Foto: Envato Elements
Sisuturundus
2. oktoober 2019, 15:33

9 kõige sagedasemat küsimust õige madratsi valimisel

Endale sobiva madratsi valimine on tänapäeval muutunud üsna keeruliseks – valik on lihtsalt sedavõrd lai! Valida on näiteks vedrudega ja vedrudeta madratsi, bonell- ja taskustatud vedrudega madratsite vahel ning loomulikult on ka hinnaskaala äärmiselt lai. Pesapuu Sisustuskeskuse spetsialist Kaspar Kuhi vastab klientide kõige sagedasemetele küsimustele madratsite teemal.

Millest lähtuvalt peaksin madratsi valima?

Esimese asjana tasub mõelda, mis asendis te suurema aja ööst veedate. Kui olete külili magaja, siis võiks olla pigem pehme või keskmise pehmusega madrats. Sellisel juhul võiks vältida kookosmadratseid või väga jäikasid madratseid – pikemal magamisel sellistel madratsitel vajutate keharaskusega verevarustuse õla ja puusa all kinni. Magades sunnib aga keha sellisel juhul ise asendit vahetama ja hommikul ärgates ei pruugi kõige värskem tunne olla.

Magades selili või kõhuli, võib ka jäigemaid madratseid vaadata. Siin kehtib sarnane reegel: kui näiteks keha ei vaju piisavalt madratsisse, siis tekib verevarustusega sama mure.

Kas kehakaal mängib madratsite valimisel rolli?

Raskema kehakaaluga inimestel tasuks vältida bonellvedrustust ja kui võimalik, valida kas multipocket või kärgpocket madratseid. Sleepwellil on sellised multipocket vedrud Black sarjal ja kärgpocket vedrud Hypnose Aphrodite madratsites.

Mida võiks valida keskmise kehakaalu ja pikkusega inimene?

Kõige enam sobivad neile tänapäeval taskustatud ehk pocket tüüpi madratsid. Minu soovitus oleks alustada proovimist pigem pehmematest mudelitest. Näiteks kui võtta Sleepwelli Red Pocket madrats, siis seal on nii pehmem kui jäigem mudel. Olen sel aastal teinud X-sensoriga päris palju madratsiteste ja suuremale osale sobib siiski see pehmem mudel.

Milline on väga hea hinna ja kvaliteedisuhtega mudel?

Eelpool mainitud Sleepwelli Red Pocket ning Hypnose Luna sari ja Stroma Iris madratsid.

Mida valida, kui eelarve on piiratud või kui madrats läheb kohta, kus magatakse harvem?

Sellisel juhul on hea valik Sleepwelli Blue sarja madratsid. Igapäevasel kasutusel soovitame neile peale muretseda ka kattemadratsi.

Kas igale madratsile on vajalik peale panna kattemadrats?

Kattemadrats pikendab madratsi eluiga. Samuti on kattemadratsiga võimalik madratsit teha pehmemaks või siis kõvemaks/jäigemaks (kookossisuga kattemadratsiga). Tihti kasutatakse kattemadratseid ka lahtikäivatel diivanitel – neid on võimalik tellida erimõõdus, et sobituks magamisosaga.

Üks viga, mida kiputakse tegema, on see, et äravajunud madratsit üritatakse kattemadratsiga parandada. Kui aga madrats on juba keha all liiga pehme või ära vajunud, siis kattemadrats võtab alumise madratsiga sama kuju ja võib probleemi vaid suurendada.

Kuidas valida kattemadratsit?

Kui kattemadrats läheb diivanile ja ei soovita väga kulutada, siis on hea valik klassikalised siledad või profileeritud ehk munaresti kujulised poroloon kattemadratsid. Need on soodsad ja teevad diivani või madratsi pehmemaks. Kui aga võimalus, siis muidugi parem valik on memory-foam või latekssisuga kattemadratsid. Memory foam sisu võtab magaja kehakuju ja pakub head toestust. Suurem osa kliente on siiski valinud latekssisuga kattemadratsid. Need pakuvad pehmendust, samas toestades keha hästi. Võrreldes memory foam sisuga, siis lateks ei hoia nii palju temperatuuri, mis vähendab kindlasti higistamist.

Mida meeles pidada, kui on ka pisiperet?

Kui peres on beebi, siis kindlasti soovitaks veekindlat madratsikaitset. Madratsikaitseid soovitame kasutada isegi siis, kui pole pisipere. Alati on lihtsam hooldada madratsikaitset kui madratsit ennast. See sobib näiteks üürikorteritesse, kus inimesi käib palju ega soovita madratsi hoolduse pärast muretseda.

Mida teha, kui mul on vanemast ajast voodi, millele mahuks madrats pikkusega 190 cm?

Jah, tänapäeval on meil kasutatavate madratsite standardpikkus 200 cm, aga on võimalik tellida ka nii alla kui ka üle kahe meetri pikkuseid madratseid. Seda ka laiuses – kuni kahe meetrini. Muidugi on meie valikus madratsid ka titavooditele, pikendatavatele vooditele ja väikelastele valmistatud vooditele.