Tartu Ülikool (valges) vs Joensuu Kataja.Foto: Aldo Luud
Korvpall
2. oktoober 2019, 20:57

GALERII | Eurounistus elab: Tartu meeskondlikkus murdis individualistlikud vastased parketile

Tartu Ülikooli korvpallimeeskond alistas FIBA Europe Cup´i kvalifikatsiooni avamatšis koduväljakul Joensuu Kataja 78:72. Korduskohtumine peetakse nädala pärast Soomes, põhiturniirile pääseb kahe mängu kokkuvõttes rohkem punkte visanud meeskond.

Kohtumine algas mõlemalt poolt väga jõuliselt, veidi paremini said minema tartlased. Avaveerandi keskpaigas tegi aga Kataja leegionäride toel väikese spurdi, saades 16:11 juhtima. Võõrustajatel õnnestust aga sabast kinni haarata ning esimesele vaheajale mindi ikkagi 19:17 edus. Ohumärk oli aga tiimi ühe liidri Martynas Mažeika neli viga.

Teist veerandaega alustasid külalised hoogsalt, minutiga tehti 6:0 vahespurt ning haarati initsiatiiv. Kusjuures Kataja mängujuhi Jarred Ogungbemi-Jacksoni arvel oli selleks hetkeks juba 13 punkti. Tartlastel õnnestus end aga mõlemal pool väljakut taas koguda, edu tõi agressiivsus.

Ogungbemi-Jacksoni pingil olles oli Soome klubi rünnak väga hambutu. Palju vabaviskeid teeninud tartlased kasutasid võimaluse ära ning haarasid mänguohjad oma kätte. Tasuks avapoolaja 38:31 võit. Edu võinuks suuremgi olla, kuid mõned head võimalused läksid nooruse uljuse nahka.

Vaikselt, kuid visalt asus Kataja vahet kinni lappima ning kolmanda neljandiku keskel jõutigi 45:45 viigi. Oma roll oli selles ka tartlastel, kes paari lihtsa apsuga vastastele käigud avas. Võõrustajad säilitasid aga seni edu toonud agressiivsuse ning otsustavaks veerandjaks võideldi 55:50 eduseis.

Viimased 10 minutit kulgesid võrdsete armutus heitluses. Seitse minutit enne lõpuvilet pääses Kataja üle pika aja juhtima, kuid tartlastel oli vastus olemas. Punkt-punkti heitlus käis peaaegu lõpuni välja, väikese initsiatiivi tõi Tartul Kregor Hermeti tabavad kolmesed. 

Edu enam käest ei antud. Närvilistel lõpuminutitega võitles Tartu endale kordusmatšiks ette +6. Vahe võinuks suuremgi olla, kuid viimastel minutitel eksiti lausa viiel vabaviskel! 

Võitjate poolt viskasid võrdselt 21 punkti Hermet ja Robert Valge. Külaliste parimaks kerkis Brandon Cortez Walters 19 silmaga, Ogungbemi-Jacksoni piirdus lõpuks 17 punktiga. 

Mis tõi Tartule edu? Võistkondlik tegutsemine ja agressiivsus! Katajal oli küll paar osavat leegionäri, kuid mitte sel tasemel, et kogu seeria ära otsustada ning iga sentimeetri eest väljakul võidelda. Lisaks ei saanud nad erilist tuge kõrvalt. Siinkohal on suur roll peatreener Priit Venel, kes leegionäride valikul eelistab mustanahalistele leedulasi. Mis siin salata, viimastega on tiimis hea keemia tekitamine lihtsam.

Eraldi kiitust väärib Adomas Drungilas, kes mõlemal pool korvi all mehiselt müttas ning vastastele haiget tegi. Tartu rünnakul on teist hooaega keskses rollis Hermet, küpse partii tegi ka Robin Kivi, kellele tänavune võiks kujuneda läbimurde hooajaks. Teisel poolajal avanes enesekindlalt viskeid tabanud  Valge.

Varu jäi Mažeika pealt, Grantas Vasiliauskase tahtmine käib veel oskuste üle, aga potentsiaali leidub temaski. Seega on nädala pärast Joensuus olemas Tartul kõik kaardid, et eurosarjas põhiturniirile jõuda.

Enne mängu

Tartlased naasevad rahvusvahelisele areenile aastase pausi järel. Tegemist on tugevuselt neljanda ehk viimase eurosarjaga. Selleks, et põhiturniirile, 32 sekka pääseda, tuleb kahe matši kokkuvõttes rohkem punkte visata. Korduskohtumine peetakse Soomes 9. oktoobril.

Hooaja eel korralikult praktikat saanud tartlased osalesid muuhulgas kõrgetasemelisel kontrollturniiril Itaalias. Ametlikke matše on seni kirjas üks, nädalavahetusel teeniti Eesti-Läti liigas raske 90:84 võit Valga-Valka üle.

Meeskonna välisjõu moodustavad leedulased. Alaliselt kuuluvad tiimi korvi alused mehed Adomas Drungilas ja Grantas Vasiliauskas, ajutiselt on abis kogenud tagamängija Martynas Mažeika. Suur osa eestlaste tuumikus õnnestus eelmisest hooajast säilitada, lisaks naasis Hispaaniast Robert Valge. 

Kataja on seni pidanud samuti ühe ametliku kohtumise. Soome kõrgliiga avamatšis alistati 79:72 BC Nokia. 

Tunamullune kodumaa meister Kataja jäi eelmisel aastal liigas kuuendaks. Hooaja eel toodi tiimi tugevustena välja nooruslikkus ja atleetlikkus. 35aastane peatreener Juha Sten on seadnud eesmärgiks klubi taas Soome parimaks tüürida. Kindlasti soovitakse püünele pääseda ka eurosarjas, mullu pääseti Europe Cup´il alagrupist teise ringi. 

Kataja nimekirjast leiab neli välismängijat: kolm jänkit ning ühe kanadalase. Omadest on ilmselt nimekaim Ghana juurtega Fiifi Aidoo, kes korduvalt ka Soome koondist esindanud.