BC Kalev/Cramo vs. Kaasani Unics.Foto: Stanislav Moshkov
Korvpall
12. oktoober 2019, 18:40

GALERII | ÜLIKÕVA! Kalev/Cramo pani Venemaa tippklubile korraliku paki (11)

BC Kalev/Cramo korvpallimeeskond alistas VTB Ühisliigas koduväljakul 85:63 Venemaa suurklubi Kaasani Unicsi!

Juba matši eel tabas Cramot väike tagasilöök, sest treeningul sai vigastada Ryan Richards. See tähendas, et jälle tuli läbi ajada keskmängijata – taas pidid selle positsiooni ära katma Kristjanid Kangur ja Kitsing.

Ülesanne polnud sugugi kergete killast, sest Unicsi eesliini mehitavad kunagised Euroliiga tšempionid Alex Tyus ning Kostas Kaimakoglou. Aga nagu Venemaa tippklubile kohane, jagub hirmuäratavaid tegijaid igale positsioonile. 

Sellele vaatamata alustas Cramo bravuurikalt – Kitsingu kolmesed ja Martin Dorbeku kahene andsid võõrustajatele väikese algedu, mõne minutiga säras tablool 12:6.  Ka kaitses püsisid asjad igati korras, varasemateski kohtumistes näidatud agressiivsus kandis vilja.

Esimesed vahetused lõid Cramo rütmi veidi sassi ning mäng tasakaalustus, kuid nimekal vastasel hoogu üles võtta ei lubatud. Avaveerand lõppes koduperemeeste napi 22:21 paremusega.

Mida minut edasi, seda paremini Cramo mängumootori nurruma sai. Vahetusest sekkunud Raieste sai kaitses korralikult maha Kaimakoglou, Kangur taltsutas teist pikka ning tagaliinist ei kärisenud samuti. Rünnakul oldi kannatlikud ning vastu võeti õigeid otsuseid. Teist veerandit alustati 17:2 vahespurdiga!

Kuigi Unics sai väikesest šokist üle, siis Cramo lustlikku ja enesekindlat mängu neil esilagu pidurdada ei õnnestunudki. Poolajapausile pääsesid võõrustajad 49:29 eduseisus, kusjuures teine veerandaeg võideti koguni 27:8!

Kolmas neljandik algas närviliselt. Vastased keerasid kaitses vinti veidi peale ning Cramol kulus esimese korvi viskamiseks enam kui kolm minutit. Rünnaku puudujäägid aga parandati kaitses, sest ka Unicsil lasti esialgu vaid kaks silma tuua.

Kõik 10 minutit kulgesid üsna rabedas ja võitluslikus võtmes. Vere lõhna tundnud cramolased ei andnud väljakul sentimeetritki ära. Veerandaeg jäi küll 13:13 viiki, kuid otsustava neljandiku eel oli koduperemeeste eduseis turvaline – 62:42!

Kuigi otsustava veerandaja esimese korvi viskas Unics, vastas Kyle Vinales raske kolmesega ning Raieste surus koos veaga palli korvi. Vastane oli murtud! Vahe enam oluliselt ei kasvanud, kuid lõpuvile kõlades särasid tablool numbrid 85:63.

Võitjate punktiviskajad jagunesid ühtlaselt: Škele tõi parimana 15 punkti, Kangur, Vinales ja Raieste lisasid 14 silma. Märkimist väärib ka kõigest neli pallikaotust!

Cramo on nüüd võitnud kolmest ühisliiga mängust kaks, millega tõusti tabelis koguni kolmandaks.

Hooaja esimestes mängudes on Cramo mäng eelkõige tugeva kaitse ja võitluslikkuse peal püsinud. Täna suudeti samal lainel jätkata, kuid rünnakul pandi kraadi võrra juurde, vähemalt esimesel poolajal, kuid selles piisaski. Enamasti suudeti kannatlikult lahendust otsida, lisaks tabati viskeid hea protsendiga. Tsentrita koosseis mängis meie kasuks, sest kõik mehed olid korvile ohtlikud ning Unics jäi sellega hätta.

Eraldi kiitust tuleks jagada Kristjan Kangurile, kes 36aastaselt mängib taas väga head korvpalli. Kaitses on ta alati tugev olnud, aga võrreldes mullusega on ta rünnakul oluliselt juurde pannud ning läheb korvile enesekindlalt. Viimane märksõna, säravad silmad ja meeletu võitlustahe iseloomustabki praegust Cramo mängu.

Meele teeb rõõmsaks ka tõik, et Sander Raieste, kes paariks mänguks juba pingi otsa poole hakkas vajuma sekkus täna mängu suurepäraselt. Ta viskas lühikese ajaga kaheksa punkti, kuid sellest tähtsam oli kaitses tehtud töö – peab ta ju olude sunnil kaitsma korvi alust tsooni.

Kokkuvõttes tegid täna kõik Cramo mehed oma töö ära, tasuks ilus võit! Meeskondlikkus on kindlasti tänavuse satsi olulisemaid märksõnu.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Enne mängu

Teisipäeval veidi üllatuslikult Nižni Novgorodist jagu saanud Kalev/Cramo jahib täna hooaja teist võitu hirmkõva Kaasani Unicsi vastu. 

Unicsi mängu on hooaja alguses vedanud oodatult ameeriklased Errick McCollum, Alex Tyus ja Jamar Smith, kes viskasid kahes viimases kohtumises meeskonna 161 punktist koguni 109, seisab Cramo kodulehel.

Kokku mängib Kaasanis lisaks venelastele, kellest tuntuim ilmselt Jevgeni Kolesnikov, neli ameeriklast, kaks kreeklast (Konstantinos Kaimakoglou ja Vangelis Mantzaris) ja üks islandlane (Haukur Palsson). Tiimi juhendab kolmandat hooaega kreeklane Dimitris Priftis.

Cramo eest pidanuks Ühisliiga-debüüdi tegema Jamaica päritolu Briti keskmängija Ryan Richards, kuid vigastus jätab ta siiski eemale. Nižni kohtumises ei saanud ta kaasa teha viisaprobleemi tõttu. 

Eesti meisterklubil on seni kahest Ühisliiga mängust kirjast üks võit, avamatšis jäädi alla Himkile. 

Cramo koosseis Unicsi vastu: Sander Raieste, Sten Sokk, Tanel Kurbas, Kristjan Kangur, Janari Jõesaar, Martin Dorbek, Aigars Škele, Kristjan Kitsing, Martin Paasoja ja Kyle Vinales.