LUKSUS: Aspire'i spordibaasi on investeeritud tohutu raha.Foto: Kaarel Täll
Kergejõustik
3. oktoober 2019, 15:27

ÕL DOHAS | GALERII | Ringkäik uskumatus spordiluksuses ja lakke maalitud sinitaeva all

Katari pealinn Doha pakub kõvasti kontraste. Kohati märkad ülimat rikkust, seejärel näed palmi all lebavaid võõrtöölisi, kelle kehakeel õnnest ei hõiska. Tavalised linnatänavad on kaootilised ja pigem inetud.

Kesklinnast välja jõudes hakkavad paistma suuremad ja lagedamad väljad. Ühel sellistest kõrgub ka Khalifa staadion, kus toimuvad kergejõustiku maailmameistrivõistlused. Seda kanti nimetatakse Aspire’i tsooniks või Doha spordilinnakuks.

Siin laiub vaade täielikule luksusele, mis aitab kaudselt lahti mõtestada ka Katari poliitilisi valikuid. Nimelt on rikas kõrberiik võtnud selge suuna, et rahvusvahelise maine loomiseks kasutatakse sporti. Tänavu saab kogu maailm jälgida siin toimuvat kergejõustiku MMi, kolme aasta pärast pannakse pall mängu juba jalgpalli MMil, mis paljude arvates on maailma suurim spordisündmus. Lisaks käib töö suveolümpiamängude korraldusõiguse saamise nimel.

Aspire’i spordiakadeemias tehakse kõik vajalikud investeeringud, et kohalikud sportlased maailma tipule lähemale aidata. Peamine rõhk on läinud jalgpallile ning akadeemia on aastate jooksul endale värvanud täielikke tipptreenereid üle maailma. Spetsialiste pole siia kuigi keeruline meelitada, sest neis tingimustes tahaks töötada paljud. Eestlastest teenib siin leiba jalgpalli videoanalüütik Rain Nappir.

Akadeemia loodi 2004. aastal ning selle olemasolu pani aluse võimalusele hakata võitlema MM-finaalturniiri korraldusõiguse eest. Kümme aastat hiljem tuli Katari U19-vanuseklassi koondis Aasia tšempioniks. Vaimustav tulemus, arvestades, et Katari jalgpallitraditsioonid on pigem olematud ning tol aastal elas riigis 2,1 miljonit inimest, kellest veidi üle kümne protsendi olid Katari kodanikud. Seega mängijate valik oli Kataril väike, eriti Aasia mõistes. Praegu elab Kataris umbes 330 000 kohalikku, ülejäänud enam kui kaks miljonit inimest on sisserännanud tööjõud.

Paljud 2014. aastal Aasia meistriks kroonitud jalgpallurid jõudsid veel vingema saavutuseni sel aastal, kui tuldi Aasia meistriks täiskasvanute arvestuses. Järgmine eesmärk on võimalikult viisakas esinemine kodusel 2022. aasta MMil.

Akadeemia lõpetajate sekka kuulub ka maailma üks paremaid kõrgushüppajaid Mutaz Essa Barshim.

Jalutuskäik akadeemia alal on igal juhul vaimustav. Saab oma silmaga vaadata, millistes tingimustes kasvatatakse jalgpallureid, kui raha on peaaegu lõputult. Tõsi, praegu ei näe päevasel ajal ühtegi välitingimustes sporti tegevat inimest, sest termomeeter näitab vilus 41 kraadi. Silma järgi hinnates leiab siit samast Khalifa staadioni kõrvalt umbes 20-30 täismõõtmetes jalgpalliväljakut. Miniplatse on kordades rohkem. Talvepausidel käivad neil samadel väljakutel treenimas paljud Euroopa tippklubid, näiteks Müncheni Bayern.

Siseruumidesse on ära mahutaud 3650 istekohaga kergejõustikuhall, võrkpalli- ja käsipallisaal, täismõõtmetes olümpiaujula jne. Eraldis leiab veel suure teaduskeskuse, mis on suunatud ainult spordile. Loomulikult saavad akadeemia õpilased ka koolitükid siin samas tehtud.

Nüüd aga kiire teemavahetus. Kohe Khalifa staadioni ja Aspire’i akadeemia kõrval asub kaubanduskeskus, mille sarnast vaevalt paljud näinud on. Et kõrbes on õues jalutamine raskendatud, loodi siia hiiglaslik linnatänavaid imiteeriv hoone. Uksest sisse astudes vahetub 41 kraadi umbes 20 vastu ning rahvas saab rahulikult lakke maalitud taeva all ostelda. Kui vaja, liigud poest poodi bussi või hoopis paadiga...