Sääraseid laineid tekitas taifuun Hagibis reedel Jaapani sadamalinnas Kihos, mis asub Tokyost 550 kilomeetrit lõuna pool.Foto: AP/Scanpix
Vormel 1
11. oktoober 2019, 08:43

Jaapanit ohustav taifuun pööras vormel 1 etapi pea peale (5)

Vormel 1 sarja Jaapani GP korraldajad teatasid, et kõik laupäevaks Suzuka ringrajale planeeritud treeningud ja ajasõidud on läheneva taifuun Hagibise tõttu tühistatud.

Uue ajakava kohaselt toimub F1-sarja kvalifikatsioon pühapäeval kohaliku aja järgi kell 10 hommikul. Ajasõidueelne treening jääb täiesti ära, võidusõit algab praeguse seisuga planeeritud ajal ehk pühapäeval kell 14.10.

Kui ilm ei luba ka pühapäeva hommikul kvalifikatsiooni pidada, stardivad mehed teise vabatreeningu tulemuste põhjal.

"FIA ja F1 toetavad korraldajate otsust, sest see on langetatud pealtvaatajate, võistlejate ja kõigi teiste ohutuse huvides," teatas rahvusvaheline autospordiliit FIA.

Jaapani meteoroloogid peavad taifuun Hagibist viimaste aastate üheks jõhkramaks, mis nende kodumaad tabab. Troopilise tsükloni tugevus on niivõrd suur, et Hagibis sildistati supertaifuuniks. Eeldatavasti jõuab Tokyo piirkonda sel nädalavahetusel.

Suzuka ringrada paikneb pealinnast 300 kilomeetrit kagus.

2014. aastat Jaapani GP toimus vihmasajus, mille põhjus oli lähenev taifuun Phanfone. Tolles sõidus juhtus õnnetus, milles kaotas elu Jules Bianchi.

Aastatel 2004 ja 2010 sundisid tormid samuti Jaapani GP ajasõitu pühapäevale lükkama.

Tänavune taifuun Hagibis mõjutas ka Jaapanis toimuvat ragbi MMi, kus jäeti seetõttu ära kaks laupäevast kohtumist (Inglismaa - Prantsusmaa ja Uus-Meremaa - Itaalia).

Tõsi, spordivõistlused on päriselu kõrval muidugi köömes. Japan Times raporteerib, et taifuuni tõttu on tühistatud üle 900 saarelt väljuva ja sinna tuleva lennu. Häiritud on ka rongiliiklus ning inimesed valmistuvad võimalikuks üleujutuseks ja ülitugevateks tormituulteks.