Rallisõitja Thierry Neuville tänavusel Soome MM-etapil.Foto: RONI REKOMAA
WRC
7. oktoober 2019, 14:23

Henry Lääne | Thierry Neuville kui Paul Keres – kas belglane teeb Mikkolat või Hirvoneni? (8)

Kes said Walesi MM-ralli tulemuse üle rõõmustada, kelle jaoks läks porine ja libe etapp lörri? Õhtulehel on vastused olemas, sest meie hindame kõiki WRC-tiimide ridades Walesis sõitnud piloote!

Sel hooajal neljandat korda ralli ja punktikatse võitnud Ott Tänak väärib kamaluga kiidusõnu. Toyota esinumber näitas taas ülevõimu, mida ilmestavad Sebastien Ogier' ja Thierry Neuville'i sõnavõtud – tiitlikonkurendid kinnitasid, et surusid gaasi põhja, kuid eestlane jäi sellest hoolimata püüdmatuks.

Muide, kindlalt MM-tiitli suunas sammuv Tänak on praegu kasutatava punktikatsesüsteemi ajal ehk alates 2017. aastast maksimumsilmad kogunud viielt rallilt. Neuville'i vastav näit on kaks, Ogier'l üks. Eestlasele pole anda muud võimalikku hinnet kui 5+

Enne 25.-27. oktoobrini Kataloonias sõidetavat järgmist MM-rallit tahaks väga kuulda uudiseid Saaremaa mehe uue lepingu kohta, sest kontrahti teema on veninud ja veninud...

Muidugi, lõppude lõpuks võtab Tänak koos oma taustatiimiga nii palju aega kui vaja ning see ei vääri kriitikat. Ent üle maailma tulevad artiklid tema järgmise lepingu osas on muutunud ausalt öeldes tüütuks.

Walesis oli tore näha, et enne rallit oli põhifookuses tasavägine tiitliheitlus, mitte ühe mehe tulevik. Nii peakski olema. Ehkki tõele au andes on ka arusaadav, miks Tänakult ja Toyota tiimipealik Tommi Mäkinenilt kontrahti kohta pidevalt küsitakse – see on kuum teema, mis huvitab suurt hulka rallisõpru.

Neuville pole MM-tiitli osas lõplikult püssi põõsasse visanud ja õigesti teeb, sest laual on ju veel 60 punkti. Samas on belglase võimalused ihaldatud trofee pea kohale tõsta tegelikult teoreetilised. Okei, Ogier'st võib ta Kataloonia ja Austraaliaga mööda minna, ent lisaks on vaja mööduda 41 punkti kaugusel olevast Tänakust. Võib mürki võtta, et seda ei juhtu!

Walesis oli Neuville tubli, hinne 5 on igati teenitud. Sealjuures väärib Hyundai liider kiitust, et suutis üle sõita nii Ogier' kui ka Kris Meeke'i. 

31aastane Neuville kipub jääma igaveseks teiseks nagu oli meie male suurmeister Paul Keres. Ta on juba neli korda MM-sarja kokkuvõttes "hõbeda" teeninud ning võib tänavu poodiumi teisele astmele tõusta viiendat korda.

Saab olema huvitav näha, kas Neuville käib Hannu Mikkola või Mikko Hirvoneni tallatud rada. Esimene oli MM-üldarvestuses kolm korda kolmas ja kaks korda teine, enne kui 1983. aastal tiitli võitis. Hirvonen oli kaks korda kolmas ja neli korda teine ega võitnudki ihaldatud trofeed.

Ogier pigistab Citroenist välja nii palju kui võimalik. See toob poodiumikohti ja mõnikord ka võidu, kuid Walesis ei suudetud taas eesmärki täita ja Tänakule lähemale tulla.

Seitsmendat järjestikust maailmameistritiitlit jahtiv prantslane avaldas enne võistlust soovi Toyota esinumber võimalikult suure surve alla panna. Ogier oligi Tänakust pidevalt vähem kui kümne sekundi kaugusel, kuid eestlane ei vääratanud. Gallia kukele hindeks 5-, sest ta jäi hoolimata nii ja naa autost MM-heitluses ellu.

Kris Meeke on hooaja teises pooles käinud üle kivide ja kändude. Soomes tuli katkestada, Saksamaalt teenis ta teise koha, Türgi läks taas aia taha ning Walesis lõpetas põhjaiirlane neljandana.

Pärast Jari-Matti Latvala reedest katkestamist oli Meeke'il vaja auto kindlasti finišisse tuua. Meeskondliku arvestuse võidu jahtimine on Toyotale oluline ning vaid Tänakuga pole võimalik Hyundaid kukutada.

