Maria Lasitskene.Foto: Mikhail Japaridze
Kergejõustik
1. oktoober 2019, 09:30

Doha MMil ajalugu teinud venelanna kritiseeris oma kodumaa suutmatust: „Olen väsinud võistlemast lipu ja hümnita.“ (12)

Eile õhtul kergejõustiku MMil naiste kõrgushüppe võitnud Maria Lasitskene pildus pärast võistlust kriitikanooli Venemaa suutmatusele tegeleda endiselt vohava dopinguprobleemiga.

26aastane venelanna ületas eile Dohas koos Jaroslava Mahutškihhiga 2.04, kuid kuna ukrainlanna tegi rohkem katseid, kuulus kuldmedal Lasitskenele. Ta on alistamatuks jäänud viimasel kolmel MMil ning tõusis esimeseks naiseks, kes võitnud kõrgushüppes kolm tiitlit.

Tavaliselt tähistavad kergejõustiklased medalivõitu auringi ja oma riigi lipuga. Kuna venelased ei võistle Dohas oma riigi nime ja lipu all, polnud Lasitskenel võimalik tavapäraselt tähistada.

Rahvusvaheline kergejõustikuliit on Venemaa alaliiduga pikka aega sõjajalal olnud. Probleemiks on meie idanaabrite suutmatus oma sport dopingust puhastada. Riiklik dopinguprogramm jätkub ning kohalik dopinguagentuur laseb proovidega manipuleerida.

2016. aasta Rio suvemängudel ei osalenud kergejõustikuvõistlustel ükski venelane, teiste hulgas jäi eemale ka suurfavoriit Lasitskene. Olümpia ajal ületas ta kodumaal ühel võistlusel 2.00, Ruth Beitia võitis Rios kulla 1.97ga.

Lasitskene on varemgi Venemaa dopinguprobleemide osas sõna võtnud ega pole kartnud oma kodumaad kritiseerida. Sealjuures on ta märkinud, et on valmis vajaduse korral alaliselt välismaal treenima, kui see tähendaks võimalust olümpiale pääseda.

Dohas lausus naine La Nacionali vahendusel: "Olen väsinud võistlemast lipu ja hümnita. Ma pole nõus olukorraga, kus ma ei saa Tokyos võistelda, sest inimesed ei tee oma tööd korralikult."

Venemaa on dopingu tõttu kaotanud tervelt 49 olümpial võidetud medalit, millega hoitakse selles arvestuses kindlat esikohta.