Andres SõberFoto: Teet Malsroos
Korvpall
25. september 2019, 19:00

Andres Sõber | Neid välismaa kaerasid ma küll Eesti koondise etteotsa ei taha (3)

Olen Kalev/Cramo tegemisi jälginud ja tundub, et välismaalaste rida on päris õhuke. Eriti kui nad terved ka pole.

Aga vaatan asja positiivselt: uus Eesti koondise treener – loodame, et Aivar Kuusmaa – saab endale Cramost neli-viis head korvpallurit. VTB Ühisliigas tulevad kõvad andmised, meie mehi ei ole ju eriti kuskil tippliigades.

Ilmselt tuleb natuke raskem hooaeg. On kuulda olnud, et Ühisliiga tase läheb kõvemaks. Võib juhtuda, et Cramo ei saa tänavu suurt midagi. Aga olen ennegi öelnud: play-off mind ei huvita. Saagu lihtsalt kõvasid mänge.

Normaalne meeskond. Las Eesti kutid panevad täie tambiga. Treener Roberts Štelmahers mulle meeldib. Paistab, et tema käe all saavad mängijad parajalt vabadust. Samas, teatud asju ta nõuab. Usun, et ta suudab ka meie meesteni jõuda. Iseasi, kuidas nad toime tulevad.

***

Minu arust on Tehnikaülikoolil väga hea meeskond, head poisid. Olen mõelnud, et miks ei võiks mehed nagu [Erik] Schmalz, [Sten] Olmre ja [Leemet] Böckler Ühisliigaski panna. Pluss veel [Toomas] Raadikud, [Joonas] Järveläinenid ja [Levi Martin] Giesed juurde – väga vinge punt.

Martin Müürsepa Kalev/TLÜ pole ka paha. Kaks pikka on väga head. Tagamängija on vähe uje tüüp, umbes nagu Mahavoki ansambel: rahulik, aga paneb kiirelt, üsna heade liigutustega. [Ran-Andre] Pehka on tulevikumees. Pluss Tanel Sokk ja üks lätlane lisaks. Püsivad kohe TalTechi sabas.

Pärnu jättis natuke lahjema mulje. Nüüd nad said Tartu käest ka tappa. Ega neil pahad vennad pole, aga iseasi, kas neil on eelnimetatutega võitlemiseks piisavalt võimeid. Korvi all neil ka erilist võimu pole. Võivad võita, aga võivad ka peksupoisteks jääda.

Tartu leedulastest ei arva ma suurt midagi – täielikud reamehed. Meeskonnana mängivad nad üle Eesti keskmise, aga ei midagi erilist. Paistab, et neil on nüüd rahu majas. Suur linn, rahalisi võimalusi rohkem ja annavad šansi poistele eurosarjas mängida. Tundub, et nad on rattad käima saanud. 

Rakvere Tarva mänge olen ka natuke jälginud. Iseenesest on mängijad neil olemas, tublid mehed. Aga eks seal on omad värgid: vanameister [Kristo] Saage käib tööl, samamoodi [Janis] Vahter… Oleneb algusest, kuidas nad käima saavad. Ma ei usu, et nad tänavu üles turnivad, võivad täitsa alla ka lennata. Eesmärk võiks olla keskel püsimine.

Tarvas on minu jaoks endiselt Tarvas. Vanad mängumehed, kes minuga kümme aastat tagasi tulid hõbemedalile – Vahter, [Rain] Veideman ja Saage – on tagasi. Igal juhul hoian neile pöialt. Salamisi loodan, et nad tuleksid medalile.

Veidemani liitumine on kahe otsaga asi. Eks ta on natuke pettunud, et kohe kuhugi välismaale ei saanud. Ta on ajudega vend, aga samas süttib ka üsna kiiresti. Loodame, et tal jätkub kõrget motivatsiooni ka siis, kui mõni asi hakkab alt vedama.

Kokkuvõttes on Cramo sel aastal haavatavam. Mullu olid neil kõrgel tasemel leegionärid. Kui selliseid vendi pole, siis mängitakse sisuliselt Eesti kuttidega teiste omade poiste vastu. Seal enam ei tea, kes peale jääb. Kui välismaalastega ei õnnestu, siis võib neil hakata lund tuppa lendama ka koduses sarjas. Heal päeval võivad nad Tartule, TalTechile, miks mitte ka Kalevile või Raplale alla jääda.

***

Eks ma tunnen ja tean neid korvpalliliidu inimesi. Veel mõni aasta tagasi oli aeg, kus mul oli raskusi koondise abitreeneriks saamisegagi. Juhatuses olid pooled minu vastu, ülejäänud poolt. Toona olid nii [Heino] Enden kui ka [Jaak] Salumets vastu. 

Aga väike lootus ikkagi oli, et mind koondise peatreeneriks valitakse. Sellepärast tahtsin Salumetsaga ka kokku saada. Ta jõudis mind ennetada ja ütles: „Kuule, Jorr, sina kaheksa hulka valitud pole.“ Ja põhjendas, et „eks me oleme juba vanad mehed“. Enne seda olime just arutanud, et Gregg Popovich (70) on kuradi sünge vend.

See polnud veel aga kõik. 20 minutit hiljem ütles ta, et äkki teeksin avalduse U20 koondise peatreeneri kohale. Siis ma ei saanud enam midagi aru.

Neid välismaa kaerasid ma küll Eesti koondise etteotsa ei taha. Tean kandidaate ja ütlen täiesti kindlalt, et Eestis on kõvemaid mehi. Meil on [Tiit] Sokk, Sõber, Kuusmaa, [Gert] Kullamäe ja [Priit] Vene. Praegu tuleks nende seast Eesti rahvuskoondise treener valida!

Andres Sõber jagab Õhtulehes korvpallimõtteid iga kahe nädala tagant.