Ott Tänak.Foto: OZAN KOSE
WRC
20. september 2019, 10:15

Ralliguru: Toyotale ja Tänakule teevad muret tehnilised probleemid (13)

Autoralli MM-sarja tele- ja raadioülekannetest tuntud reporter Colin Clark usub, et tänavune tiitlivõitja saab selgeks hooaja viimasel etapil Austraalias. Ehkki Ott Tänak juhib Sebastien Ogier' ees 17 punktiga, arvab žurnalist, et meeste võimalused ihaldatud trofee pea kohale tõsta on üpris võrdsed.

Viimasel MM-etapil Türgis võidutses just prantslane, kes lõikas sarja üldarvestust silmas pidades suurt kasu Tänaku elektroonikaprobleemist. Eestlane katkestas, ehkki tuli pühapäevaks rajale tagasi ja võitis punktikatse. Siiski, 40punktiline edu Ogier' ees kahanes märksa pisemaks.

Kui mullu jõudsid Türgis katkestamiseta finišisse vaid neli autot, siis tänavu oli seis hoopis parem – ainsana pidi päeva varakult lõpetama Tänak, ent seegi polnud kuidagi seotud Türgi karmide oludega.

"Sõitjad ja tiimid olid paremini ettevalmistunud," leidis Clark, miks ei toimunud suurejoonelist romurallit. "Ei saa öelda, et ralli polnud mullusega võrreldes sarnase raskusastmega."

Clarki hinnangul oli kõige paremini end Türgiks töökorda seadnud Citroen, mis üllatas teda väga, eriti pärast katastroofilist etappi Saksamaal. Kui Ogier võitis, siis võistkonna teine viiul Esapekka Lappi oli teine.

Reporter kiitis Ogier' ja Lappi esitusi ning tõdes, et Citroen oli Türgis kiirem Toyotast, kes pühkis Prantsusmaa autotootja masinatega Saksamaal põrandat. "Eriti pärast laupäeva tundus, nagu oleksid autod sõjatsoonist läbi käinud. Hyundaid, Fordid ja Toyotad olid kõik palju kahjustada saanud, aga mitte Citroen. Miks nii? Olemuslikult on Citroen puhtatõuline ralliauto, seal pole eriti kellasid ja vilesid, mis võiksid katki minna ja esitust halvata."

Pärast Saksamaa rallit uskus Clark, et Ogier on tiitlikonkurentsis väljas. Türgis tuli ta heitlusse tagasi ning on ajakirjaniku arvates pannud Toyotale surve peale. Tänakule aga mitte. "Tundub, et Ott ei tunne pinget. Ta teab, et kui talle antakse hea auto, on ta konkurentsis ja tõenäoliselt võidab," räägib britt.

Clark meenutas, kuidas intervjueeris Türgi ralli ajal Tänakut ning eestlane sõnas: "Kui tahame tiitleid võita, ei saa need vead jätkuda." Ehkki Toyota väärib kiitust, sest teeb kaasa alles kolmandat hooaega ja on ehitanud väga kiire auto, pole masin kuigi usaldusväärne. Clark jätkas: "Probleeme on olnud velgedega, vedrustusega ning korduvalt on end näidanud elektroonikamured. Toyota ja Tänaku jaoks tekitavad probleemid muret."

Mõistagi ei saanud Clark märkimata jätta lahtist seisu sõitjate turul. Ainsatena on järgmiseks aastaks lepingud kindlad Ogier'l, Lappil ja Hyundai meestel Thierry Neuville'il ning Sebastien Loebil.

Clark viitas taas, et Tänaku otsus paneb lumepalli veerema. "Iga kord, kui Toyota tõrgub, suureneb tõenäosus, et Tänak mujale läheb. Samuti tõuseb Oti palgasoov. Vahet pole, mis tänavu juhtub, mina usun, et ta jääb Toyotasse. Oleksin väga üllatunud, kui vastupidi läheks."

Autoralli MM-sarjas on sõita veel kolm etappi, järgmine võidukihutamine peetakse 3.–6. oktoobrini Walesis. Tänaku ja Ogier' kõrval ei mata Clark täielikult maha ka Neuville'i lootusi, kes kaotab eestlasele 30 punktiga.