Ragnar Klavan.Foto: LAURA OKS
Jalgpall
1. oktoober 2019, 10:07

Klavan jääb isiklikel põhjustel koondisest eemale. Peatreener Voolaid: need on seotud klubi ja perega (3)

Eesti meeste koondis jätkab oktoobrikuus EM-valiksarja, kui võõrsil minnakse vastamisi Valgevenega ja seejärel võõrustatakse Saksamaad. Meeskonna nimekirjas on sel korral 24 mängijat.

Üheks kohtumiseks saab protokolli kanda 23 mängijat. Võõrsil Valgevene vastu jääb kohtumisest mängukeelu tõttu eemale kaitsja Joonas Tamm.

Võrreldes septembrikuiste mängudega on koondises Nikita Baranov, Ilja Antonov ja Martin Miller. Meeskonna nimekirja ei mahtunud sel korral Artjom Dmitrijev, lisaks peab hakkama saama Ragnar Klavani teeneteta.

Koondise peatreener Karel Voolaid selgitas Eesti ajakirjanikele, et Itaalia kõrgliigas leiba teeniv Klavan jääb eemale isiklikel põhjustel. "Pidasime eelmisel nädalal vestluse. Kui ta tunneb erinevatel asjaoludel, et ei saa praegu võistkonda täie jõu, tahtmise ja võimsusega aidata, on parem, kui ta saab keskenduda oma tegemistele. Need on seotud klubi ja perega.

Tundsin vestluse ajal, et Ragnaril on vaja aega enda jaoks. Tal on klubis vaja saada üles hea hoog ja emotsioonid. Enda peas ma praegust eemalejäämist üle ei dramatiseeri," selgitas juhendaja, kes ei osanud öelda, miks Klavan eelmises liigamängus Cagliari koosseisust välja jäi.

Artjom Dmitrijev väljas, Ilja Antonov sees.
"Artjom on koguaeg olnud kaalukausil eri keskväljamängijatega. Põhjuseid peab otsima ka lähiminevikust, kus ta on saanud häid võimalusi, sest teatud mängijad pole piisavalt kiiresti esile kerkinud. Kindlasti ei kao tema head võimalused tulevikus kuhugi ära.

Tahan seekord väga näha Ilja Antonovit, kes jäi eelmine kord väga-väga pikalt kaalutletud otsusega välja. Need mängud, mida vaadanud olen, on mulle muljet avaldanud. Tõele au andes on ta küllaltki noor mängija, kel on üksjagu koondisekogemust. Ta on säilitanud oma noorusliku teravuse, aga tegutsemisse on tulnud juurde väga palju kogemust, mis kaks kuni neli aastat tagasi polnud. Ta väärib kindlasti täpsemat ülevaatamist. Tema stiili võib meil kahes järgnevas mängus väga vaja minna."

Mida peaks Henri Anier tegema, et tagasi koondisesse pääseda?
"Eks tal on läinud asi Koreas paremaks, saab paremat rütmi sisse. Aga teistpidi ka Sappinen, kelles olin ka eelmine kord täiesti kindel, et ta sööb end Domžale koosseisu, on korjanud parasjagu minuteid.

Henri ja Rauno mänge jälgides näen, et Rauno saaks minu ja teiste treenerite silmis võistkonnale püstitatud ülesannetega paremini hakkama. Aga vahed on väga väiksed, Henri pole kandidaatide nimekirjast maha kriipsutatud. Tema võimalused lähitulevikus on väga suured, aga ma ei oska öelda, mida ta täpselt tegema peab.

Otsene kriteerium pole rohkem mänguaega või rohkem väravaid, vaid mida ta väljakul korda saadab. Ta peab teatud nüanssides paremini hakkama saama. Peab olema mängudes suurem nimi ja end rohkem kehtestama nii väravates kui ka mängupildis. Need on tavalised asjad igale mängijale."

