Maicel Uibo.Foto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
22. september 2019, 11:25

DOHA MMi AMETLIK EELVAADE | Eesti on mitmevõistluse tugevamaid riike! (2)

Järgmisel nädalal algava Doha MMi eel on Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) avaldanud ülevaate algavast suurvõistlusest alade kaupa. Kui odaviskes kõneleti Magnus Kirdist kui hooaja stabiilseimast mehest, siis ohtralt tunnustust jagus ka Eestile kui kümnevõistlusemaale. 

Õhtuleht tõlkis IAAFi kodulehel oleva MMi ametliku eelvaate:

Rohkem kui aasta on möödunud päevast, mil Kevin Mayer 9126 punktiga maailmarekordi püstitas. Kuigi ta pole pärast seda saavutust täispikka kümnevõistlust lõpuni teinud, on märke, et 27aastane prantslane on veelgi paremas vormis kui eelmisel hooajal.

2019. aasta alguseks püstitas ta isikliku rekordi sees joostaval 60 meetri tõkkejooksus, saades ajaks 7,72. Hiljuti parandas ta marki ka väljas 110 meetri tõketega distantsil, läbides vahemaa 13,55ga ning varem lubatust suurema tuule toel ka 13,49ga. Samuti uuendas Mayer elu marki kuulitõukes, viies rekordi uude meetrisse: 17.08.

Ka teistel aladel on prantslase vorm olnud hea. Kaugust on ta sel hooajal hüpanud 7.55, 100 meetri läbinud 10,60ga, ketta saatnud 50.15 meetri kaugusele, sees ületanud teibaga 5.35 ning oda visanud 67.52 meetrit. Kõik saavutatud tulemused on paremad kui kaks aastat tagasi Londonis maailmameistriks tulles kümnevõistluse sees.

Samas on teab Mayer väga hästi, et kümne alaga kaasneb kümme võimalust midagi nässu keerata. Eelmisel aastal Berliini EMil ei saanud ta kaugushüppes kolme katsega tulemust kirja ning katkestas võistluse. See ajendas esialgu hooaja lõpetada kavatsenud prantslast võtma osa viis nädalat hiljem toimuvast Talence’i võistlusest, kus ta mäletatavasti maailmarekordi püstitas.

Eeldades, et Mayer kasutab Berliini ebaõnnestumist taas kord motivaatorina ning hoidub katastroofidest, läheb ta starti suure soosikukoormaga. Prantslasel avaneb ka võimalus kerkida kolmandaks meheks, kes kümnevõistluses maailmameistritiitlit kaitseb, olles nende vahel võitnud ka sise MMi seitsmevõistluse. Ameeriklased Ashton Eaton ja Dan O’Brien, kes sarnaselt Mayerile kunagi maailmarekordiomanikud olid, on ainsad mehed, kel selline saavutus ette näidata.

Damian Warner on viimase kaheksa aasta jooksul olnud väga kõrgel tasemel, selle aja jooksul on ta võitnud neli tiitlivõistluste medalit. Tunamullu Londonis nurjas kanadalase võimalused haigus, kuid 29aastane atleet tegi möödunud hooajal tugeva avalduse, võites Götzises Kanada rekordit tähistava 8795 punktiga. Sel aastal naasis ta Austria linna, et triumfeerida sealsel Hypo-Meetingul neljandat korda, sedapuhku jäi tulemuseks elu teine summa 8711 silma.

Võistluse käigus püstitas Warner kümnevõistluse sees joostava 100 meetri maailma tipptulemuse 10,12. Samuti uuendas ta seal isiklikku rekordit kuulitõukes, saates raudmuna 15,34 meetri kaugusele. Teivashüppes viis kanadalane juunis elu margi 4.85ni ning hiljuti võitis ta 8513 punktiga külmas Peruus Pan-Ameerika mängud.

Põhja-Ameerikast tahavad medaliheitlusse sekkuda veel Rahvaste Ühenduse mängude tšempion Lindon Victor ning kanadalane Pierce Lepage.

Vigastustest räsitud Saksamaa meeskonda ei esinda Dohas valitsev Euroopa meister Arthur Abele ning MMi hõbedamees Rico Freimuth, kuid õnneks on neil piisavalt tugevaid mehi, keda välja panna.

2015. aastal U18 ja aasta hiljem U20 klassis maailmameistriks tulnud Niklas Kaul on ennast kehtestamas ka täismeeste seas. Sel hooajal alustuseks Götzises neljandana lõpetades isikliku rekordi 8336 punktini viinud sakslane võitis U23 Euroopa meistrivõistlused 8572 silmaga. 

Eriti võimas on tema odavise: kui noorsooklassi EMil viskas ta 77.36, siis hiljem Berliinis toimunud ISTAF võistlusel viis Kaul margi 78.49ni. Ning enda sõnul on jäi tal veel varu sisse.

Sel hooajal 8444 punkti kogunud Kai Kazmirek on umbes sama heas vormis kui kaks aastat tagasi enne MMi. 28aastane sakslane, kel tavaks suurtel võistlustel hästi esineda, tuli Londonis pronksile ning soovib vähemalt samal kohal lõpetada Dohas. 

Mitmevõistluse tugevamaid riike Eesti on samuti MMil esindatud. sise-MMi pronksimees Maicel Uibo ei teinud võistlust lõpuni tunamullu Londonis ega mullu Berliinis, kuid kui ta suudab Dohas isikliku rekordi 8514 lähedase punktisumma koguda, peaks 26aastasel atleedil olema medališanss.

Pärast 2017. aasta MMil isikliku rekordi 8371 punktiga saavutatud neljandat kohta on Janek Õiglase tee läinud üle kivide ja kändude. Eelmisel hooajal ei teinud ta vigastuse tõttu ühtegi kümnevõistlust, tänavu sise-EMil sai ta taas vigastada, kui oli parasjagu teivashüppekatsel. 25aastane sportlane suutis sellest kõigest siiski üle olla, tulles 8251 punktiga Eesti meistriks ning täites MMi normi.

Sel aastal 8445 punktiga eestlaste parim Johannes Erm Dohasse ei sõida, kuna tal on juba pikk hooaeg olnud. 

Teistest tasub silm peal hoida EMi pronksmedalistil Vitali Zhukil, ameeriklasel Devon Williamsil ja 2016. aasta Euroopa meistril Thomas van der Plaetsenil.