REAALSUS: Pall on maas ja Robert Täht löödud. Foto: Martin Ahven
Võrkpall
15. september 2019, 21:47

ÕL HOLLANDIS | Eesti võitles, kuid tulu sest polnud. Meie EM on katastroofi lävel (20)

Eesti võrkpallikoondis jätkas EM-finaalturniiri kaotustelainel. Varasemalt Poolale ja Montenegrole alla jäänud sinilõvid pidid alagrupiturniiri kolmandal päeval tunnistama Tšehhi 0:3 (18:25, 32:34, 26:28) paremust ning nüüd on meie alagrupist edasipääsemise šansid muutunud juba väga teoreetiliseks.

Peatreener Gheorghe Cretu tegi võrreldes Montenegro krahhiga ühe vangerduse, kui saatis Timo Tammemaa asemel väljakule Andri Aganitsa. Ülejäänud mehed: Renee Teppan, Ardo Kreek, Robert Täht, Kristo Kollo, Kert Toobal ja libero Rait Rikberg.

Esimene geim

Tšehhid alustasid kohtumist hästi, ühe ässa ning kahe blokiga ning ehitasid omale 1:5 algedu. Servidega sihiti selgelt Rikbergi, kes jäi paraku pommlöökidega hätta. Kui ka Teppan seisult 2:6 blokki lajatas, võttis Cretu aja maha.

Pärast Teppani sooja palli leiti ennast 3:8 kaotusseisust, kuid siis lõi Täht palli maha ning asus ise ka servima. Kavalate pallingute toel roniti vastastele lähemale (6:8), kuid seejärel raius Teppan uuesti blokki ning vahe kärsises jälle, seekord nelja (6:10) punkti peale.

Seejärel tegi Cretu vägagi üllatusliku lükke. Ta saatis Teppani asemel diagonaalina väljakule Martti Juhkami, kes viimati mängis seda positsiooni regulaarselt 2012. aastal Tartu Pere Leiva ridades. Tõsi, möödunud hooajal tuli tal kohati seda rolli täita ka Prantsusmaa kõrgliigas Tourcoing’u särgis.

Pööret see mängu ei toonud. Vahe aina kasvas ja kasvas: 7:13 ja 9:18. Geimi lõpus nägi meie meeste esituses küll paari ilusat hetke: Juhkami tõi oma esimese punkti, Aganits virutas ässa ja Täht leidis piiri üles, kuid enamat avageimis oma poolehoidjatele ei pakutud. Abi polnud ka mängu sekkunud Markkus Keelest ning geim kuulus tšehhidele 25:18. 

Teine geim

Cretu saatis uuesti väljakule algkoosseisu: Teppan, Kreek, Aganits, Täht, Kollo, Toobal ja Rikberg. Seekord saadi kohapealt paremini minema – kapten Toobal virutas ässa (mida ei juhtu just iga päev!). Täht lisas omalt poolt veel teise ning 5:1 puhver oli olemas.

Justkui ümbersündinud Eesti eest hakkas isiklikku kontosse punkte koguma ka Kollo, kes tõi kolm silma järjest, ning viis Eesti 7:2 juhtima. Seisul 9:4 võtsid tšehhid hea challenge’i, kui märkasid korrektselt, et pall riivas teel auti Aganitsa keskmise sõrme küünt.

Seisult 10:7 demonstreeris Täht sinisärkide rõõmuks mis-kinni-ei-jää-saab-kinni-löödud-tehnikat tuues väga emotsionaalse punkti. Tšehhid jätkasid võrku servimist (nad tegid geimis 10 serviapsu meie 4 vastu), Kreek virutas ässa ning tablool ilutses meie 14:9 eduseis. Geimi lõpp oli paraku aga kõike muud kui ilus.

Eesti nautis veel 20:17 eduseisu, kuid siis läks servima Jan Galabov, kes tõi praktiliselt ainuisikuliselt neli punkti järjest. Tšehhid said omakorda 24:22 ette, kuid Aganits suutis rünnaku ja blokiga meid elus hoida.

Ning siis, seisult 24:24 hakkas tõeline närvide mäng. Tšehhi aina korjas geimpalle ning Eesti kaitses neid. Nõnda lausa kümme korda järjest, kuniks seisult 33:32 virutas Jan Hadrava lõpuks ässpallingu ning eestlaste süda oli murtud.

Kolmas geim

Cretu jätkas põhimeeste usaldamist, kuid kohest tulu see ei toonud. Eesti jäi kärmelt kolmepunktilisse (1:4) kaotusseisu, kust välja ronimine näis sama reaalne kui Tallinnast Võrru jooksmine. Mõne mehe jaoks küll tehtav, ent enamike jaoks mitte. 

Tabloo oli halastamatu: 4:7, (vahepeal sekkus Teppani asemel Juhkami), 7:11, 11:14, kuniks vaikselt hakkas juhtuma. Esmalt virutas Kollo palli täpselt taha nurka, seejärel toodi kaitses ühe käega üliraskeid palle üles ning Kreeki võrgu kohalt tehtud rünnak seadis jalule 14:14 viigiseisu. 

Ning siis viis Kreek meid võrgu kohalt selles geimis ka esimest korda juhtima (15:14). Väikeste õnnestumiste rodu võimaldas Eestil jõuda mängumeeste punktideni 20:17 eduseisus. 

22:18 pealt tundus, et viimaks saame pärast seitset järjestikust kaotatud geimi (Poola vastu kaks, Montenegro vastu kolm ning Tšehhi vastu kaks) taas finaalturniiril geimivõidu üle rõõmustada, kuid vanajumalal olid teised plaanid. Tšehhid ronisid (meie vigade abiga) sellestki august välja.

Eestil oli 24:22 peal kasutada kaks geimpalli, kuid vastased viigstasid 24:24. Eesti sai veel kolmanda ja neljandagi geimpalli, kuid ei, tšehhid püsisid mängus. 

Ning siis virutas Hadrava servi, mis esialgu auti vilistati, kuid challenge'i abiga (no tõesti oli millimeetrite küsimus) sisse loeti. Otsa veel ka teine ning Tšehhi sai 28:26 geimi- ja 3:0 mänguvõidu. Ning meil on tabelis jätkuvalt baranka.

Kohtumise resultatiivseimana tõi kaks geimi ässaga lõpetanud Hadrava 23 punkti. 17 silmaga oli Eesti parim Täht. 

Rünnakul suutis Eesti 80 tõstest maha lüüa 42 (53%), Tšehhi vastav protsent oli 61. Servil eksis Eesti kümme, vastased 18 korda. Ässade arvestuses oli Tšehhi parem 10 vs. 5, vastuvõtuvigade arvestuses jäi Eesti "peale" 10 vs. 5.

Mängu lühikokkuvõte (alates 6.40):

Standings provided by Sofascore LiveScore