Alberto Salazar (keskel) Mo Farahi (paremal) ja Galen Ruppiga.Foto: PA Images/Scanpix
Doping
12. oktoober 2019, 17:01

Nike lõpetab dopinguskandaali tõttu ülieduka projekti

Nike Oregon Projecti (NOP) tegevus on otsustatud lõpetada pärast uuringuid, mille tagajärjel mõisteti dopingu kasutamises süüdi nende treener Alberto Salazar. Grupp, mis asutati 2001. aastal, oli üliedukas, koondades enda alla mitmeid olümpiavõitjaid ja maailmameistreid, nagu näiteks Mo Farah ja Dohas ajaloolise duubli teinud Sifan Hassan.

Nike’ eestkostja sõnas avalduses, et skandaal, mille Salazar põhjustas, on ebaaus jooksjate suhtes, kes NOPi kuuluvad. 

“Nike on alati üritanud sportlase ja tema vajadused esikohale seada. Juhtunu ja sellega kaasnenud alusetud väited on ebaõiglaseks koormaks praegustele Oregon Projecti jooksjatele. Seega oleme otsustanud lõpetada grupi tegevus, et võimaldada sportlastel keskenduda treenimisele ja võistlusteks valmistumisele. Aitame kõigil oma atleetidel edasi minna,” kõlas Nike’ teadaanne.

Süüdi mõistetud Salazarile määrati Doha MMi ajal nelja-aastane juhendamiskeeld. Vihjed, et Ameerika treener oma õpilastele manustab, ilmnesid esimest korda 2015. aastal, kui mitmed endised sportlased tunnistasid, et neile doseeriti NOPis mikrokogustes testosterooni. 

Salazari endiste hoolealuste hulka kuulusid teiste seas Mo Farah, Galen Rupp, Matthew Centrowitz ning Dohas suurepäraselt esinenud Sifan Hassan ja Konstanze Klosterhalfen.

Äsja pidi spekulatsioone tõrjuma neljakordne olümpiavõitja ja kuuekordne maailmameister Farah. 36aastane Suurbritannia jooksja kinnitas, et tema pole midagi valesti teinud. “Ma pole kunagi dopingukontrollis põrunud. Annan proove hea meelega ükskõik millal, mistahes kohas, sõnas Farah BBCle.