Matti Killingu juhendamisel võitis Eesti paarisaeruline neljapaat viie aasta jooksul neli medalit.Foto: LAURA OKS
Sõudmine
20. september 2019, 16:11

Ametist taandunud Matti Killing: võib-olla välistreeneriga läheb tõesti püksirihm väheke rohkem pingule

"Nii nagu kuldne lause on, võidab sportlane, kaotab treener," ütleb kolmapäevast alates endine sõudekoondise peatreener Matti Killing (71). "Kui loodetud olümpiapiletit ei tulnud, siis pärast MMi tegin juhatusele avalduse."

Sõudeliidu juhatus kiitis selle kolmapäeval heaks ja teatas ühtlasi, et 2020. aasta Tokyo olümpiamängude projekti vastutavaks treeneriks saab alates 1. oktoobrist 2019 soomlane Veikko Sinisalo.

Killing ütleb, et lahkumisotsus tuli tema seest, mitte välise surve tagajärjel. Tõsi, ka sõudeliidu tippspordikomisjon ja osa sportlasi jõudsid neljapaadi 12. kohaga lõppenud MMi järel järeldusele, et tarvis on muutust.

"Päris nii ei saa, et sportlased ootavad imet. On maapealseid faktoreid ka. Ma ei suutnud neile sisendada, kuidas suurte koormustega hakkama saada. Natuke asi logises selle koha pealt," sõnab ta.

Ehk et olite meestega liiga leebe? "Vaadake, kui oled meestega nii pikka aega koos olnud, siis püüad ka nende probleemidest aru saada. Tahad võib-olla liiga palju vastu tulla. Selle koha pealt pidanuks kindlasti olema natuke karmim, aga ka seal on omad piirid.

Lõppude lõpuks on meil nende inimeste hulk, kes võiks tulemuse ära teha, küllaltki väike. Ei ole päris nii, et kui miski asi jääb tegemata, siis saadad mehe minema. Pead laveerima nii sportlaste soovide kui ka vajaliku tööhulga vahel. Nii ta on.

Võib-olla välistreeneriga läheb tõesti püksirihm väheke rohkem pingule. See tuleb kõigile kasuks. Ta (uus treener - M.T.) on küllaltki mõistlik mees. Eks teeme ka koostööd. Võib-olla ongi õige, et käskija on kõrvalt. Oleme koondise sees need asjad läbi rääkinud, võib-olla siis on rohkem pühendumist."

Ta jätkab: "Egas katastroofi pole. Arvan, et üht raputust oli vaja. Olümpiamängudele järgnenud hooajal oli vaja ka loomulikel põhjustel treeningukoormust alla lasta. Lisaks tuli hästi palju Eesti rahva ees esineda, mis vähendas natuke treeningumahtusid. 

Lõppude lõpuks sai [2017. aasta MMil] jälle medal välja võetud, eks see ka natuke uinutas mehi – et on võimalik ka väiksemate koormustega asju ära teha. Aga noh, nii need asjad pole. Võib-olla sellest arusaamiseks ongi vaja kõrvalt kuulata, et mingid raamid on ikkagi olemas. Loodame, et nüüd asjad paranevad."

Olete kurb ka, et see periood otsa sai?
"Miks ta otsas on? See pole mul esimene kord kusagilt alustada. Enam-vähem analoogne seis oli ka pärast Pekingi olümpiat, kus tuli küll Eesti kolmas tulemus, aga see oli 9. koht. Järgmisel aastal sai kahene kokku pandud ja MMilt medal toodud. Nagu kuldne lause on, töölisel on kaotada ainult ahelad, mitte midagi muud."

Mis edasi saab, hakkate pensionipõlve nautima?
"Nii vilets ma ka ei ole. (naerab) Istusime eile pikalt Sinisaloga ja rääkisime, asi on toores. Tal pole niisama lihtne [siia tulla], arvan, et ma ei kao kusagile. Tööd ja õpilasi on küll. Eks teen seda tööd [noortega] edasi, ehk õnnestub veel mõni üllatus serveerida. Arvan, et ka side selle seltskonnaga (meeste koondisega - M.T.) pole läbi lõigatud."

Killingu juhendamisel võitis Eesti paarisaeruline neljapaat viie aasta jooksul neli medalit: olümpiapronksi aastal 2016, MM-pronksi aastatel 2015 ja 2017 ning EMi kulla aastal 2016.

Tänavuse ja eelmise aasta tulemused olid paraku nukrad. Lõputud neljapaadi koosseisuotsingud päädisid tänavu MMi 12. ja EMi 8. kohaga. Eelmisel aastal sai omal ajal Püha Lehmaks ristitud neljane EMil 9. ehk viimase koha ning MMist lausa loobuti.