Lewis Hamilton.Foto: EPA/Scanpix
Vormel 1
21. september 2019, 10:29

Lewis Hamilton ülistas ränga avarii järel vormelirooli naasnud rivaali

Viiekordne vormel 1 maailmameister Lewis Hamilton (34) valas Poola kolleegi Robert Kubica (34), kes tõenäoliselt lahkub hooaja lõpus F1-sarjast, kiitusega üle.

2011. aastal ränga ralliavarii teinud Kubica tagasitulek vormelirooli pole olnud küll ülemäära edukas – ta on tänavu sarja kõige kehvema masinaga kogunud vaid ühe punkti –, kuid juba fakt iseenesest on imetlusväärne.

"Tean Robertit ilmselt kõige kauem, võistlesime koos juba kartidega," sõnas Hamilton Singapuri GP raames toimunud pressikonverentsil.

"Robert on üks kõige talendikamaid sõitjaid, kellega olen võistelnud. Eriti imetlusväärne on tema tugevus ja sihikindlus, mille abil ta raskest avariist taastus.

Paljud inimesed ei suudaks pärast sellist juhtumit vormelirooli naasta ja võistelda nendega, kes pole midagi analoogset üle elanud. Minu arust on suurepärane, et ta tagasi F1-sarja tuli. Selge see, et olukord pole sama, kui siis, kui ta oli konkurentsivõimelisemas tiimis, aga sellegipoolest on ta tänavu olnud tubli."

Robert Kubica. Foto: PA Images / Scanpix

Kubica esimene F1-periood oli aastatel 2006–10 Sauberi ja Renault' tiimides. 2011. aasta veebruaris tegi poolakas Itaalias Škoda Fabia ralliautoga karmi avarii, mis seadis tema edasise sportlaskarjääri tõsise kahtluse alla.

Õnneks ei läinud must stsenaarium käiku, vaid poolakas naasis mootorisporti. Aastatel 2013–16 kihutas ta ralliradadel ning aastal 2017 testis esimest korda pärast õnnetust F1-masinat. Võidusõitjana naasis ta kuninglikku sarja sel aastal.