Kas Anieri kahjuks räägib kuidagi ka distants Eestist?
"Ei. Ainuke asi, mis veidi mõjutab, on see, et minu hinnangul on Korea esiliigas küll väga häid mängijaid, aga neid on igas meeskonnas platsil kaks-kolm-neli. Mängud pole taktikaliselt väga kõrgel tasemel, vaid on palju, nagu vanad jalkamehed ütlevad, uhamist ja tormamist. On selline tunne, et nooremad mängivad vaid selle nimel, et saada Korea kõrgliigasse, mis jätab paratamatult mingi pitseri mängukvaliteedile."

Kas septembri jooksul tuli mõttesse Ats Purje, kes mängib Soome kulla peale ja on löönud hiljuti nii mõnegi värava?
"Täpselt need mõtted mõlguvadki peas, et äkki peaks olema. Aga praegu kuidagi tunnen poolehoidu ja usaldust kahe noorema mängija (Sappinen ja Sorga – M.T.) suhtes. Hetkeseisuga tahan Eesti jalgpalli ründetegevuse nende peale üles ehitada. Kui neil tõesti satub olema keerulisem periood ja heas hoos vanameister Ats Purje on nõus meid tulevikus aitama, siis saame tema poole pöörduda.

Aga praegu ma ei hinda Soome kõrgliigat hirmkõvaks liigaks. Soome koondis teeb küll Euroopas meiega võrreldes vägitegusid, aga vägilased on hoopis teistest liigadest. Mitte, et Soome liiga oleks kehv, aga ta pole selline mõõdupuu. Võimegi jääda spekuleerima, kui hästi saaksid Sappinen ja Sorga hakkama Soome esiviisiku meeskondades. Selge, et Ats on ettearvamatu ründaja, aga peab samasuguseks ka Sorgat. Ja ka Sappinenil on oma kindlad trumbid, muidu ta poleks seal, kus praegu on."

Keskkaitsjatest: "Madisel ei ole klubi mõistes kõige paremad ajad, ta on kaks korda üldse koosseisust välja jäänud. Nikita mänge olen kõiki näinud, mis Armeenia pilvede pealt videona kätte on tulnud. Nad on täiesti eri tüüpi keskkaitsjad. Metsa liigitaks ka seekord pigem [keskväljalt] allapoole.

Aga pole ka välistatud, et Nikita ja Madis mõlemad mängivad. Ragnari otsus selgus alles hiljuti, seega pole olnud väga kaua aega mõelda. Eks peast on eri variandid läbi käinud, aga näeme koha peal, kellel mis emotsioon ja minek on."

Miks on koosseisus Flora varumees Frank Liivak?
"Frank on minu käe all alati hästi treeninud ja mängudes endast 100% andnud. Mul on väga kahju, et ta pole Floras saanud piisavalt mänguaega, aga samas on hea meel, et ta peab selle nimel võistlema. Spordis on täiesti normaalne, et teatud perioodid on keerulisemad kui teised.

Mul on hea meel, et mul on võimalus talle näidata, et usun temasse jätkuvalt ja soovin, et ta ei läheks Eesti jalgpalli jaoks kaduma. Tean, et kui paneksin ta platsile, siis ta annaks endast kõik. Võib-olla seda vajab koondis praegu kõige rohkem."

Kas ja kuidas mõjutab koondise tööprotsessi abitreener Vladimir Vassiljevi ametikõrgendus Levadias?
"Rääkisime sellest väga tõsiselt. Käisime eri variandid läbi. Eks tal oli vaja klubi juhtkonnaga kokku leppida. Neil on veel viimane lootus kulla peale, aga pigem käib võitlus kohtadele kaks kuni neli. Olime valmis, et Vladimir ja klubi ei leia selleks aknaks lahendust, aga nad leidsid.

See on klubi juhatuselt selge signaal usaldusest, et Vladimir leiab treeningprotsessis võimalused, et võistkond saab edasi toimida. Koondisepausi ajal mänge niikuinii pole. Praegu on Vladimir meiega täies jõus ja tahtmises, tundub, et leidsime hea lahenduse. Järgmises aknas seda küsimust juba pole [sest Eesti liigahooaeg on lõppenud]."

Martin Millerist: "Miller on minu jaoks väga kõrge tulevikupotentsiaaliga. Muidugi peab ta kõik ise tegema, et seda realiseerida. Aga ta on universaalne, tark ja piisavalt motiveeritud mängija, kes on võimeline täitma väljakul eri ülesandeid. 

