Harri Kullas (nr 24). Foto: Rauno Kais / EMF
Auto-Moto uudised
29. september 2019, 20:39

KÕVA! Eestlased saavutasid Rahvuste krossil neljanda koha (1)

Eesti motokrossikoondis (Tanel Leok, Priit Rätsep, Harri Kullas) saavutas Hollandis Assenis ekstreemsetes tingimustes toimunud Rahvuste krossil neljanda koha.

Tervet päeva ilmestas juba öösel alanud vihmasadu, mis tegi liivaraja väga raskeks. Lisaks sõitjate oskusele mängis suurt rolli ka tehnika vastupidamine.

Esimesena asusid eestlastest võistlustulle Rahvuste krossil juba 19ndat korda osalev Tanel Leok (Husqvarna) ja Priit Rätsep (Honda). Leok oli esimestel ringidel kolmanda kümne alguses, kuid seejärel kulges sõit aina ülesmäge ning lõpujoone ületas ta 12. kohal.

Rätsep alustas sõitu 30. kohal, kuid võitles end lõpuks 21ks. Sõidu võitis tänavune MXGP klassi maailmameister, sloveen Tim Gajser (Honda). Talle järgnesid hollandlane Jeffrey Herlings ja selle aasta MX2 klassi ilmameister, hispaanlane Jorge Prado (mõlemad KTM). Eestile kuulus avasõidu järel 8. koht.

Teises sõidus tegi Harri Kullas (Husqvarna) super stardi, millega võitis ka hole shot eriauhinna. Eestlase hea hoog jätkus ka sõidus. Mõni koht tuli küll ära anda, kuid lõpuks oli ta neljas. 

Teist sõitu järjest startinud Rätsep võitles taas vapralt ja oli lõpuks 25. Sõidu esikolmiku moodustasid hollandlane Glenn Coldenhoff (KTM), lätlane Pauls Jonass (Husqvarna) ja inglane Shaun Simpson (KTM). Eesti tõusis selle sõiduga neljandaks.

Võistluse viimases sõidus oli Kullas teise kümne keskel ja Leok kolmanda kümne alguses, kuid ka selles sõidus võitlesid eestlased vapralt ning Kullas ületas lõpujoone 12. ja Leok 14. kohal. Sõidu esimene oli taas Coldenhoff Gajseri ja Jonassi ees.

Pärast nõrgima tulemuse maha arvamis võitis Rahvuste krossi Holland 18 punktiga, teised olid belglased (47 p) ja kolmandad inglased (58 p). Eesti sai 64 punktiga 4. koha. Nüüd on eestlastel ette näidata kolm Rahvuste krossi neljandat kohta, poodiumile poole õnnestunud veel murda. 

Individuaalses arvestuses oli Leok MXGP klassis 9., Rätsep MX2s 10. ja Kullas Openis 4.

2020 aasta Rahvuste kross sõidetakse kuulsal Erneé rajal, kus Eesti saavutas oma eelmise neljanda koha.