Kahelt viimaselt tiitlivõistluselt naases Magnus Kirt medaliga, kuid värske õlavigastus seadis Tokyo olümpia kahtluse alla. Foto: SIPA/Scanpix
Kergejõustik
8. oktoober 2019, 12:40

Soomlased jagunevad Kirdi osas kahte leeri: mõned näevad teda olümpial, teised mitte (21)

Paljud eestlased hoiavad praegu hinge kinni, et värske MM-hõbeda Magnus Kirdi õlavigastus osutuks kardetust leebemaks. 

Kui meie näeme asja sinimustvalgete prillidega, siis soomlastel neid ees pole. Odavisketreener Petteri Piironen avaldas pärast MM-finaali Soome rahvusringhäälingule arvamust, et Tokyo olümpiamängudeks Kirt ära ei taastu. "Kui ta nihestas õlga ja rebestas ka midagi kõõluses, siis on kümme kuud väga lühike aeg, et end korda saada," sõnas ta. 

Endine maadleja, praegune ortopeed Tuomo Karila oli veidi positiivsema väljavaatega: "Tavalise inimese õlg taastub sarnase vigastuse järel üldiselt kahe kuuga. Kui odaviskaja viskab õla paigast, tähendab see, et katki võis minna ka õla struktuur. Operatsiooniga on võimalik kõike parandada, kuid täie jõuga saab oda taas viskama hakata alles kuue kuu pärast."

Olgu vahele öeldud, et soomlaste jutt on spekulatsioon, sest endiselt pole vigastuse kohta uusi detaile selgunud. Kirdi üks treeneritest, Indrek Tustit sõnas pühapäeval pisut enne keskööd Õhtulehele järgmist:

"Inimkeeli läks tal õlg liigesest välja. Haiglas saime teha röntgenuuringu, mis näitas kerget luukahjustust. Meditsiini taustaga inimesed saavad sellest aru, aga ma praegu rohkem ei täpsustaks. MRT-uuringut ei hakanud siin tegema. Kui Magnus Eestis maandub, siis sellest järgmisel päeval (teisipäeval – toim.) tehakse ka MRT, mis näitab pehmete kudede vigastusi.

Seejärel selgub, kas peame tegema operatsiooni või mitte. Neil kahel juhul on erinevad taastumisajad. Operatsioonita saab hakata harjutama kuue kuni kaheksa nädala pärast. Kui peab tegema operatsiooni, pääseb Magnus tagasi viskama minimaalselt kolme või nelja kuu pärast."