See, millise tahtmisega on ta pikast vigastusest tagasi tulnud ja end pilti mänginud, on piisavalt mõjus tegur, et teda koondise tegemistesse kaasata. Ta oli võrdluses Mark Oliver Roosnupuga, kellele on jätkuvalt kõik uksed lahti. Väga loodan, et ta saab novembriks veel parema mineku, et valikut oleks rohkem. Praegu usun, et Martin on meie jaoks parim võimalik eri positsioonide täitja keskväljalt kuni äärteni ja alumise ründajani välja."

Pingetest seoses sellega, et koondist ähvardab valiksarjas nulliring: "Ei ole pinget. Ma arvan, et oleksin rohkem pinges kui oleksin valiktsüklit ise alustanud ja see oleks mu elus esimene kord, kus jään nulli punkti peale. Aga tunnen vastutust selle ees, et see nii ei jääks.

Selge, et allesjäänud kolmest mängust kõige reaalsem on Valgevene. Pinget peaksime tundma siis, kui oleksime võrreldes Valgevenega väga kõrgel positsioonil, aga nemad oleksid tabelis eespool. Praegu on peamised mõtted, kuidas leida need sammud, et võistkond teeks järjest paremaid esitusi, millega kaasneksid punktid. Aga see pole pinge, vaid sportlik väljakutse."

Valgevene – Eesti kohtumine toimub neljapäeval, 10. oktoobril kell 19.00 pealinnas Minskis Dinamo staadionil. Seejärel võõrustab Eesti Saksamaad pühapäeval, 13. oktoobril kell 21.45 A. Le Coq Arenal. Viimased pääsmed on müügil Piletilevis. Mõlemat kohtumist näitab otsepildis ETV2.

Eesti koondis mängudeks Valgevene ja Saksamaaga

Väravavahid
Mihkel Aksalu (07.11.1984) – Seinäjoki JK (FIN) 45/0
Sergei Lepmets (05.04.1987) – Tallinna FCI Levadia 9/0
Matvei Igonen (02.10.1996) – Tallinna FC Flora (laenul Lilleström SK-st) 2/0

Kaitsjad
Taijo Teniste (31.01.1988) – SK Brann (NOR) 74/0
Gert Kams (25.05.1985) – Tallinna FC Flora 58/3
Karol Mets (16.05.1993) – Stockholmi AIK (SWE) 58/0
Ken Kallaste (31.08.1988) – GKS Tychy (POL) 42/0
Artur Pikk (05.03.1993) – Legnica Miedź (POL) 34/1
Nikita Baranov (19.08.1992) – FC Alashkert (ARM) 34/0
Joonas Tamm (02.02.1992) – Lillestrøm SK (NOR, laenul FC Florast) 33/3*
Madis Vihmann (05.10.1995) – St Johnstone (SCO, laenul FC Florast) 19/0
Märten Kuusk (05.04.1996) – Tallinna FC Flora 1/0

Poolkaitsjad ja ründajad
Konstantin Vassiljev (16.08.1984) – Tallinna FC Flora 115/25
Sergei Zenjov (20.04.1989) – Karagandõ Šahtjor (KAZ) 80/13
Ilja Antonov (05.12.1992) – Ararat-Armenia (ARM) 47/2
Henrik Ojamaa (20.05.1991) – Legnica Miedź (POL) 40/1
Rauno Sappinen (23.01.1996) – NK Domžale (SVN, laenul FC Florast) 23/2
Mattias Käit (29.06.1998) – NK Domžale (SVN) 22/5
Frank Liivak (07.07.1996) – Tallinna FC Flora 13/2
Martin Miller (25.09.1997) – Tallinna FC Flora 8/1
Mihkel Ainsalu (08.03.1996) – Tallinna FC Flora 4/0
Erik Sorga (08.07.1999) – Tallinna FC Flora 3/1
Vlasiy Sinyavskiy (27.11.1996) – Tallinna FC Flora 2/0
Vladislav Kreida (25.09.1999) – Tallinna FC Flora 1/0