Senise EMi suurim punktikütt Nimir Abdel-Aziz tegi ka Eesti vastu palju pahandust ning lõpetas meie meeskonna piinad siin finaalturniiril. Foto: CEV
Võrkpall
17. september 2019, 23:06

ÕL HOLLANDIS | KAPUTT! Innukalt alustanud Eesti ei jõudnud algkõrguse lähedalegi (5)

Eesti võrkpallikoondise EM-finaalturniir sai täna oma mitteametliku lõppakordi, kui 3000pealises Zuidi spordihallis jäädi 1:3 (25:22, 19:25, 19:25, 20:25) alla Hollandile.

Võrreldes viimase mänguga tegi peatreener Gheorghe Cretu algkoosseisus ühe vangerduse, kui saatis Andri Aganitsa asemel väljakule Timo Tammemaa. Ülejäänud mehed: Kert Toobal, Ardo Kreek, Robert Täht, Kristo Kollo, Renee Teppan ja libero Rait Rikberg. Tõsi, osadel vastuvõttudel asendas vanameistrit Silver Maar.

Esimene geim

Täismaja ees toimunud kohtumine algas väga võitluslikult. Meie õnneks hollandlaste servikahurid Nimir Abdel-Aziz ja Thijs Ter Horst kohe ei paukunud ning esimesena demonstreeris ässpallingut hoopis Kristo Kollo, kes tegi seisuks 6:4. Holland ei saanud oma mängu käima ning vastaste peatreener Roberto Piazza võttis 8:5 pealt mõtlemisaja.

Seisult 8:6 virutas Teppan palli auti, kuid Cretu täpne silm palus videokohtuniku sekkumist, mispeale punkt ikkagi meile anti. Rahvas rõkkas ning meie mängumootor nurrus nagu kiisu. Seisult 11:6 üritas Piazza teise mõtlemisajaga geimi pööret tuua, kuid tulutult. Sinisärgid põrutasid eest ega vaadanud kordagi tagasi. Hollandit ei aidanud meie õnneks ka Nimiri servid. Korra õnnestus Tulpidemaa inimkahuril küll Rikbergi pealt äss virutada, kuid rohkem see õlg avageimis servijoonelt ei paukunud. Peoperemehed suutsid 23:18 pealt küll veel 24:22 ronida, kuid siis võttis Maar ilusasti Michael Parkinsoni servi vastu ning Kreek tõi meile ülimagusa 25:22 geimivõidu!

Teine geim

Teises vaatuses said paremini kohalt minema hollandlased, kes oma bloki toel 4:2 algedu ehitasid. Punkt hiljem tõi Täht fenomenaalse liblikahüppega kaitses üles hullumeelse palli ning kui Kreek selle mõned sekundid hiljem põrandasse naelutas, rõkkasid saalis kõik sinisärgid – 4:4! Seisult 8:8 noppis Holland meie eksimuste pealt kuus silma järjest ning tundus, et sellest ka piisab.

Robert Täht üritas küll teistsugust arvamust peale suruda, kui 10:15 pealt mitu korraliku servi virutas, kuid paraku kolmest punktist enamat tema pallingutelt ei tulnud. Seejärel kulgeti põgusalt kahepunktilise vahega, kuniks Holland 18:16 pealt oma teed läks ning 25:19 geimi võitis.

Kolmas geim

Eesti alustas kolmandat geimi ässaga, autoriks Ardo Kreek. Seisult 4:3 pani Tammemaa veel teise otsa ning sinisärgid hakkasid õrna puhvriga purjetama. Juhiti veel 9:6, kuniks vaikselt hakkas juhtuma. 9:8 pealt vilistati meile veel soe pall, millega sinisärgid üldse nõus polnud ning väga agressiivselt kohtunikuga vaidlema läksid. Tulu see aga ei toonud ning seis oli tasa.

11:12 seisul läks servima Nimir, kes virutas (taas) Rikbergi pealt ässa. Teine palling lendas meie õnneks aga auti. 13:13 jõuds servimisjärg Ter Horsti kätte ning tema õlg paukus meie õnnetuseks pikemalt, vaikides alles 16:13 peal. Meie mehed suutsid tolle vahe veel kinni tõmmata, kuid otsustav äraminek toimus 18:17 pealt, mil Holland tegi 6:1 vahespurdi ning võitis geimi 25:19.

Selle geimiga kadusid praktiliselt ka meie edasipääsulootused, sest isegi 3:2 võidu korral tulnuks meil Ukrainat 3:0 loputada ning neljapäeval loota, et Tšehhi ja Montenegro madistavad alagrupiturniiri eelviimases matšis viis geimi.

Neljas geim

Cretu jätkas põhimeeste usaldamist, kes vähemalt geimi alguses neid ootusi ei petnud, püsides vastaste tempos (6:6). Siis hakkas aga juhtuma. 

Hollandlaste 7:6 eduseisult virutas Ter Horst Rikbergi peale jälle ässa, kuid meie mehed apelleerisid, et nurgaründaja astus pallingul joonele. Videokohtunik nii ei arvanud (saalis näidatud kaader oli liiga piksline, et aru saada – K.J.) ning väljakul puhkes väga suur diskussioon õigusemõistjate pädevuse üle. Andrus Raadik tahtis vahetusmeeste kastist minna vastaste pingile kohta kätte näitama ning Toobal pidas pika kõne pukikohtunikuga. Tulu ei toonud kumbki ning Holland jätkas servimist.

9:7 peal põrkas Kreek maandudes kokku vastaste temporündajaga, mille peale hollandlane pikali kukkus. Matš seisis jälle tubli minuti ning oli palju omavahelist ütlemist. Paraku ei süstinud need momendid meie meestesse enesekindlust ning peagi oli Holland peal juba 12:7.

Eesti veel üritas veniva kummi kombel peoperemeestest kinni hoida (15:9, 17:13, 19:17). Kuid siis virutas Nimir kolme meetri pealt ülikeerulise palli lihtsalt meie poolele maha ning tribüünidel juba ohati: "See oli varjatud matšpall!".

Õige matšpall tuli mõistagi seisult 24:20 ning realiseerijaks Tammemaa, kes servi ise auti virutas. 

Eesti poolelt oli traditsiooniliselt resultatiivseim Täht 15 punktiga (+3, rünnak 44%). Teppani arvele jäi 13 (+7, 38%), Kollo lisas 10 silma (+5, 50%). 

Vastastest tegi oodatult enim pahandust Abdel-Aziz, kes tõi üleplatsimehena 27 punkti (+16, 55%). Ter Horst lisas 16 silma (+10, 60%). 

Edasipääsulootused minetanud koondisel tuleb homme pidada veel oma EMi lahkumismäng, kui kell 17 minnakse vastamisi Ukrainaga. 

Mängu lühikokkuvõte (alates 7.33):