Shaunae Miller-Uibo on tänavu maailma parim ka 200 meetri jooksus, kuid tema peaala on kaks korda pikem distants.Foto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
17. september 2019, 11:30

SKANDAAL! Ministri äkkotsus ähvardab rikkuda Uibo abikaasa ja veel ühe medalisoosiku MMi (21)

Spordi rahastamine kuulub keeruliste teemade sekka paljudes maailma riikides, kuid harva tabab kedagi nii ootamatu tagasilöök, nagu juhtus Bahama kergejõustikukoondisega.

Eelmise nädala lõpus lahti rullunud skandaali järel pole enam kindel, kas kümneliikmeline koondis üldse järgmisel nädalal algavale Doha MMile kohale jõuab. Nimelt oli valitsus lubanud MM-koondist toetada 116 000 dollariga, kuid napilt enne suurvõistlust teatas spordi- ja kultuuriminister Lanisha Rolle, et peab antud summat kärpima. Kohaliku kergejõustikuliidu boss Drumeco Archer ütles, et valitsus toetab neid viimastel andmetel vaid 25 000 dollariga.

Tasub märkida, et Bahama koondisesse kuulub ka üks maailma populaarsemaid naiskergejõustiklasi Shaunae Miller-Uibo, kes krooniti 400 m jooksus Rio olümpiavõitjaks. Eesti kümnevõistleja Maicel Uibo abikaasa juhib 49,05ga kindlalt ka hooaja edetabelit.

Meeste samal distantsil kuulub medalinõudlejate sekka Steven Gardiner, kes hoiab hooaja edetabelis 44,14ga kolmandat kohta. Temagi auhinnakapis on olümpiamedal: Rio mängude pronks.

Portaal Bahamas Press süüdistab ministrit valetamises ja lisab: „See naine hävitab Bahama spordi.“ Caribbean Wide News pealkirjastas oma loo järgmiselt: „Bahama on Lanisha Rolle tõttu valmis kaotama kaks MMi kuldmedalit.“

Alaliidu president Archer kirjutas pika avaliku kirja ning tunnistas, et praeguse seisuga pole ta kindel, kas koondis MMile sõidab. Ta kutsub kõiki üles appi tõttama ning sportlaste unistust päästma.

Bahama MM-koondis: Tynia Gaither, Anthonique Strachan, Shaunae Miller-Uibo, Pedrya Seymour, Steven Gardiner, Alonzo Russell, Latario Collie-Minns, Lathone Minns ja Donald Thomas.