Allyson Felix (4. rajal) ja Shaunae Miller-Uibo Rio olümpiamängudel.Foto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
24. september 2019, 16:07

PÕNEV! Doha MMil on kavas täiesti enneolematu ala

Kolme päeva pärast algava Doha MMi kavva on lisatud ala, mida varem pole maailmameistrivõistluste raames toimunud. Nimelt saavad mehed ja naised esmakordselt kaasa lüüa segateatejooksus.

Nelja - kahe nais- ja kahe meessoost -võistkonnakaaslase vahel on võrdselt jaotatud nelja staadioniringi pikkune distants. Ühesõnaga tegu on 4x400 meetri jooksuga, mis juba varasemalt kavas olnud, kuid sel korral võetakse mõõtu ka segatiimides. Seejuures lisatud ala arvelt midagi ära ei võeta, seega ei jää suured kergejõustikusõbrad mingil juhul millestki ilma.

Uut ala on olnud võimalik proovida 2017. aastast, kui see IAAFi teatejooksu MMi programmi liideti. Maailmarekordeid veel registreeritud pole, seega ehk on just Doha selleks koht, kust seda arvestust pidama hakata.

Suure tõenäosusega võib segateatejooks kujuneda suurte riikide teiste ja kolmandate ešelonide vaheliseks mõõduvõtmiseks, kuna ala eelring toimub MMi teisel päeval ning finaal järgmisel õhtul. Seega on selleks hetkeks veel toimumata individuaalsed 400 meetri distantsid ning meeste ja naiste pikad sprinditeated. Arvatavasti võib põhiliste staaride fookus olla suunatud just hilisematele võidujooksudele.

Favoriidikoormat kannab uuel alal eeldatavasti USA, kellel on väga kõrge veerandmailerite tase ning nii võivadki saada oma võimaluse need, kel katsevõistlusega individuaalalal kohta noppida ei õnnestunud. Ehk näeb segateatejooksus starti tulemas mullu emaks saanud aegade edukaimat kergejõustiklast Allyson Felixit.