Dohas päeval jala ei käida!
Kergejõustik
1. oktoober 2019, 16:56

ÕL DOHAS | GALERII | Elu keset kõrbe ehk Jalutamine on rangelt mittesoovitatav! (2)

Kell on kaks päeval ja kraadiklaas näitab 41 kraadi. Kaks Eesti ajakirjanikku pole nõus tervet päeva siseruumides veetma ja seavad sammud turuplatsi ning Doha rannapromenaadi suunas.

Päike paistab lagipähe ja õhuniiskus on kõrge. Turule jõudes selgub, et ilmselt olemegi enam-vähem ainsad, kes täna päevasel ajal õues ringi jalutavad. Doha on üldse sedasorti linn, kus jala ei käida. Enamasti pole see füüsiliselt võimalik, sest kõnniteid siin pole.

Suurel turul on kohal paar kauplejat, kes varjus istuvad ning niisama tühja passivad, sest kliente pole. Ainsad jalamehed, keda silmame, on meile sarnanevad üksikud turistid, kes veel kõrbeelu liiga hästi ei adu.

Dohas päeval jala ei käida!

Rannapromenaad on üks väheseid kindlaid paiku, kuhu on loodud laiad võimalused jala käia, kuid seda ei tee keegi peale meie. Võimalik, et öötundidel ja talvel koguneb imelise vaatega paika rohkem rahvast, kuid praegu on kõik inimesed siseruumides või autos.

See kõik on elamusena vägev ja meeldejääv. Mina isiklikult poleks varem osanud ettegi kujutada, et selline ilm üldse eksisteerib. Veel eile näitas mobiiltelefon, et väljas on 38 kraadi, aga et see tundub nagu 48. Päris ausalt öeldes tundus nagu 58. Sõna otseses mõttes aurusaun!

Dohas päeval jala ei käida!

Aga kui siia kõrvale lisada kontekst, et samal ajal toimuvad Dohas kergejõustiku maailmameistrivõistlused ja seal seal rannapromenaadil jooksevad Tiidrek Nurme ning Roman Fosti ööl vastu pühapäeva maratoni... Siis tundub, et midagi on sel pildil ikkagi väga valesti.

Kui isegi jalutamine on siin kandis rangelt mittesoovitatav, siis kuidas peaks olema normaalne välja selgitada maratoni maailmameistreid?

Naiste maratoni katkestas 28 sportlast. Foto: Imago Sport/Scanpix