Arst sportlasele dopingut süstimas. Foto: Kuvatõmmis ZDFi videost
Doping
23. september 2019, 10:28

SKANDAAL! Mainekas ajaleht avaldas kaadrid, kus kergejõustiku MMil osalejatele süstitakse dopingut (23)

Keenia kergejõustiklaste ja keelatud ainete headest suhetest sahistatakse üsna sageli. Sel nädalal algava MMi eel tuli mainekas Saksamaa ajaleht ZDF välja järjekordsete tõenditega. 

Väidetavalt ergutatakse Keenia tippatleete EPOga. ZDFi käsutuses on kaadrid, kus nii mees- kui ka naissportlastele otse veeni veredopingut manustatakse. Nende seas on ka nädala lõpus algaval MMil osalejaid.  

"Siin ei anta dopingut vahetult enne võistlust või selle ajal, vaid tugeval treeningperioodil. Praegusest Keenia koondisest käib minu käe alt läbi ainuüksi kaheksa jooksjat," ütles üks anonüümseks jäänud Keenia arst.

Neil on keelatud ainetega probleeme olnud pikka aega. Keenia kergejõustikuliidu sõnutsi järgivad nad reegleid ning käib igapäevane dopinguvastane võitlus. ZDFi andmetel vohab seal aga ulatuslik korruptsioon.

"Dopinguproovide tulemusi varjatakse. Keenia antidoping teeb kergejõustikuliiduga koostööd. Sportlased või nende mänedžerid maksavad läbi alaliidu, et midagi kahtlast välja ei tuleks," sõnas üks endine Keenia antidopinguliidu töötaja. 

ZDFi käes on ametlikud paberid, kus keelatud ainete kasutamine on lihtsalt kinni mätsitud. Näiteks on kõrgel positsioonil olev töötaja kirjutanud sportlase mänedžerile, et nii A kui ka B proov olid positiivsed. "Saame ruttu kokku ja arutame seda," avavad nad dokumendi sisu. 

Rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF) suhtub probleemi tõsiselt. "Need on väga karmid süüdistused. Aga me pole naiivsed – teame, et Keenias on korruptsiooniga probleeme. Sellistel puhkudel alustame tõsiseid uuringuid," sõnas IAAFi esindaja Brett Clothier. 

Dohas peetav kergejõustiku MM algab reedel, nii mõnelgi jooksualal on favoriidid esikohale just keenialased.