Maria Lasitskene käis täna poodiumil.Foto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
1. oktoober 2019, 20:16

ÕL DOHAS | Neutraalsete sportlaste koondis sai kaela juba teise ebamugava kulla (2)

Taas sai kergejõustiku MMil jälgida veidrat vaatemängu, kuidas maailma parim naiskõrgushüppaja Maria Lasitskene poodiumi kõrgeimale astmele tõusis, kuid selja taga lehvis rahvusvahelise kergejõustikuliidu ehk IAAFi lipp. Venemaa hümni asemel kõlas IAAFi auks loodud lauluke.

Lasitskene tuli maailmameistriks kolmandat korda järjest, kuid viimasel kahel puhul on ta pandud väga ebamugavasse olukorda. Venemaad puudutav dopinguskandaal võttis sedavõrd laia haarde, et IAAF otsustas meie naabrite koondist mitte tiitlivõistlustele lubada.

Areenile lastakse vaid erilubadega venelasi, kes tõestavad, et nemad pole riikliku dopingusüsteemiga kunagi seotud olnud. Lasitskene on üks neist, kes pääses starti, kuid kannab nii-öelda ANA koondise rõivaid. ANA tähendab maakeeli „autoriseeritud neutraalne atleet“.

Poodiumil seistes polnud raske välja lugeda, et Lasitskene ei saa oma tiitleid täiel rinnal nautida. ANA koondise jaoks oli Dohas tegemist juba teise medaliga: pühapäeval võitis naiste teivashüppes kulla Anželika Sidorova. Rohkem kuldasid on seni võitnud vaid USA (4).

Anželika Sidorova sai oma medali kätte eile. Foto: AFP/Scanpix