Rait Ratasepp.Foto: Martin Ahven
Spordivaria
17. september 2019, 12:55

Rait Ratasepa uskumatu vormi saladus: lihavaba dieet (2)

Eesti ainus ultratriatleet Rait Ratasepp andis Kalev Kruusile Betsafe’i podcasti raames eksklusiivintervjuu, milles rääkis muuhulgas enda treeningutest, taimetoitlusest ja rahamuredest. Samuti andis nõu algajatele triatleetidele ning avas enda uue 40-päevase triatloniväljakutse tagamaid.

Eile Kanaari saartele siirdunud raudmees Rait Ratasepp alustab seal üsna pea enda teekonda uskumatute eesmärkidega 40-kordsel ultratriatlonil. Mees, kes plaanib selle aasta jooksul treenida 1400 tundi, jõudis spordi juurde juhuslikult alles 15-aastaselt ning elukutseliseks sportlaseks sai peale advokaadina läbipõlemist.

Intervjuust selgub, et mehel on väga selged arusaamad tulemuslikust treeningust. Tema sõnul ei tasu ainult pulsikella järgi toimida või karta ebamugavustsooni minna. „Lihtsalt jooksmine või ujumine ei tee heaks ja kiireks, valest tehnikast ja üksluisusest tulevadki vigastused,“ ütles Ratasepp.

Algajatele treenijatele või triatleetidele soovitab Ratasepp jälgida enda tulemusi.„Kui aastaga ei ole näiteks maratonijooksus tulemus oluliselt paranenud, on see märk väga valest treeningkavast. Kolme tunniga maratoni jooksev mees võiks suuta aasta jooksul enda tulemust juba 20 minutit parandada,“ ütles Ratasepp.

Enda suurimaks saavutuseks ei pea ta sugugi mitmekümnekordset ultratriatlonite läbimist või muid hullumeelsena tunduvaid sportlikke saavutusi, vaid seda, et ta ei ole kunagi vigastuse tõttu pidanud ühtegi treeningpäeva vahele jätma.

Parimaks asjaks treenimise juures on Ratasepa sõnul kuumad ilmad. „Pole nauditavamat asja 30 kraadiga õues jooksmisest ja rattaga sõitmisest,“ ütles Ratasepp ning selgitas, et tema treeningud toimuvad enamasti palavates siseruumides just seetõttu, et jäljendada kõige paremini võistlustingimusi.

Sellise treeningkoormusega mehe toidulaud on aga üllatav. Nimelt aitab Ratasepa hinnangul treeninguid ja taastumist paremini koordineerida taimetoitlus. „Söön loomsetest toiduainetest piima ja muna ning ka toidulisandeid võtan võimalikult vähe,“ ütles mees. „Nende põhimõtete taga ei ole maailmapäästmine, vaid tulemused ja enesetunne.“

Ultratriatleedi sõnul ei ole tema eesmärk spordiga saada sellist sissetulekut, mis tuleviku kindlustaks. “Tahaks endale küll miinimumpalka maksta, kuid minu jaoks on elus kõige olulisem tervis,“ sõnas Ratasepp.

Täispikka intervjuud ultratriatleediga näeb Betsafe’i blogist ja saab kuulata SoundCloudist.