Eliud Kipchoge Viini maratonil.Foto: LEONHARD FOEGER/Reuters
Kergejõustik
12. oktoober 2019, 11:15

KORRAS! Keenia jooksja nihutas maratonis inimvõimete piire (4)

Keenia maratoonar Eliud Kipchoge täitis Viini maratonil hullumeelse eesmärgi, joostes esimese inimesena 42,195 km vähem kui kahe tunniga.

34aastasele sportlasele olid loodud tingimused, et megatulemus joosta. Teda aitasid tempotegijate grupid, kes teatud aja tagant vahetusid ja aitasid vajalikku kiirust hoida. Lõpuks sai Kipchoge kirja aja 1:59.40,2.

"Tunne on väga hea. Uskusin sellesse, et suudan alla kahe tunni joosta. Loodan, et tulevikus tuleb teisigi, kes sellega hakkama saavad," ütles keenialane, kes energiliselt veel tähistadagi jõudis, vahetult pärast jooksu.

Enne võistlust

Kipchoge nimele kuulub nii maailmarekord 2:01.39 kui ka mitteametlik tipptulemus 2:00.25. Viimase neist jooksis ta kaks aastat tagasi Monza ringrajal toimunud näidisvõistlusel, kus kasutati pidevalt vahetuvaid tempomeistreid. Ka Viinis toimuval INEOS 1.59 Challenge nime kandval üritusel ametlikku tulemust kirja ei lähe.

Laupäeval on 34aastasele Kipchogele tempomeistriteks praegused maailma tipud nagu näiteks Jakob, Henrik ja Filip Ingebrigtsen ja Matthew Centrowitz kui ka selline jooksulegend nagu Bernard Lagat.

Keenialane peaks kahe tunni piiri alistamist ajalooliseks saavutuseks. "Joosta Berliinis (kus ta maailmarekordi püstitas) ja Viinis on kaks erinevat asja. Berliinis oli eesmärgiks saavutada uus maailmarekord. Viinis tahan ma teha ajalugu, just nagu esimene inimene, kes kuu pinnale astus," sõnas Kipchoge Londoni ajalehele Evening Standard.

Selles, et ta kahe tunni piiri alistab, on jooksulegend enesekindel. "Maailmas pole miski ette määratud. Kuid võin lubada, et olen rahulik ja ootan juba laupäeva," lausus Kipchoge.