Khalifa staadionil peaks sportlased võistlema pidevalt 26kraadises soojas. Kuigi tegelikult võib väljas olla ka 40 kraadi kuuma.Foto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
27. september 2019, 18:14

Liiga palav? Pole probleemi – teeme õhu külmaks! (2)

Katar tungib üha võimsamalt spordimaailma kaardile. Täna algasid kõrberiigis kergejõustiku maailmameistrivõistlused, kolme aasta pärast selgitatakse seal välja planeedi tšempion jalgpallis. Kõik see toimub ülikuumades oludes, näiteks täna on Dohas 38 kraadi, nädalavahetuseks ennustavad Norra ilmatargad enam kui 40 kraadi.

Samal ajal on Katar üks eriskummaline riik, kus raha ei loeta. Seega leiti ilmamurele lahendus: kergejõustiklasi võõrustavale Khalifa staadionile paigaldati õhujahtussüsteem. Ametlikel andmetel peaks ka areeni keskel olevad sportlased tundma, et õhutemperatuur on pidevalt 26 kraadi. Süsteemi võimekus olevat aga selline, et korraldajad võivad staadionikatla keerata ka 17 kraadi peale.

Kõige selle taga on Sudaanist pärit insener Saud Abdul Ghani. Tema karjääri üks peamisi meistriteaoseid on praegu Al Janoubi staadion, mis on algusest peale ehitatud mõttega, et seal saab ilma muuta. Khalifa staadion on aga tundavalt vanem ning sinna on õhujahutus hiljem juurde ehitatud.

Al Janoubi staadion. Foto: AFP/Scanpix

„Staadionile tulles oled nagu kontrollitud mikrokliimaga mullis,“ kirjeldab ta The Guardianile antud intervjuus Al Janoubi staadionit. Seal on iga istme alla pandud eraldi väikene kliimasüsteem, ümber jalgpalliväljaku on aga 170 suurt õhupuhurit. Inseneri sõnul ei lähe eriti palju külma õhku raisku, sest just toolide all olevad masinad imevad külma õhu endasse, et see siis uuesti väljakule saata. „Külma õhu puhumine on veidi toores tegevus, kuid jumal teeb nii, et see taas ära kaoks. Seega, me puhume ühte kindlasse kohta külma õhku, kuid hetk hiljem hakkame seda taaskasutama.“

Kohalikud kutsuvad Saud Abdoul Ghani doktor Cooliks ( inglise keeles doktor Külm/doktor Lahe - toim). Ta kirjeldab oma tööd üsna värvikalt: „Kui vaatad jalge all asuvat hajutit, siis näed huvitavaid nurki. See on disainitud nõnda, et õhk igakseks, mitte ei lööks sind. Õhk peaks sind hellalt embama ja alla neelama.“

Al Janoubi staadion. Foto: AFP/Scanpix

2022. aastal peetav jalgpalli MM toimub novembris ja detsembris, kui õhutemperatuur on mõnusalt soe. Samas olid korraldajad valmis võistlust ka südasuvel pidama ning sel juhul lubati külmutama hakata ka peamisi tänavaid ja fännide kogunemispunkte. Järjekordne näide sellest, milliseks muutub mõttemaailm riigis, kus naftavarude lõppu veel lähitulevikus ei paista.

Küll aga ehitatakse jalgpallistaadionid ikkagi külmapuhuritega, sest neid soovitakse hiljem kasutada multifunktsionaalsete areenidena ja aastaringselt.

Katar loodab väljatöötatud süsteemi pealt ka raha teenida. Saud Abdul Ghani sõnul tunnevad tehnoloogia vastu suurt huvi Hiina, USA, Mehhiko ja teisedki riigid. „Kliima soojenemise tõttu jälgivad olukorda teravalt ka Euroopa riigid!“ teatab ta.