Pildil hetk hiljutisest Eesti ja Hollandi matšist, Sergei Lepmetsa aitab püsti vastaste keskkaitsja Matthijs de Ligt.Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
25. september 2019, 08:21

OHHOO! UEFA ulatas Eesti jalgpallikoondisele ootamatu õlekõrre (5)

Euroopa jalgpalliliidu UEFA täitevkomitee otsustas eile Sloveenia pealinnas Ljubljanas, et muudab Rahvuste liiga formaati. Sellest tulenevalt pääses Eesti madalaimasse ehk D-liigasse kukkumisest. 

Eesti kogus eelmisel sügisel ajaloo esimesel Rahvuste liiga turniiril C-divisjonis oma alagrupis neli punkti, mis andis Soome, Ungari ja Kreeka järel viimase koha. Esialgse süsteemi kohaselt tähendas see kukkumist Euroopa 16 nõrgema riigi sekka, kuid eilse otsuse järel enam mitte.

Nimelt otsustas UEFA koostöös 55 liikmesriigiga, et edaspidi koosnevad nii A-, B- kui ka C-liiga 16 riigist ning ülejäänud 7 madistavad D-liigas. Mulluse ajaloo esimese Rahvuste liiga süsteem nägi tipust põhja vaadates välja 12, 12, 15 ja 16 koondist.

Koos Eestiga pääsesid langemisest Sloveenia, Leedu ja Albaania. Laiendamine kergitas boonusena C-liigasse Kasahstani, Luksemburgi, Moldova, Aserbaidžaani ja Armeenia. Täpsemalt saab liigade koosseisudega tutvuda siin.

Lisaks otsustati, et sportliku aususe nimel algavad ühe alagrupi viimase vooru kohtumised täpselt samal ajal. Turniiri üldine põhimõte (tõusmised-langemised, finaalturniirid jne) jääb samaks.

Alagruppide loosimine toimub järgmise aasta 3. märtsil Amsterdamis.

Samal kogunemisel sai selgeks, et aastal 2021 alustav uus klubide eurosari hakkab kandma nime UEFA Europa Conference League, mis tõlgituna võiks kõlada Euroopa konverentsliiga või Euroopa konverentsi liiga.

Veel otsustas UEFA, et 2021. aasta Meistrite liiga finaal toimub Peterburis, 2022. aasta oma Münchenis ja 2023. aasta karikamäng Londonis Wembley staadionil.

VAR ehk videokohtunike süsteem võetakse kasutusele ka tänavuse Euroopa liiga play-off'ides, naiste Meistrite liiga finaalides alates käimasolevast hooajast ning 2021. aasta naiste EMil.