SIfan Hassan.Foto: AFP/Scanpix
Doping
6. oktoober 2019, 19:57

Dohas ajaloolise duubli teinud keskmaajooksja kaitses oma juhendamiskeelu saanud treenerit ning usub enda puhtusse (2)

Doha MMil sai ajaloolise saavutusega hakkama Hollandit esindav etiooplane Sifan Hassan: keskmaajooksja võitis nii 10 000 kui ka 1500 meetri jooksu. Vägevad tulemused seab aga suure kahtluse alla tõsiasi, et tema treenerile määrati vahetult enne teise kuldmedali võitu pikk juhendamiskeeld. Sportlane ise on täiesti kindel, et nii tema kui ka treener on saavutanud edu ainult raske vaevaga.

Hassan tunnistas, et vaatamata väga edukale MMile pole ta pidevate spekulatsioonide tõttu saanud veedetud ajast suurt rõõmu tunda. “On olnud väga raske nädal ja olin lihtsalt nii vihane. Olen olnud puhas sportlane terve elu. Ma näen ränka vaeva ja tahtsin näidata, et see on kõigist variantidest parim,” sõnas jooksja BBC-le.

Hassan, kes püstitas 1500 meetri jooksus kõigi aegade kuuenda tulemuse 3.51,95 Euroopa rekordi, leiab, et kõik süüdistused on täiesti alusetud. “Kõik on oodatud mind kontrollima. Kui tahate seda iga päev teha, siis palun, laske käia! Kuidas võivad inimesed arvata, et ma keelatud aineid tarvitan? Arvate, et mind ei kontrollita? Seda tehakse iga kord. Olen puhas ja olen seda igavesti,” sõnas Hollandi jooksja.

Esimese sportlasena nii 1500 kui ka 10 000 meetri jooksu võitnud Hassani treener on alates 2016. aastast olnud Alberto Salazar, kellele määrati mõned päevad enne Hassani teist võitu nelja-aastane osaluskeeld. Juhendaja töö aususes lasus kahtlus juba pikka aega ning pika uurimise järel leiti, et ameeriklane seab oma meetoditega hoolealuste tervise ohtu.

Vaatamata sellele usub endiselt oma juhendajasse Hassan. “Ta on vapustav treener. Ta töötab väga kõvasti oma sportlaste nimel ning temas on minusse palju usku ja minus temasse samuti,” sõnas Hassan Eurospordile.