Robert Täht. Foto: Martin Ahven
Võrkpall
15. september 2019, 22:42

ÕL HOLLANDIS | Täht, Cretu ja Teppan lahkavad järjekordse kaotuse tagamaid (6)

Eesti võrkpallikoondise lootused alagrupist edasi saada muutusid pärast 0:3 allajäämist Tšehhile ülimalt teoreetiliseks. 

Erinevalt eilsest Montenegro kohtumisest oli täna väljakul iga palli eest võitlev meeskond, kuid paraku jäi sellest väheks. "Mehed andsid endast 110-120%, nii palju kui sees oli, kuid vastane mängis meid lihtsalt 3:0 üle. Nii lihtne see oligi," sõnas Eesti parimana 17 punkti toonud Robert Täht pärast mängu kodumaa ajakirjanikele. 

Eestil oli nii teise kui ka kolmanda geimi lõpus (vastavalt seisult 20:17 ja 22:18)  võimalus mäng enda kasuks kallutada, kuid otsustavatel hetkedel maandusid meie löögid piiridest väljas. Tšehhide omad aga piirides. Kas tegemist oli õnnega või oli vastane lihtsalt enesekindlam?

"Kui võrkpallijumal on olemas, siis soosis ta täna neid. Kui aga pole, siis oli tegemist meie ebakindlusega," leidis Täht. 

"Suutsime mängis püsida küll, aga geimilõppudes olime vastastest ebakindlamad. Nad servisid hästi. Usun, et kui oleksin kolmandas geimis selle ühe geimpalli ära löönud (seisult 26:25), suutnuks me mängu täiesti teistpidi kallutada. On lihtsalt selline tunne see, et meil on vaja lõpuks see üks tasavägine geim kätte saada.

Olime täna vahepeal nelja-viie punktiga ees, kui vastased taas tulema hakkasid: iga mees tegi paar servi ja järsku oli seis 23:23. No come on!. Müstika! Tšehhi pani 24:23 seisult banaani, mis meile keset platsi maha kukkus. Me ei saanud sel seisul isegi rünnata. See näitabki meie ebakindlust."

Tähe sõnul ei paku säärase kaotuse järel lohutust ka enda hea mäng. "Kui kaotame 0:3, siis kuidas saab enda mänguga rahule jääda. Kui üks mees oleks siin 40 punkti tagunud 100protsendilise rünnakuga, ja öelnud pärast 0:3 kaotust, et jääb mänguga rahule, siis ta oleks tappa saanud. Päris tõsiselt. See on meeskonnamäng. Meil oli vaja täna võita, aga me ei teinud seda." 

Pärast puhkepäeva ootavad eestlasi ees veel kohtumised Hollandi ja Ukrainaga. Milliste mõtetega mehed nendele kohtumistele vastu lähevad? "Peame lihtsalt meeskonnana mängima minema. Kes teab, võib-olla on see viimaseid kordi, kui see tiim on ühel väljakul. Peame nautima ning võtma sellest viimast. Andma endast 100% ning proovima midagigi positiivset siit näppude vahele saada. See, kas teoreetiliselt on edasipääs veel võimalik... mul on sellest täiesti suva. Tahaks lihtsalt natukene positiivse noodi saada, sest senini seda olnud pole," sõnas Täht.  

Peatreener Gheorghe Cretu kiitis pärast kaotus oma hoolealuste võitlusvaimu ning nentis, et täna sai määravaks lihtsalt vastaste osavam serv.

Gheorghe Cretu. Foto: CEV

"Ei pea olema ekspert, et öelda, mis täna määravaks sai – serv. Nad võtsid tähtsatel hetkedel suuri riske. Esimeses geimis riskisid nad nagu hullud. Pall muudkui lendas sisse. Ütlesin meestele, et jääge rahulikuks, on võimatu, et nad niimoodi jätkaksid. Teises geimis saimegi mängima, kuid lõpus hakkasid nad taas riskima. Meil oli võimalus see geim lõpetada, kogu mäng oli meie kätes, ent me ei teinud seda. Ning kolmandas geimis samamoodi,“ sõnas rumeenlane pärast kolmandat järjestikust kaotust Eesti ajakirjanikele.

