FC Flora (rohelises) ja FCI Levadia 29. vooru Tallinna derbi.Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
18. september 2019, 21:20

GALERII | Vassiljev rikkus Vassiljevi debüüdi, Flora astus suure sammu tiitli suunas

Pühapäeval peatreeneri vallandanud FCI Levadia alustas Aleksandar Rogici järgset ajastut 1:2 kaotusega meistrivõistluste liidri FC Flora vastu.

Too 29. vooru tulemus tähendab, et Flora edu Levadia ees kasvas viiepunktiliseks, lisaks on neil varuks mäng Viljandi Tulevikuga. Abilisest bossiks ülendatud Vladimir Vassiljevi debüüti tuleb seega hinnata mitterahuldavaks. 

Kuigi mängu esimese terava rünnaku ehitas Flora, tuli neil juba 7. minutil pall oma võrgust välja võtta. Kõik algas Nikita Andrejevi kauglöögist, mille Matvei Igonen tõrjus nurgalöögiks. Sealt leidis Dmitri Kruglovi vasak jalg kenasti trahvikasti keskelt keskkaitsja Jevgeni Ossipovi, kes hüppas väga kergelt Flora ametivenna Henrik Pürgi üle ja suunas palli peaga nurka. 0:1 Levadiale, Igonen isegi ei jõudnud liigutada. 

Mõlema meeskonna mänguplaanis oli sarnasus. Vastasel ei lubatud rahulikult tagant tulema hakata, vaid sunniti väravavahti pikkadele pallidele. Kumbki ei proovinud meeleheitlikult vastase liinidest lühikeste söötudega läbi mängida, vaid võimalusel otsiti pikemaid sööte vabadesse tsoonidesse.

Levadia poolelt jäi seaduspärana silma, et peamiselt üritati tekitada ülekaalu paremale äärele, et Markus Jürgenson, Rasmus Peetson ja Kirill Nesterov jääksid kolmekesi Flora vasakkaitsja Michael Lilanderi ja ääreründaja Vlasii Sinjavski vastu. Vasakkaitsja Dmitri Kruglov tõusis tavapärasest harvemini. Kas seetõttu, et Flora paremkaitsjal Gert Kamsil ei tekiks omakorda jooksuruumi?

Flora meeskondlik pressing sundis küll Levadia kaitsjaid korduvalt sööduga eksima, kuid otsest tulu sellest ei tõusnud. Nurgalööke teeniti kamaluga, kuid Sergei Lepmetsa ei sunnitud avapoolajal ühelegi meisterlikule tõrjele. Tõsi, korra mängiti koondise esiväravavaht siiski üle.

44. minutil raksatas Kamsi 25 meetrilt karistuslöögist teele läkitatud pall Levadia värava latti ja põrkas värava ette, kust Pürg selle tühja võrku suskas. Samal ajal virutas Ossipov talle jalaga näkku nii, et ninast veri lahti ning teenis kollase kaardi. 

Teine poolaeg hakkas hirmsa tulevärgiga. 49. minutil pareeris Igonen Nesterovi poolkauglöögi. Minut hiljem pääses Konstantin Vassiljev Lepmetsaga silmitsi, ent ei suutnud palli Lepmetsast mööda lükata. 52. minutil testis Igoneni võimeid Morelli 25 meetrilt, kuid Flora puurilukk tõi taas palli alumisest nurgast ära.

Kui kuskil 65. minuti kandis tundus, et Flora vajub vabatahtlikult ära, laseb Levadial lükata ja panustab kontratele, siis too mulje oli petlik. Mõne minuti pärast leidsid florakad taas jõudu kõrgemaks pressinguks ega kavatsenudki viimased paarkümmend minutit pallita kannatada.

Huvitaval kombel ei õhkunud Levadiast viimasel veerandtunnil suhtumist, et too matš tuleb iga hinna eest võita. Pigem soovisid mõlemad meeskonnad lõpus kaotust vältida, aga Levadial see ei õnnestunud, sest Juri Tkatšuk magas 87. minutil Vassiljevi avanemise maha ning lubas maestrol trahvikasti keskelt uhkes üksinduses pall siseküljega Lepmetsa selja taha lüüa. Tolles olukorras tuleb kiita ka Martin Millerit, kes päästis otsajoonelt Kamsi kehva tsenderduse väravasööduks. 

Kusjuures see oli Flora esimene tõsiselt võetav moment pärast Vassiljevi. 50. minuti superšanssi. Levadia viimaste minutite meeleheitlikud rünnakuüritused ei päädinud millegi märkimisväärselt ohtlikuga.

Flora poolelt võib miinuspoolele minna liiga parima väravaküti Erik Sorga potentsiaalne vigastus. Täpsemalt on praegu keeruline ütelda, kuid 62. minutil lahkus ta väljakult longates. 

Standings provided by Sofascore LiveScore