Erling Haland on tänavu löönud üheksa matšiga 17 väravat.Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
18. september 2019, 10:42

TÕUSEV TÄHT! Norra väravamasin püüab täita isa purunenud unistust

Erling Haland – jätke see nimi meelde! Hollandi jalgpallikuulsuse Alf-Inge Halandi 19aastane poeg on tänavust hooaega alustanud pööraselt. Teisipäevases Meistrite liiga debüütmatšis lõi Salzburgi ründaja Genki võrku kolm palli.

Haland kirjutas end ühtlasi mitmel moel ajalukku. Esiteks skooris ta juba teisel minutil. Varem olid oma Meistrite liiga debüüdil nii kiiresti jala valgeks saanud vaid Andreas Möller ja Eliaquim Mangala.

32 minutit hiljem sahistas ta teist korda võrku. Temast sai esimene teismeline pärast Wayne Rooneyt (2004. aasta septembris), kes Meistrite liiga debüüdil rohkem kui ühe värava lõi.

Kolmanda tabamuse sepistas norralane 45. minutil. Sellega tõusis Haland (19 aastat ja 58 päeva) vanuselt kolmandaks jalgpalluriks, kes Meistrite liigas kübaratriki vormistas. Esikohal on Raul (18 aastat ja 113 päeva), talle järgneb Rooney (18 aastat ja 340 päeva).

Erling Haland. Foto: AFP/Scanpix

Haland on tänavu täiesti pidurdamatu. Austria kõrgliigas on ta seitsme matšiga löönud 11 väravat ja jaganud viis resultatiivset söötu. Kohalikus karikasarjas on ta väljakul käinud korra ning skooris kolm korda. Seega on noormehe tänavuse hooaja saldo üheksa matši ja 17 väravat.

Karjääri alustas Leedsis sündinud talent Norra klubis Bryne, kuid kolis 2017. aastal Moldesse. Norra suurklubi särgis sai ta 50 matšiga kirja 20 tabamust. Tänavu jaanuaris siirdus ta Salzburgi, kellega sõlmis viieaastase lepingu.

Eesmärgid on ründajal igal juhul kõrged. „Mu unistus on Leeds Unitediga Inglismaa meistriks tulla,“ teatas ta 2017. aastal Aftenpostenile. 

Erling Halandi isa Alf-Inge kuulus Leedsi ridadesse aastatel 1997-2000 ning kuigi klubil läks tol ajal hästi, siis meistriks ei õnnestunud tal tulla. Seega jääb antud unistuse täitmine nüüd poja õlgadele. Lisaks esindas ta Inglismaal veel Nottingham Forestit ja Manchester Cityt.

Kõige rohkem tuntust kogus isa Haland üsna nukral moel, sest 2001. aastal tegi Roy Keane talle jõhkra vea. Kõigepealt määrati iirlasele kolmemänguline keeld. 2002. aastal ilmunud elulooraamatus teatas Keane, et läks meelega Halandile haiget tegema, soovides kätte maksta eelneva olukorra eest. Manchester Unitedi kaptenile määrati veel viis mängu keeldu ja lisaks 150 000 naela trahvi.

Halandi jaoks tähendas raske põlvevigastus sisuliselt karjääri lõppu, sest ühtegi täispikka matši ta enam kaasa teha ei suutnudki.