Meeke väärib paid, sest ta ei kaotanud laupäeval neljandale kohale kukkudes pead. Ta tuli enda jaoks võiduka lõpuni, olles lihtsurelikest parim. Talle hindeks 4 pisikese plussiga.

Säärased tulemused tõstavad Meeke'i aktsiaid järgmiseks hooajaks ning praegu näib valik Latvala ja briti vahel väga raskena. Õnneks on ees veel kaks etappi, mis võiksid selguse majja tuua!

Rally Estonial saadud seljavigastusest tervenenud Elfyn Evans kihutas Walesis koduradadel ja temast oodati kindlasti palju. M-Spordi esinumbri ralli sai aga valusa pitseri juba kolmandal katsel, kui ta vigastas auto õõtsharki. Enam kui 40sekundiline kaotus mõõduvõtul langetas Evansi poodiumikonkurentsist.

Suurepärase meistrimehena tuntud britt suutis aga probleemi enam-vähem korda teha, kuid näitas reedel heitlikke aegu – kahel katsel oli Evans parim, kuid sekka tuli ka kuuendaid-seitsmendaid tulemusi.

Laupäeva, mil Evans sai alustada paremalt positsioonilt ehk eestpoolt, alguses näis ta olevat eriti võimsas hoos, kuid päeva peale hoog rauges. Siiski, kahel viimasel võistluspäeval oli waleslane kiireim mees rajal. Kõike arvesse võttes kostitame Evansit hindega 4.

Andreas Mikkelsen tegi Walesis järjekordse anonüümse ralli. Midagi kohutavat norralane korda ei saatnud, kuid taas jäi kiirusest vajaka. Viikingile 3+, sest ehkki ta jäi võitjale alla vähem kui minutiga, kaotas ta viimasel päeval võitluse Evansiga.

Karjääri neljanda ralli WRC-autoga sõitnud Pontus Tidemandi on ausalt öeldes raske hinnata. Jah, ta kaotas Tänakule sisuliselt viis ja pool minutit. Jah, rootslasel napibki kogemust ning midagi suurt on temast raske oodata. Tidemandile 3.

Kui augustikuus Soomes oli Craig Breen MM-etapi üks suuremaid staare, siis Walesis läksid asjad nihu. Iirlase kiirus polnud kohutav, kuid auto lõhkumine maksis valusalt kätte. Breenil pole Hyundai WRC-autoga küll palju kogemust, aga 12. katsel üle katuse käimine oli paha viga, mistõttu talle hindeks 2.

Katkestanud Soome trio Latvala, Esapekka Lappi ja Teemu Sunineni hinne on 2. Ainsana naasis rajale Lappi.

Õhtuleht hindas rallisõitjaid skaalal 1 kuni 5+, kus esimene tähistab kõige madalamat võimalikku hinnet. 5+ on võimalik saada vaid rallil kogutud maksimaalse punktiarvuga, katkestajatele läheb automaatselt kirja hinne 2. Ülejäänud hinnetele paika pandud kriteeriumit pole. 

Walesi MM-ralli

1. Ott Tänak (Toyota) 3:00.58,0
2. Thierry Neuville (Hyundai) +10,9
3. Sebastien Ogier (Citroen) +23,8
4. Kris Meeke (Toyota) +35,6
5. Elfyn Evans (M-Sport) +48,6
6. Andreas Mikkelsen (Hyundai) +58,2
7. Pontus Tidemand (M-Sport) +5.23,8
8. Craig Breen (Hyundai) +9.25,0
9. Kalle Rovanperä* (Škoda) +10.51,1
10. Petter Solberg* (Volkswagen) +11.36,1

* – Osalesid R5-autoga. Ajateenistusse siirduv Rovanperä tuli WRC2 Pro-klassi maailmameistriks, karjääri viimase MM-ralli sõitnud Solberg triumfeeris WRC2-arvestuses.

Punktikatse tulemused

1. Ott Tänak
2. Sebastien Ogier +0,5
3. Esapekka Lappi (Citroen) +1,0
4. Elfyn Evans +1,4
5. Thierry Neuville +1,4

MM-sarja punktiarvestus

1. Ott Tänak 240 punkti
2. Sebastien Ogier 212
3. Thierry Neuville 199
4. Andreas Mikkelsen* 102 
5. Kris Meeke 98
6. Elfyn Evans* 90
7. Jari-Matti Latvala 84 
8. Esapekka Lappi 83
9. Teemu Suninen (M-Sport) 83 
10. Dani Sordo* (Hyundai) 72

* – Ei sõida kaasa täishooaega.

Tiimide arvestus

1. Hyundai 340 punkti
2. Toyota 332
3. Citroen 278
4. M-Sport 200