Rasmus Haugasmägi.Foto: VIESTURS LACIS | REKORDS
Spordivaria
16. september 2019, 12:33

VÄGEV: Rasmus Haugasmäele kuues EM-tiitel!

Paadiklassi OSY-400 Euroopa meistrivõistlused toimusid möödunud nädalavahetusel Poolas ja seal tegi ajalugu Rasmus Haugasmägi.

Tegemist oli Haugasmäe seni suurima konkurendi, poolaka Cezary Strumniku kodurajaga ja eelmise hooaja Euroopa meistrit ootas ees tiitlikaitsmiseks keeruline võistlus.

Juba ajasõidus näitas Strumnik väga head minekut, kuid temast veel kiiremaks osutus selle hooaja üllataja, lätlane Janis Badaukis, kes sõitis välja ajasõidu parima tulemuse, jättes Strumniku teiseks ja Haugasmäe kolmandaks.

Esimesest stardist sai parima lähte Strumnik, kohe tema järel Haugasmägi ja Badaukis. Sõit katkestati punase lipuga, kuna toimus avarii kahe poolaka Jakub Rochowiaki ja Michal Požniaki vahel. Mõlemad sõitjaid jäid terveks.

Kordusstardis sai Haugasmägi küll hästi minema, aga sisekurvis olnud Strumnik pääses tast ette ja juhtis sõitu kuni lõpuni. Esikohalt startinud Badaukis jäi alguses natuke maha, kuid survestas oma ülisuure lõppkiirusega Haugasmäge terve sõidu ja finišilipu langedes oli ta Badaukisest ainult poole paadijagu ees.

Teises stardis asus juhtima sisekurvi jäänud Strumnik ja kohe tema kannul oli Haugasmägi. Kolmandal ringil möödus eestlasest välisringis sõitnud ülikiire Badaukis ja asus Strumnikut jälitama. Viimasel ringil õnnestus tal poolakast mööda saada ja võtta sõidust maksimum punktid, teine oli Strumnik ja kolmas Haugasmägi.

Kolmas start anti pühapäeval, kui tingimused olid raskemaks läinud ja tuul tugevnenud. Ülihea stardi saanud Haugasmägi sai liidripositsiooni juba pärast esimest pööret. Pannes maksma kogu oma kogemuse, hoidis ta terve sõidu seljataga nii Strumnikut kui ka Badaukist. Samas järjekorras ka finišeeriti. Kuid Strumnikule määrati pärast sõitu karistus stardisirgel liinihoidmise rikkumise eest ning võeti üks ring sõidust maha, mis langetas ta 11. kohale.

Viimasesse sõitu läksid Haugasmägi ja Badaukis võrdselt 925 punktiga. Kes sõidu võidab, on Euroopa meister. Oma võimalus oli ka rivi lõpus startival Strumnikul, kellel oli 830 punkti. Paadid olid juba stardisillal valmis ja stardiprotseduur alanud, kui mõni sekund enne lähet tõsteti punane lipp. Kuna tuulepuhangud olid läinud väga tugevaks, jäeti viimane sõit ära. Võrdsete punktide puhul arvestati kiireimat sõiduaega ning see kuulus teisest sõidust Badaukisele.

Sõitudele järgnenud tehniline kontroll aga tuvastas, et lätlase võistlusmootor ei vasta nõuetele ja Badaukis diskvalifitseeriti. Haugasmägi ja Strumnik läbisid tehnilise kontrolli puhtalt nagu ka Miroslav Bazinski, kes tõusis kolmandaks.

"Kui valmistusime võistluseks, ei olnud meil veel ettekujutust, kui huvitavaks ja pingeliseks see võistlus läheb. Otsustavaks sai kolmas start, kus mu vend Hannes suutis mootori käivitada ülitäpselt, start õnnestus ja sai sõidust võetud võit. Õnne oli meil ka, kuna Strumnikule määratud karistus kolmandas sõidus langetas ta punktidega tahapoole," võttis Rasmus võistluse kokku.

Euroopa meistritiitel kuulus juba kuuendat korda Haugasmäele, hõbe Strumnikule ja pronks Bazinskile.