Oksana Tšusovitina.Foto: Imago Sport/Scanpix
Spordivaria
8. oktoober 2019, 08:40

KLASS ON IGAVENE! 1992. aasta Barcelona olümpiavõitja osaleb ka Tokyo mängudel

Rahvusvahelisel tasemel esimest korda juba 1991. aastal poodiumile tõusnud ning aasta hiljem Barcelona olümpiamängudel kulla kaela saanud võimleja Oksana Tšusovitina (44) lunastas äsja toimunud MMil pääse tuleva aasta Tokyo mängudele, mis on talle järjekorras juba kaheksandad.

Usbekistanis sündinud Tšusovitina tuli 1988. aastal, kõigest 13aastasena, Nõukogude Liidu juunioride meistriks ning hakkas rahvusvahelisel tasandil impeeriumi esindama aasta hiljem. 

Oma esimese tiitlivõistluste medali sai ta 1991. aastal, kui tuli vabakavas kullale ja toenghüppes hõbedale. Lisaks tõusis ta poodiumi kõrgeimale astmele võistkonnaga. Barcelona olümpial tõi talle kulla samuti naiskondlik etteaste. 

Tšusovitina on ainus naisvõimleja, kes osalenud seitsmetel olümpiamängudel ning üks kahest naisvõimlejast, kes osalenud olümpial kolme erineva riigi lipu all – 1992 esindas ta Sõltumatute Riikide Ühendust (SRÜ), 1996, 2000, 2004 ja 2016 Usbekistani ning 2008 ja 2012 Saksamaad. 

Lisaks on ta osalenud 16 maailmameistrivõistlustel ning tema auhinnakapist võib leida 11 MM-medalit, sh 3 kulda ja 4 EM-medalit. 

Saksamaale kolis Tšusovitina 2002. aastal, kui tema pojal diagnoositi leukeemia. Aasta hiljem soostus Usbekistan oma spordisangarile vastu tulema ning "vabastas" ta spordikodakondsuse. Uuesti hakkas ta emamaad esindama 2013. aastal. 

Rio de Janeiros – kus Tšusovitina sai 41aastasena toenghüpetes seitsmenda koha (!) – sai temast läbi aegade vanim võimleja, kes olümpiamängudel osalenud.

Tokyos nihutaks ta seda piiri edasi ning kaheksandate mängudega tõuseks ta Itaalia kajakisõitja Josefa Idemi kõrvale. Olümpiamängude rekordosaleja on aga Kanada ratsutaja Ian Miller, kes on vahtralehemaad esindanud juba kümnel olümpial. 

Selline nägi välja Tšusovitina etteaste tänavuse MMi kvalifikatsioonis: