Ott Tänak.Foto: AFP/Scanpix
WRC
6. oktoober 2019, 16:02

VÄGEV STATISTIKA: Walesi ralli võitnud Tänak tõstis Eesti ühele pulgale suurte ralliriikidega (8)

Ott Tänaku triumfi täna lõppenud Walesi rallil saab pidada väga oluliseks kordaminekuks mitte ainult piloodi seisukohast. Saavutus on märgilise tähtusega ka Eesti kui ralliriigi jaoks: kõigi aegade etapivõitude arvestuses tõusti jagama seitsmendat kohta tõeliselt suurte autosporditraditsioonidega maadega.

Tegu oli eestlaste ajaloo 17. võiduga autoralli MM-sarjas. Esimesed viis neist noppis Markko Märtin, kelle triumfid jäävad 2003. ja 2004. aastasse. Ülejäänud 12 kuuluvad tänasele kangelasele: Tänakule, tunnustust väärib muidugi ka tema kaardilugeja Martin Järveoja.

17 võitu on lisaks Eestile kogunud ka Norra ja Saksamaa. Edetabelit juhib Prantsusmaa, kes suuresti tänu Sebastien Loeb’ile ja käesoleva hooaja Tänaku peakonkurendile Sebastien Ogier’le suutnud kokku 193 etappi võita. Eestlastele võiks järgmisena käeulatuses olla aga Itaalia ja Hispaania, kel koos vastavalt 30 ja 29 võitu. 

Lisaks riikide arvestusele liikus pügala võrra ülespoole ka Tänak ise: karjääri 12. võiduga tõusis ta kõigi aegade 17. koha ainuomanikuks: eestlane möödus Thierry Neuville’ist, Timo Salonenist, ja Stig Blomqvistist. Ainuüksi tänavu on Tänak saanud kuus etapivõitu.