Kaks kuldmedalit noppinud ning ajalugu teinud Sifan Hassan jääb Doha MMi meenutama kindlasti positiivsete sõnadega. Foto: EPA/Scanpix
Spordiblogi
6. oktoober 2019, 19:15

DOHA BLOGI | Deivil Tserp | Katar – õige või vale koht MMi(de) korraldamiseks? (1)

Kergejõustiku-MMile sõites pelgasin, et Katar pole tiitlivõistluste korraldamiseks kõige õigem koht. Esimestel päevadel sain oma kõhklustele kinnitust, kuid lõpuks jõudsin arvamusele, et see ettevõtmine ei olnudki nii lootusetu nagu algul tundus.

Maailmameistrivõistluste stardisirgel toimunud naiste maratoni ajal niitis kuumus ja õhuniiskus osavõtjaid justkui vikatiga. Tagatipuks peeti eelmistel MMidel publikut hullutanud naiste ja meeste sprindi finaalid pooltühjade tribüünide ees. Olukord ei saanud hullemaks minna...

Ma ei tea, kas sekkus Allah või veelgi müstilisem tegelane, vanake Hottabõtš, aga ühtäkki tekkis staadionil melu. Loomulikult võis tihti tunnetada, et see ei ole spordipidu, vaid liivakastidisko. Kümnevõistluse lõpus kõlasid muusikahitid nii valjult, et detsibellid pidid Doha loomaaias rahulikult tukkunud kaelkirjakud tagajalgele ajama. Kujundlikult jätkates – Maicel Uibo tõmbas õnnerattast välja suuruselt teise võidu ja Janek Õiglane lahkus areenilt lohutusauhinnaga.

MM nihutati tavapärasest kaks kuud hilisemaks. Niisugune vangerdus mõjus nii mõnelegi sportlasele kabelimatsuna – medalisoosikutest põrusid näiteks Saksamaa odaviskajad Thomas Röhler ja Andreas Hofmann ning USA kaugushüppaja Brittney Reese –, kuid üldtase oli vägev.

Pealtvaatajad nägid maailmarekordi sündi nii naiste 400 m tõkkejooksus kui ka 4 x 400 m segateatejooksus. Hollandit esindav Sifan Hassan kirjutas ajalooraamatusse värvika peatüki, võites nii 1500 m kui ka 10 000 m jooksu. Sellist magustoitu polnud varem keegi serveerinud.

Uskumatu stsenaariumi võtsid kasutusele meeskuulitõukajad, kes hakkasid paugutama kohe võistluse alguses ja korraldasid jõuproovi lõpus silmipimestava ilutulestiku. Medalid jagati maailmarekordi lähedal, kulla- ja pronksimeest lahutas ainult üks sentimeeter.

Kiibitsejatel tekib niisuguste tulemuste puhul õigustatult küsimus, kas kuulitõukajate toidulaud on muutunud sama rikkalikuks nagu 1980. aastatel või tuleb edasiminekut seostada üksnes pöördetehnika võidukäiguga.

On, kuidas on. Katar läheb ajalukku äärmuslikes tingimustes ja ebatavalisel ajal toimunud kõrgetasemelise kergejõustiku-MMi korraldajana. Kellelegi see võistlus meeldis ja kellelegi valmistas ränga pettumuse. Aga nii on ja nii jääbki.

Juba kolme aasta pärast peetakse siin jalgpalli-MM, mis kujuneb võõrustajatele tunduvalt suuremaks proovikiviks, sest sellele spordipeole saabub mitukümmend korda rohkem ala pööraseid fänne, kelle taltsutamine on pehmelt väljendudes väga raske.

Järgmine, 18. kergejõustiku-MM algab 6. augustil 2021 USAs Eugenes. Ameeriklased tegid Dohas puhta töö, edestades konkurente medalitabelis valgusaastatega. Selles mõttes ulatab Katar teatepulga õigele riigile.