Paraujuja Matz Topkin.Foto: Martin Ahven
Ujumine
20. september 2019, 19:00

Maailmarekordimees Matz Topkini MM läks tobeda vigastuse nahka

Paraujuja Matz Topkin (21) lootis eelmisel nädalal Londonis toimunud MMilt naasta vähemalt ühe medaliga, kuid võistlustel saadud tobe vigastus rikkus tema unistuse.

Esimesel alal ehk 100 meetri kroolidistantsil hoidis ta end meelega pisut tagasi, sest ei küündi "isegi parima tahtmise juures ala tippudeni ja medal on sõna otseses mõttes võimatu". Tulemuseks 1.39,21 ja 10. koht. 

Põhiala ehk 50 meetrit selili algas paljulubavalt. Hommikusest eelujumisest liugles ta muretult ja "ennast sisuliselt väsitamata" viienda ajaga finaali. Õhtul läks aga asi hapuks.

"Mul tekkis selili finaalis starti tehes vigastus tagareide, mis tekitas mulle võistluste lõpuni väga palju valu," kirjutas Topkin Sportlios. "Stardis oli kohutavalt pikk viivitus – vile ja "take your marks" käskluse vahel oli kogunisti 15 sekundit. Terve selle aja pidin hoidma enda kogu keha üleval, kasutades ainult oma jalga ja väikest kätt. Selle käigus sai mu reielihas korralikult haiget.

Õhtuse massaaži ajal läks mu terve keha jala tõttu väga spasmiliseks ja tiimi massöör nägi üle pooleteise tunni väga vaeva, et ma üldse enda tuppa suudaksin minna, rääkimata järgmisel hommikul võistlemisest. Selles osas olen kindlasti väga tänulik, et meil massöör kaasas oli, sest ma olen kindel, et ilma temata oleksid mu tulemused veelgi rohkem kannatanud."

 
 
 
View this post on Instagram

The world championships are over for me. Final results - 100m free 10th place, 50m back 4th place and 50m free 8th place. Have to say I'm absolutely disappointed with my performances, I came in with the aim to finish top 3 in both of the 50m races but I just couldn't do it this time. There are some factors that could've gone differently and may have affected my results positively but I don't want to bring forth excuses. Thank you for all of your support and I'm sorry I couldn't live up to the expectations. Huge thanks especially to Nick Mooney, who brought my leg back from the dead after the races. Now I will take a solid rest, analyse the swims & results and start the final year of preparation for the Tokyo Paralympic Games.

A post shared by Matz Topkin (@matz.topkin) on

Valu kiuste ujunud Topkin läbis selilidistantsi ajaga 44,57, mis andis 4. koha. 

"Pärast väga valulist ööd pidin juba uuesti võistlema 50 m kroolis. Nii hommikul kui ka õhtuses finaalis oli mu enesetunne võrdlemisi sama, alguses oli hoog hea, kuna mu vorm oli super, aga viimased 10-15 meetrit olid see-eest väga piinarikkad. Pärast ujumist ei suutnud ma ennast üldse liigutada. Ma olen isegi üllatunud, et ma nii hea aja suutsin ujuda ja finaali pääseda," jätkas ta.

Topkin ujus 50 meetri krooli finaalis aja 42,57, mis tähendas 8. kohta.

"Pärast krooli starte toimetati mind ratastooliga võistluste ametlike arstide ja füsioterapeutide juurde, kes andsid endast parima ja aitasid mind taastumisel tohutult. Kõige enam aitas mind kohalik füsioterapeut Nick Mooney, kes teeb koostööd paljude teiste tippsportlastega (näiteks Usain Bolt ja Chad Le Clos).

Kahjuks seda, mis taastumisel on kõige olulisem ehk aega ei saanud kuidagi juurde teha ja mul on kahju, et ma ei saa sel nädalal neid starte uuesti teha. Oleks vaid mõni asi teisiti läinud, siis oleks see jutuke tõenäoliselt medalihõnguline. Aga mis seal parata, sport on sport ja ma loodan oma viimaste aastate super võistlusvormi juba varsti uuesti näidata.

Hooaeg oli sellegipoolest väga edukas, ma täitsin viis Tokyo POM A-normatiivi, püstitasin maailmarekordi ja tegin sisuliselt igal alal uue ülitugeva isikliku rekordi."

 
 
 
View this post on Instagram

Mine loe sportliost, miks mul MM pekki läks! Sportlio.com/matz-topkin (link on ka bios)

A post shared by Matz Topkin (@matz.topkin) on