialgu tühja servijoonelt, kus kärmelt kolm viga tegime, mistõttu pääseti juhtima alles seisult 8:7.

Seejärel virutas Kreek kauaoodatud ässa ning korraks tundus, et Eesti saab eest, kuid montenegrolased jätkasid kümne küünega meist kinni hoidmist, lüües rünnakul tihti blokist auti. Paraku jätkusid ka meie servivead, kuhu panustasid Teppan, Tammemaa ja Kollo, ning poole geimi peal oli jätkuvalt tegemist võrdse mänguga (15:15).

Seisult 17:16 virutas Täht (meie teise) ässa ning Montenegro peatreener Veljko Basic võttis aja maha. Tea, kas just sellepärast, ent järgmise palli virutas Täht servima minnes auti (Eesti seitsmes serviaps). Seisult 20:17 lisas Tammemaa veel Eesti kaheksanda servivea, pärast mida mängisid sinilõvid sellegi puhvri maha ning avageimi võitja selgitati mängumeeste punktidel, kus saatis edu vastaseid.

Seisul 23:21 tegi Juhkami meie üheksanda servivea, mille peale montenegrolased vastasid oma esimese ässaga! Seejärel ründas veel Täht auti ning vastaste geimpallil oli meie (kaitse)leeris üldse täielik korralagedus, mistõttu sai Montenegro ülimagusa 25:23 geimivõidu.

Avageimi kokkuvõte: Eesti 2 ässa ja 9 viga, Montenegro 1 äss ja 1 viga. Huvitav on ka välja tuua, et Montenegro kogus oma rünnakust avageimis kõigest 8 punkti, ülejäänud korjati blokist ja meie vigadest (13).

Teine geim

Eesti ehitas teises geimis tempomeeste rünnakutest kärme 3:1 algedu, mis paraku sulas kähku. 5:8 kaotusseisus osutas Cretu vihaselt vahetusmeestenurga suunas ning Tammemaa asemel läks väljakule Andri Aganits. Tulu see aga ei toonud, sest Teppani ja Tähe rünnakud põrkusid jätkuvalt vastu Montenegro kiviblokki ning vahe aina kärises ja kärises. 6:10, 7:13, mille peale saatis Cretu kapten Toobali asemel väljakule Markkus Keele.

See vangerdus tõi tulu, sest mõned minutid hiljem said saalis olnud sinisärgid rõkata, sest tablool olid viiginumbrid 15:15. Meie õnneks otsustas Montenegro just siis kahel korral serviga eksida. Seisul 17:16 tõime kaitses paar ülirasket palli üles ning kui Teppan selle veel punktiks realiseeris, rõkkas saalis ka kõige tuimem Eesti poolehoidja.

Seisul 20:19 tõi Aganits kaks punkti järjest, esmalt blokiga ning siis Montenegro kehvast vastuvõtust, kuid siis virutas Täht servi auti ning vastased ronisid kapten Vojin Cacici pallingute toel 23:19 kaotusseisust 23:23 peale.

Seejärel virutas Cacic küll servi võrku ning andis esimese geimpalli, mida meil realiseerida ei õnnestunud. Tuli ka teine, kuid seegi libises näppude vahelt. Meie rünnakud ei jäänud otsustavatel hetkedel maha ning geimpalle hakkas koguma hoopis Montenegro. Eesti elas Tähe suurepärase kaitse toel üle küll esimese, teise ja ka kolmanda geimpalli, kuid neljandaga sai Montenegro oma tahtmise. Nad võitsid geimi 30:28 ning kindlustasid endale vähemalt ühe punkti!

Kolmas geim

Cretu jätkas teises geimis mängu tagasi tulnud meeste usaldamist ning ühtegi vangerdust ei teinud. Enesekindlusest pakatav Montenegro jätkas aga meie kollitamist ning sai kärme 6:3 algedu. 5:9 kaotusseisus vahetas Hindrek Pulk välja Teppani, kuid suurt tulu see ei toonud.

Vahe püsis stabiilne 6:10, 9:13, 12:16, 15:19, 18:22, kuniks Montenegro jõudis 20:24 matšpallini. Eesti suutis küll kolm matšpalli päästa, kuid lõpuks geim vastastele 25:23.

Teist päeva järjest oli Eesti resultatiivseim Täht, kelle arvele jäi 14 punkti (+7, rünnak 44%). Kollo lisas 13 silma (+11, 67%). 

Vastastest tegi enim pahandus Marko Bojic, kes tõi üleplatsimehena 18 punkti (+10, 50%). 

Mängu lühikokkuvõte (Eesti–Montenegro mäng alates 7.00):