Greta Thunberg näitab AI südametunnistuse saadiku auhinda. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
17. september 2019, 15:30

KÕRGE TUNNUSTUS: Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg sai kätte järjekordse auhinna (80)

Rootsi teismeline kliimaaktivist Greta Thunbeg võttis esmaspäeval USA pealinnas Washingtonis George Washingtoni ülikoolis toimunud tseremoonial vastu inimõigusorganisatsiooni Amnesty International (AI) südametunnistuse saadiku auhinna, vahendab Blick Online. 

Tegemist on AI tähtsaima auhinnaga, mida antakse välja alates 2003. aastast.  16aastane Greta Thunberg pälvis selle eelkõige ülemaalmse liikumise "Reeded tuleviku nimel" algatamise eest. Varem on AI südametunnistuse saadiku auhinna saanud näiteks Vaclav Havel, Nelson Mandela ja Malala Yousafzai.

Thunberg ütles auhinna vastuvõtmisel, et see ei ole tunnustus ainult talle, vaid ka nendele miljonitele noortele, kes on osalenud reedestel meeleavaldustel.

Grete Thunbergi tähelend sai alguse mullu augustis. Täpsemalt läks ta ajendatuna kuumast suvest ja riiki laastanud metsatulekahjudest 20. augustil ehk esimesel koolipäeval Stockholmis parlamendihoone juurde, kaasas plakat „Skolstrejk för klimatet“ („Koolistreik kliima eest“). Seal istus ta iga päev kuni 9. septembril toimunud parlamendivalimisteni. Pärast seda jätkas ta streiki reedeti ning koos temaga tulid parlamendihoone juurde ka teised kliimaaktivistid.

Targa jutuga Rootsi koolitüdrukut märgati kiiresti ka mujal maailmas ning tema eeskujul hakkasid koolilapsed paljudes riikides reedeti meelt avaldama ning kampaania „Reeded tuleviku nimel“ raames toimuvad järgmised meeleavaldused 20. septembril. Greta Thunberg ise osaleb sel päeval New Yorgis korraldataval meeleavaldusel. Juba 21. septembril toimub New Yorgis ÜRO peakorteris esimene noorte kliimakohtumine, millele 23. septembril jätgneb samas ÜRO kliimakohtumine.  

Noor kliimaaktivist Greta Thunberg on saanud oma tegevuse eest juba arvukalt auhindu ning ta on ka üks peamine kandidaat tänavusele Nobeli rahupreemiale, mille võitja selgub oktoobris Oslos. Kandidaatideks on nomineeritud 223 üksikisikut ja 78 organisatsiooni.