Küsimusele, mida saanuks täna teisiti teha, vastas loots otsekoheselt: „Pallid maha lüüa! Meil olid kohad olemas. Võrkpallis ei saa ainult kaitsvalt mängida, vaid tuleb ka rünnakul virutada. Nemad tegid seda, meie aga mitte.“

Üheski oma hoolealuses juhendaja aga pettunud pole. „Teadsin, et meil ei saa füüsiliste probleemide tõttu siin kerge olema. Ma ei süüdista mängijaid, kui vastased on nii head. Ei saa ju öelda, et me ei üritanud. Jah, eile Montenegroga oli teine lugu. Siis andsime ise mängu ära. Kui mõni geim lõppenuks 25:15 oleksin vait ega ütleks midagi. Aga täna võitlesime iga palli pärast nagu hullud ning näitasime head võrkpalli. Neil oli pallingujoonel lihtsalt rohkem jõudu,“ sõnas Cretu.

Eesti jaoks pole turniir siiski veel täielikult lõppenud. Teoreetiliselt on võimalik edasi saada kahe võiduga ning meid on eest ootamas veel Holland ja Ukraina. „Niikaua kuni mul on veel väike võimalus [alagrupist edasi saada], üritan seda riietusruumis ja meeste peades elus olla. Turniir saab läbi alles siis, kui see saab läbi. Me oleme head võitlejad ning võrkpallis võib kõike juhtuda. Peame uskuma oma võimalustesse. Tõsi, palju sõltub ka teistest koondistest, kui ma ei mõtle neile, vaid keskendun lihtsalt järgmisele mängule Hollandiga,“ leidis ta. 

Lõpetuseks uurisid Eesti ajakirjanikud peatreenerilt, kas Eestil on tänavu otsustavatel hetkedel õnnest puudu jäänud. "Ma pole vist oma kuue Eesti koondise eesotsas oldud aasta jooksul kordagi õnnefaktorist rääkinud," vastab ta pärast mõtlemisaega. "Ma ei oota, et miski lõppeks õnnega. Vahel on meil seda, vahel jällegi mitte. Aga nii on kõigil. 

Võtame kas või viimases geimis Jan Hadrava poolt millimeetri täpsusega löödud äss... see ongi sport. Oleks me varem oma punktid ära toonud, ei peaks me praegu õmnnest rääkima. Aga sellisel moel mängu lõpetamine oli mõistagi meeste jaoks pettumus."

Tšehhi vastu oleks meil hädasti tarvis olnud heas vormis ning normaalkaalus Oliver Vennot, kes kaaluprobleemide tõttu sel korral Cretu valikust välja jäi. Nimelt pole Renee Teppan oma tervisemuredest jätkuvalt täielikult võitu saanud, mistõttu tuli täna poole mängu pealt tema asemel diagonaalründajana väljakule Martti Juhkami, kes viimati pallis igapäevaselt selle positsioonil 2012. aastal.

Renee Teppan. Foto: Martin Ahven

„Mängisime täna ilma diagonaalita. Võtan vastutuse endale. Õlg ei ole lubatud seisukorras. Juhkami küll tuli ja proovis, aga ta ei ole diagonaalründaja," sõnas Teppan ohkenoodi saatel.

Renee Teppan pärast väljavahetamist särki selga panemas. Foto: CEV

Aga Oliver Venno, kas tema kulunuks täna ära? "Võime Vennost ju ette-taha heietada, aga inimesed kipuvad ära unustama, et Vennost polnud Poola EM-il meile absoluutselt kasu. Tahetakse mäletada häid asju. Ta on kindlasti hea mängumees, aga nagu näha, pole asjad alati nii, nagu tahaks."

Teppanil ühtegi head rohtu, kuidas kolmest kaotusest üle olla, polnud: „Raske on leida seda lõbu, mis selle mänguga kaasas peab käima. Ei kujuta isegi ette, kas on veel mingi [edasipääsu] variant õhus või mitte. Mõni vastaste heategu annaks kindlasti energiat ja vaimujõudu juurde. Mis seal salata, väga piinlik on olnud viimastel päevadel pea norus fänniarmeest mööda kõndida."

Temporündaja Andri Aganits sõnas samuti, et tänane tulemus oli tema jaoks suur pettumus. "Meil on terve suvi oma mängu käima saamisega olnud probleeme. Eks see ongi, kui geimilõpud libisevad teisele poole. Eelnevad suved suutsime need ise tihti ära võtta. Täna lõpetas Hadrava jällegi pea kõik geimid ässaga ja mäng oligi tehtud," sõnas Aganits, kelle sõnul on tegmist puhta enesekindlusega. "Hadraval on see element nii hästi käes. Kui mäng jookseb ja meie kannatame, siis ongi raske."

Andri Aganits Foto: Martin Ahven