Andres Sõber.Foto: Martin Ahven
Korvpall
9. oktoober 2019, 13:35

Andres Sõber | Roberts Štelmahers on Kalev/Cramo ajaloo parim treener! (8)

BC Kalev/Cramo jättis eile Nižni Novgorodi vastu väga hea mulje. Kuna olen ise 120 aastat treener olnud, jälgin juhendajate värki – Roberts Štelmahers on Cramo ajaloo parim treener.

Lähen treeneritest mõnikord nii hasarti. Donaldas Kairys meeldis mulle ka väga, aga see oli rohkem võib-olla sellepärast, et ta tundus Alar Varraku taustal vägev. Lõpuks ei hinnanud ma Kairyst siiski kuigi palju.

Štelmahers on suutnud mehed mängima panna ja teeb häid ning õigeaegseid vahetusi. Arvan, et ta mängis eile Nižni peatreeneri Zoran Lukici puhtalt üle.

Mõned mehed on muidugi Štelmahersi rotatsioonist juba välja jäänud – Janari Jõesaar ja Sander Raieste näiteks. Aga Martin Dorbeku pani ta eile mürama ja vaata, mida tähendab, kui treener annab sulle tohutu enesekindluse. Martin pani ju kolm kaugviset kotti!

Štelmahers oskab nii hästi mehi mängu tuua. Meeskonnahing on praegu vägev. Lätlasel on mingisugune X-faktor ning olen kindel, et pärast kaotust Jurmalale võttis Štelmahers mehed ette.

Samuti on ta hea näide, kuidas kvaliteetne treener võib keskpärasest mängijast nii hea mehe teha. See läheb minu põhimõtetega alati kokku. Aigars Škele pole eriliste võimetega, aga pani eile 21 punkti. Sul pole vaja Chavaughn Lewist või Isaiah Briscoed. Piisab Škelest, kes usaldab juhendajat ja vastupidi.

Usun, et Jurmala mäng läks paljuski selle nahka, et Štelmahers alles õpib mängijaid tundma. Kui Cramo jätkab sama suure võitlustuhinaga nagu eile, pole neil tulevikus Eesti-Läti liigas palju probleeme. Usun, et ka VTBs tulevad Kaasani Unicsi ja Peterburi Zenitiga nüüd head lahingud.

Samuti meeldib mulle Cramo uus täiendus Kyle Vinales. Räägitakse, et sisseelamiseks läheb aega... No kurat, kui asjad on korras ja treener jagab matsu, siis ei lähe üldse!

Vinales on kõva poiss ja kehakeele järgi tundus, et ka hea suhtleja. Mulle tundub, et Štelmahers oskab mängijaid lugeda ning annab neile vabadust, ent samas nõuab midagi ka vastu.

Korvi alla on Cramol muidugi lisajõudu vaja. See võiks olla mängija, kes jaksab joosta, sest Štelmahersi stiil nõuab seda. Kui uus mees on Kangurist ja Kitsingust kuus-seitse sentimeetrit pikem, paneb katteid ja võtab lauda, on asi korras.

***

Eurosarjas mängimine pole odav lõbu. Mäletan, kuidas saime Rakvere Tarvaga üks hooaeg 50 000 - 60 000 eurot miinust. Mul näiteks ostis üks sõber lennukipiletid, et saaksime Belgiasse sõita. Ent Tartu on Eesti mõistes suur linn ja küll nad leiavad raha.

Samas ei näe ma praegu suurt mõtet kõige nõrgemas eurosarjas pallida. Mängigu korralikult Eesti-Läti liigat, leidku õiged mehed ja andku noortele võimalusi. Mida see annab, kui nad alagrupiturniirile jõuavad? Mul käisid ka Mihkel Kured ja Kristo Saaged seda mängimas. Lõpuks on ikka nii, et Rapla paneb neile vasakult ja paremalt.

Kui on eurosarjaks piisavalt raha, palka endale kaks head venda – üks tagaliini, teine korvi alla. Siis on minek alagrupiturniirile kindel. Tartu peatreener Priit Vene tassib leedulasi sisse ja nad on kvaliteedilt nagu on. Samas, eks igaühel ole omad viisid.

Mina olen ameeriklaste fänn. Osalt ka tänu sellele, et see on Eesti korvpallile hea märk, kui lapsed näevad, kuidas tuleb visata ja põrgatada. Pallitehnika on neil kõige parem ning sealt on nii mõndagi õppida.

Tartu vastane Joensuu Kataja on alati päris hea olnud. Hiljuti oli nende peatreeneriks Jukka Toijala, kes kandideerib kangesti Eesti koondise juhendajaks.

Vaatasin Tartu ja Joensuu esimest mängu ning taaralinlased ei jätnud väga head muljet. Seal domineerivad leedulased, kes pole kõige kõvemad kutid. Meie omad vaatavad suu ammuli. Okei, Robert Valge ja Kregor Hermet on toredad poisid ning panid visked kotti. Usun, et õhtul tuleb tasavägine andmine.

Andres Sõber jagab Õhtulehes oma korvpallimõtteid iga kahe nädala tagant.