Kalev/Cramo - Moskva Himki.Foto: Martin Ahven
Korvpall
29. september 2019, 17:49

GALERII | Kahe haavatu duell: Kalev/Cramol nappis hooaja avamatšis Himki kõva kaitse vastu käike

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond jäi VTB Ühisliiga avamängus koduväljakul 63:86 alla Moskva Himkile.

Mõlemad meeskonnad tulid mängule korraliku laatsaretiga. Cramol ei teinud kaasa ainuski kolmest keskmängijast, lisaks jäi eemale mängujuht Antino Jackson. Himkil oli puudu koguni seitse mängijat, nende hulgas ka Aleksei Šved, Dairis Bertans ja Timofei Mozgov. Sellele vaatamata oli Euroliigaski mängiva Moskva klubi koosseis hirmuäratav: platsile jooksid Janis Timma, Jonas Jerebko, Sergei Monja, Stefan Jovic ja mitmed teised tipptegijad.

Vaatamata hõredale eesliinile saatis Roberts Stelmahers kohe platsile Cramo kaks tervet „pikka“: Kristjanid Kanguri ja Kitsingu. Juba esimestest minutitest hakkaski Himki rünnakuid korvi alla suruma. Esialgu pusis kogenud Kangur Devin Bookeri vastu eeskujulikult, kuid ta teenis üsna nobedalt kaks viga.

Vaatamata olulistele puudujatele alustas Cramo aukartust tundmata ning punkte tuli nii korvist eemalt kui ka läbimurretest. Kaitses ei suudetud aga mitmekülgseid külalisi piisavalt edukalt ohjeldada ning avaveerandi võitis Himki 23:22.

Pärast pausi keeras aga kuulsa Rimas Kurtinaitise juhendatav Himki kaitses kõvasti vinti peale. Cramol kulus teisel neljandikul korvi saamiseks neli minutit, kuniks Janari Jõesaar vabaviskejoonelt kaks silma tõi.

Omal poolel suudeti Himkit küll enam-vähem ohjata, kuid enda kehva rünnaku – 10 minutiga visati vaid 11 punkti – tõttu kasvas Cramo kaotusseis kahekohaliseks. Püüdmatusse kaugusesse vastast aga ei lastud, poolajale läksid külalised 43:33 edusseisus.

Matš jätkus pika pausi järel üsna sarnases rütmis. Mitme põhimehe puudumine pärssis küll oluliselt Himki rünnaku voolavust, kuid kaitses näidati sellele vaatama kõrget klassi. Cramol oli raskusi heade viskekohtade leidmisega, veidi lihtsamaks läks kui vastastel tulid väljakule varumehed.

Kuigi mänguliselt olid ohjad selgelt Himki käes, polnud Cramo lootused veel lõplikult kadunud. Otsustava neljandiku eel oli kodumeeskonna kaotusseis 53:66.

Paraku mänguks aga ei läinud. Moskva suurklubi kasvatas põhitegijate vedamisel mõne minutiga vahe ligi 20punktiliseks ning lõpp kujunes juba tulemuse vormistamiseks. Himki lahkub Tallinnast kindla 63:86 võiduga. 

Külaliste parim oli 16 punkti toonud Janis Timma. Cramo poolelt viskas Janari Jõesaar 18 silma. 

Kuigi oleksid ei maksa, võinuks täiskoosseisus Cramo täna Himkile vastu hakata, just nagu seda tegi kolmapäeval Zielona Gora. Paraku jäi rünnakul käike selgelt väheks. Osati oli seda karta juba hooaja eel, sest tänavu puudub meeskonnas Tony Wroteni või Chavaughn Lewise tüüpi kaitsemurdja. Tõsi, Jackson oma oskusi demonstreerida ei saanud.

Plusspoolele saab kindlasti kanda Cramo üsna organiseeritud mängu ning isuka tegutsemise ka raskematel hetkedel. Kuigi võrreldes mullusega on tiimis talenti selgelt vähem, võib selle osaliselt kompenseerida just ühtehoidmise ja tahtejõuga.

Avamatšis jätsid hea mulje teravust üleval hoidnud Škele, endiselt nahaalne Jõesaar ning rünnakul külma närvuga Kitsing. Endale mitteomasel suure ääre positsioonil mütanud Sander Raiestel läheb sel tasemel sisseelamiseks veel veidi aega, kuid jalgu ta kindlasti ei jäänud. Kohanemist uute kiirustega vajab ka Martin Paasoja.

Enne matši

Viimastel nädalatel on Cramot seganud vigastused. Tiimi kodulehe andmetel jäävadki tänasest matšist eemal kõik keskmängijad: Zach Smith taastub käeluumurrust, Dwight Coleby maadleb põlvetraumaga ning värskeim täiendus Ryan Richards liitub meeskonnaga uue nädala keskel. Nõnda peavadki tsentri positsiooni täitma Kristjanid Kangur ja Kitsing. 

Õnneks on vigastusest paranenud mängujuht Antino Jackson. Lisaks eelnimetatutele jooksevad täna platsile: Sander Raieste, Sten Sokk, Tanel Kurbas, Janari Jõesaar, Martin Dorbek, Aigars Škele ja Martin Paasoja.

Euroliigasse kuuluv Himki pole samuti hädadest prii. Nemad alustasid hooaega kolmapäeval, mil koduväljakul teeniti raske neljapunktiline võit Poola klubi Zielona Gora üle. 

Avamatšist jäid erinevate terviseprobleemide tõttu eemale Aleksei Šved, Anthony Gill, Timofei Mozgov, Chris Kramer ning Jevgeni Valiev, keegi neist ei tee kaasa ka täna. Lisaks jääb eemale Dairis Bertans. Häid mehi aga Rimas Kurtinaitise juhendataval Himikil jagub: tänavu kuuluvad satsi näiteks Sergei Karasjov, Sergei Monja, Stefan Jovic, Jonas Jerebko ja mitmed teised.